ALEGERI REPUBLICA MOLDOVA, REZULTATE 2019. Scrutin crucial

Alegeri
Alegeri

Aproape trei milioane de alegători cu drept de vot din Republica Moldova au fost chemaţi, duminică, la urne pentru a alege noul parlament de la Chişinău.

Update 17: Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM) a obţinut 31,41% din voturi, urmat de Blocul Electoral ACUM (Platforma DA şi PAS) cu 26,06%, potrivit datelor prezentate de Comisia Electorală Centrală luni, la ora 07:00, după procesarea a 97,29% din procesele verbale, informează Radio Chişinău. 

Totodată, pentru Partidul Democrat şi-au dat votul 24,05% din alegători, iar pentru Partidul Politic 'Şor' - 8,49%. Scorul electoral al celorlalţi 11 concurenţi electorali este sub pragul de accedere în Parlament de 6%. Astfel, Partidul Comuniştilor obţine 3,8%, Partidul Politic Partidul Nostru - 2,9%, iar Partidul Liberal, obţine 1,24% din sufragii. Celelalte formaţiuni au acumulat sub 1%. 

Update 16: Partidul Socialiştilor a obţinut cele mai multe voturi la alegerile parlamentare de duminică, potrivit datelor preliminare prezentate de Comisia Electorală Centrală, după numărarea a 43% din voturi. CEC a centralizat, până luni dimineaţă la ora 07.00, procesele verbale din 2.086 secţii de votare din totalul celor 2.141 constituite, iar potrivit acestor date, PSRM a obţinut 31,45% din voturile din circumscripţia naţională.

Pe poziţia a doua se clasează principala formaţiune politică de opoziţie, blocul electoral ACUM, care a beneficiat de susţinerea a 26,03% dintre alegători, în timp ce pe locul al treilea se situează Partidul Democrat, al premierului Pavel Filip, cu 24,03%.

Partidul Şor a obţinut şi el 8,48%, în timp ce Partidul Comuniştilor din Republica Moldova a atras voturile a doar 3,80% dintre votanţi.  

Update 15: Partidul Socialiştilor acumulează peste 31 la sută din voturi, urmat de Partidul Democrat, potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale (CEC) după procesarea a peste 50 la sută din procesele verbale de la alegerile parlamentare desfăşurate duminică în Republica Moldova, informează Radio Chişinău. 

După contabilizarea proceselor verbale din peste 51 la sută din buletinele de voturi în circumscripţia naţională, PSRM a obţinut 31,14% din voturi. PD a acumulat 26,22 la sută, iar blocul ACUM - 23,87% din opţiunile electoratului. Acestea sunt urmate de Partidul Şor, cu 9,46% din voturi. Sub pragul electoral de 6 la sută sunt PCRM cu circa 3,88%, Partidul Nostru, cu 2,42 la sută şi PL - cu peste 1 procent. 


Update 14: REZULTATE PRELIMINARE. Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM) a obţinut cele mai multe voturi la alegerile parlamentare de duminică, potrivit datelor preliminare prezentate de Comisia Electorală Centrală (CEC). 

După numărarea voturilor din 20% din cele 2.141 secţii de votare, PSRM a obţinut 30,76% din voturile din circumscripţia naţională, urmat de Partidul Democrat, cu 29,13%, blocul electoral ACUM, cu 19,34%, Partidul Şor cu 11,39% şi Partidul Comuniştilor din Republica Moldova cu 4,33%. 

Pentru prima dată în istoria Republicii Moldova, Parlamentul va fi ales în baza sistemului electoral mixt, ceea ce presupune că 50 de deputaţi sunt aleşi într-o circumscripţie electorală naţională în baza listelor de candidaţi şi 51 de deputaţi în circumscripţii uninominale, din rândul candidaţilor independenţi sau a celor desemnaţi de către partidele politice. În circumscripţia electorală naţională şi-au depus liste de candidat 15 formaţiuni politice, în timp ce în circumscripţiile electorale uninominale au fost înregistraţi 321 de concurenţi electorali. 

La scrutinul legislativ din Republica Moldova au participat 1,45 milioane de alegători din totalul celor 2,81 milioane de alegători înscrişi în listele electorale.

Update 13: Oficiali ai Partidului Socialist din Republica Moldova (PSRM, de stânga prorus) au declarat că vor recunoaşte scrutinul parlamentar de duminică doar după ce vor fi procesate toate sesizările referitoare la încălcări în timpul procesului de vot, informează portalul Agora.md. 

Update 12: Preşedintele Partidului Democrat din Republica Moldova, Vlad Plahotniuc, a admis că formaţiunea sa politică ar putea negocia cu orice alt partid reprezentat în Parlament, în vederea formării unei majorităţi. El a declarat, în cadrul unui briefing de presă susţinut duminică seara, după închiderea secţiilor de votare, că Partidul Democrat nu are politicieni cu care nu acceptă să discute şi nici subiecte pe care nu doreşte să le abordeze. 

