ANM a emis avertizare de tip nowcasting Cod Portocaliu de vijelie puternică, descărcări electrice, grindică și averse torențiale.
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare de tip nowcasting Cod Portocaliu de vijelie puternică, cu frecvente descărcări electrice, grindină și averse torențiale pentru patru județe din sud-estul țării.
Potrivit ANM, avertizarea de Cod Portocaliu este valabilă până după ora 19:00.
”Pentru partea de sud est a țării, în prezent avem manifestări destul de intense ale instabilității atmosferice. Am avut și avem în continuare acele avertizări de tip nowcasting, care când ajung către populație prin sistemul Ro-Alert acestea vizează intensificările de vânt, rafalele de 70... 90 km/h, unde apare acea vijelie puternică, descărcările electrice, grindina și aversele torențiale care acumulează cantitățile de apă de peste 20-25 l/mp în zonele respective. Vorbim despre zonele din județele Tulcea, Constanța, Călărași și Ialomița.
În prezent avem aceste avertizări în vigoare. Toate aceste județe au fost în această dimineață în acel Cod Galben general emis de către Administrația Națională de Meteorologie privind fenomenele de instabilitate atmosferică temporar accentuată, dată fiind intensitatea acestor fenomene s-a impus emiterea acestor avertizări de tip nowcasting Cod Portocaliu”, a declarat Diana Giurgiu, meteorolog de serviciu ANM, la Realitatea Plus.
Întrebată cât vor dura aceste fenomene, dar și dacă există o legătură între acestea și ceea ce se mai întâmplă în Europa sau chiar în zona Dubaiului, meteorologul a subliniat că ”în momentul de față, în multe zone, contextul sinoptic, inclusiv la noi în țară, cât și cel din zona Dubai, deși distanțele sunt foarte mari, este unul similar.
Vorbim despre un câmp de presiune scăzut la nivelul solului și o structură de altitudine care favorizează ca mișcările aerului să fie făcute de la nivelu solului la altitudini mai înalte, astfel încât favorizează ca vaporii de apă, umezeala, să ajungă la înălțimi mari și să se formeze acești nori cu structură foarte mare pe verticală care favorizează apariția acestor fenomene de instabilitate.
Și dacă noi avem acum ca fenomen principal pentru zona de sud est a țării intensificările de vânt, deoarece aici avem o masă de aer ceva mai uscată care a ajutat la aceste intensificări de vânt, pentru zona Dubaiului, acolo au avut parte de o încărcătură mai mare cu vapori de apă în atmosferă, astfel ca și fenomen principal, dominant, au fost acele adverse însemnate cantitativ”, a mai spus meteorologul.
Citește și: Atenție! Cod Galben de viituri: Zonele vizate
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News