Update 11: Partidul Democrat este dispus să discute cu toate partidele care vor intra în viitorul Parlament al Republicii Moldova, "pentru a asigura continuitatea proiectelor în folosul cetăţenilor", a declarat duminică seara, la scurt timp după închiderea secţiilor de vot, liderul formaţiunii, Vlad Plahotniuc, informează Radio Chişinău. 

Update 10: Mai puţin de jumătate din cetăţenii cu drept de vot din Republica Moldova au participat, duminică, la alegerile parlamentare şi referendumul republican consultativ, potrivit datelor publicate de Comisia Electorală Centrală (CEC). Prezenţa la urne în cele 2018 secţii de votare de pe teritoriul Republicii Moldova a fost, la sfârşitul procesului electoral, de 49,08%, mai scăzută faţă de scrutinul legislativ din 2014 (55,86%). 

Datele prezentate de CEC arată că la vot s-au prezentat 1,44 milioane din totalul celor 2,81 milioane de cetăţeni înscrişi în listele electorale. Dintre votanţi, 53,22% sunt femei, iar 46,78% bărbaţi. 

Update 9:  Blocul electoral ACUM susţine ca procesul electoral din Republica Moldova este fraudat. Liderii Blocului, Andrei Năstase şi Maia Sandu, acuză Partidul Democrat (PDM), aflat la guvernare, dar şi pe alţi concurenţi de coruperea alegătorilor, informează duminică Radio Chişinău. Andrei Năstase şi Maia Sandu au făcut apel la partenerii externi, în special la UE, România şi SUA, să evalueze şi să se pronunţe cu privire la situaţia alegerilor din Republica Moldova. 

Cei doi lideri ai opoziţiei pro-europene au declarat că nu vor recunoaşte valabilitatea rezultatelor alegerilor din cele două circumscripţii deschise pentru cetăţenii din regiunea transnistreană. Ei susţin ca acolo cetăţenii au fost aduşi la vot în mod organizat şi că acestora le-au fost propuşi bani contra voturilor. De asemenea, ei au raportat şi probleme la votul din diaspora, unde cetăţenii nu pot vota cu acte expirate, iar membrii birourilor electorale nu recepţionează contestaţiile depuse de cetăţenii care nu au putut vota. 

Update 8: Peste 1,32 milioane de alegători din Republica Moldova şi-au exprimat, duminică, până la ora 18.30, dreptul de vot la alegerile parlamentare din Republica Moldova, a anunţat, într-un briefing de presă, preşedintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Alina Russu. Potrivit sursei citate, participarea la vot până la ora 18.30 reprezintă 46% din totalul alegătorilor înscrişi în listele electorale, cu 5% mai puţin faţă de scrutinul legislativ din 2014. 

Cifrele centralizate de CEC arată că în cele 123 de secţii de votare deschise în străinătate au votat, până la aceeaşi oră, 62.000 de persoane, cea mai semnificativă prezenţă fiind la secţiile din Londra (Anglia) şi Dublin (Irlanda). De asemenea, în cele două secţii de votare constituite în Transnistria au votat 35.000 de cetăţeni moldoveni cu drept de vot. Datele CEC arată că doar 8% dintre tinerii de până la 25 de ani s-au prezentat la vot, în timp ce cei mai mulţi dintre votanţi, 35%, au între 50 şi 56 de ani. 

Update 7: Cozi imense s-au format la secţiile de votare deschise în alegerile parlamentare din Republica Moldova pentru locuitorii din Transnistria. Potrivit agenţiei INFOTAG, la multe secţii oamenii se ceartă şi se îmbrâncesc, în timp ce observatori electorali şi poliţişti încearcă să menţină ordinea.

Update 6: Peste un milion de cetăţeni ai Republicii Moldova, circa 35% dintre alegători, au votat până la orele locale 15:00, a anunţat Comisia Electorală Centrală (CEC), subliniind că rata de participare este mai mare comparativ cu alegerile parlamentare din 2014, informează duminică presa de peste Prut.

La mijlocul zilei a crescut uşor participarea alegătorilor cu vârsta cuprinsă între 41-55 ani (25,57%). P 

Update 5: Ambasadorul Republicii Moldova în România, Mihai Gribincea, a declarat duminică, pentru Agerpres, că, până la ora 13.00, aproximativ 800 de persoane au votat în cele două secţii deschise la Bucureşti, în cadrul alegerilor parlamentare.

Update 4: Comisia Electorală Centrală (CEC) din Republica Moldova a anunţat că rata de participare la secţiile de vot a ajuns la 15 la sută până la ora 11.00, astfel au votat circa 415.000 de cetăţeni.

Update 3: Igor Dodon a refuzat să voteze la referendumul republican consultativ organizat duminică în ţara sa. Acesta s-a prezentat la secţia de votare la care este arondat, însă a solicitat membrilor biroului secţiei de votare doar buletinele de vot pentru alegerea noilor parlamentari ai Republici Moldova, nu şi buletinul pentru referendum.

Update 2: Pavel Filip a declarat, după ce şi-a exprimat dreptul de vot la alegerile parlamentare, că nu îi este frică de viitorul ţării sale.

Update 1: Secţiile de votare s-au deschis duminică, la ora 7.00, în Republica Moldova pentru alegerile parlamentare.

ALEGERI REPUBLICA MOLDOVA, REZULTATE 2019. Un număr de 2.143 de secţii de votare vor fi deschise duminică în 51 de circumscripţii, dintre care 47 pentru rezidenţii din Transnistria şi 125 în străinătate. În Italia vor fi deschise 29 de secţii de votare, în România - 12, în SUA - 12, în Federaţia Rusă - 11, în Franţa - 7, în Portugalia - 5, în Spania - 5, în Marea Britanie şi Irlanda de Nord - 4, în Ucraina - 3, în Canada - 3, în Turcia - 3, în Israel - 2, în Belgia - 2, în Cehia - 2, în Belarus - 2, în Germania - 2, în Grecia - 1, în Republica Irlanda - 2 şi câte o secţie de vot în China, Letonia, Azerbaidjan, Polonia, Suedia, Estonia, Lituania, Ungaria, Austria, Bulgaria, Elveţia, Olanda, Qatar, Japonia, Croaţia, Georgia, Emiratele Arabe Unite, Norvegia.

ALEGERI REPUBLICA MOLDOVA, REZULTATE 2019. Birourile de votare se vor deschide la ora 07:00 şi se vor închide la ora 21:00. Pentru prima dată în istoria Republicii Moldova alegerile parlamentare se vor desfăşura în baza sistemului electoral mixt de vot, în care deputaţii sunt aleşi concomitent în cadrul unei singure circumscripţii naţionale şi în 51 de circumscripţii uninominale. Mai exact, 50 dintre aceştia vor accede în legislativ pe liste de partid, mandatele urmând să fie împărţite în funcţie de procentele obţinute de fiecare formaţiune care va trece pragul electoral, iar alţi 51 vor fi aleşi în circumscripţiile uninominale. O altă noutate a actualului scrutin parlamentar este că se va putea face campanie electorală chiar şi în ziua votului.

ALEGERI REPUBLICA MOLDOVA, REZULTATE 2019. La actualul scrutin concurează 14 partide politice şi un bloc electoral. Pentru a accede în parlament, partidele trebuie să depăşească pragul electoral de 6% din totalul de voturi, iar blocurile electorale - 8%. Alegerile parlamentare din Republica Moldova vor fi monitorizate de peste 4.000 de observatori naţionali şi internaţionali. Asociaţia Promo-LEX, care monitorizează procesul electoral din Republica Moldova, a anunţat că nu-şi va prezenta rapoartele duminică, întrucât Comisia Electorală a emis o decizie prin care interzice observatorilor să facă declaraţii publice în timpul votării. Asociaţia a anunţat că va publica, după închiderea secţiilor de votare, trei rapoarte privind desfăşurarea scrutinului, iar a doua zi, la ora 11:00, va susţine o conferinţă de presă referitor la alegeri.

ALEGERI REPUBLICA MOLDOVA, REZULTATE 2019. Comisia Electorală Centrală va avea duminică patru briefing-uri pentru a prezenta informaţii despre alegerile parlamentare şi referendumul consultativ. Aplicaţia va fi accesibilă pe pagina de internet a instituţiei, www.cec.md, însă din motive de securitate, linkul către aceasta va fi activ abia în dimineaţa zilei alegerilor.

ALEGERI REPUBLICA MOLDOVA, REZULTATE 2019. Conform sondajelor, Partidul Socialiştilor al preşedintelui prorus Igor Dodon este creditat cu cele mai multe voturi, fiind urmat de blocul electoral de centru-dreapta 'ACUM' (format din Partidul Acţiune şi Solidaritate - PAS şi Partidul Platforma Dreptate şi Adevăr - PPDA), de Partidul Democrat.

ALEGERI REPUBLICA MOLDOVA, REZULTATE 2019. Alegerile parlamentare din Republica Moldova au loc într-un context politic tensionat, pe fondul profundelor divergenţe între putere şi opoziţie. Observatorii se aşteaptă la un nivel de absenteism crescut din cauza încrederii scăzute a cetăţenilor în instituţiile statului şi a degradării standardelor democratice.

ALEGERI REPUBLICA MOLDOVA, REZULTATE 2019. Rămâneți pe DCNews pentru informații în timp real. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel