ALEGERI LOCALE 2016. Candidaţii la Primăria Craiova, despre proiectele pe care le propun alegătorilor

ALEGERI LOCALE 2016. Şapte dintre candidaţii la Primăria Craiova au răspuns întrebărilor AGERPRES legate de motivele pentru care s-au înscris în această cursă electorală, despre proiectele pe care le propus alegătorilor şi despre modul în care văd situaţia funcţionării în viitor a SC Termo Craiova SRL.

AGERPRES: Ce v-a determinat să vă înscrieţi în cursa pentru obţinerea mandatului de primar al Craiovei pentru 2016-2020?

* Arthur Andritoi, candidatul Partidului Naţional Democrat (PND): De 27 de ani votăm politicieni, votăm persoane care au uitat ce înseamnă să trăieşti ca un om de rând şi astfel nici nu au cum sa înţeleagă omul de rând. La momentul actual ne lovim de o problemă gravă în societatea românească: ne pleacă oamenii din ţară. De ce? Fiindcă nu mai au loc în ţara lor. M-am hotărât să intru în cursa pentru obţinerea mandatului de primar al Craiovei fiindcă mi-am dat seama că nu este suficient să stam pe marginea arenei aplaudând sau criticând. A venit momentul să luam atitudine cu toţii şi să ne hotărâm viitorul.

* Pavel Badea, candidatul Partidului Naţional Liberal (PNL): Drumurile vieţii, pasiunea şi cariera m-au dus timp de 10 ani departe de casă, iar periplul prin ţări precum Elveţia, Coreea de Sud sau Japonia mi-a oferit şansa să cunosc oameni diferiţi, din culturi diferite şi am înţeles că pentru a răzbate în lume nu trebuie să renunţi la valorile tale. Dar pentru mine nicăieri nu e mai bine ca acasă, iar când am revenit printre ai mei, am avut un şoc, pentru că am regăsit o societate care îşi caută drumul şi nu îl găseşte, care renunţă la valori în dorinţa de fi pragmatică, în care banul primează, iar sentimentele de prietenie, de omenie, de compasiune şi înţelegere faţă de semeni sunt din ce în ce mai străine de oameni. Am început să muncesc din nou în Craiova unde am construit o afacere, am creat locuri de muncă. Nu a fost uşor, dar am reuşit prin muncă cinstită, fără să renunţ la principii şi fără să fac afaceri cu statul. Şi sunt mulţi oameni în Craiova care au reuşit în felul acesta în domeniile lor, dar din păcate vocea lor nu este auzită. De ce? Pentru că nu sunt organizaţi într-o echipă mare care să intre în teren şi să lupte pentru construirea unei societăţi normale. Vreau să pun umărul la construirea acestei echipe.

* Horaţiu Buzatu, candidatul Partidului Mişcarea Liberală (PML): În orice oraş din lume, primăria este cea mai importantă instituţie: gestionează banii comunităţii, stabileşte direcţiile de urmat, contribuie la bunăstarea materială şi spirituală a cetăţenilor, îngrijeşte treburile publice. Ca membru al comunităţii, sunt nemulţumit de felul în care Primăria Craiovei se achită de aceste îndatoriri. Vă ofer şi câteva argumente, din zone de maximă importanţă. În primul rând, Craiova nu are un Plan Urbanistic General (PUG) adaptat la realităţile economice şi sociale aferente anului 2016. Din aceste motive, oricine doreşte să facă o investiţie este supus unor proceduri birocratice care generează corupţie şi întârzieri în decizii, în executarea planurilor, în materializarea lucrărilor. Rezultatul este o înapoiere economică cu care Craiova se confrunta din plin: şomaj,  buget local redus, lipsa investiţiilor etc. În al doilea rând, mă nemulţumeşte lipsa unei strategii pentru dezvoltarea pe termen mediu şi lung a oraşului. Craiova are nevoie de o viziune care să integreze tot potenţialul de care dispunem. Mitul 'bunului gospodar' aşezat în capul treburilor, care îngrijeşte de curăţenie şi deszăpezire este depăşit. Noi trebuie să ne găsim o identitate proprie şi să ne hotărâm pe ce drum vom merge. Cred din tot sufletul că oraşul nostru poate redeveni un centru industrial aşa cum merită şi aşa cum a fost cu o generaţie în urma. Nu voi continua, pentru că sunt multe de spus. Dar toate acestea la un loc, m-au determinat sa mă implic în competiţia electorală. Am văzut ce a făcut actuala administraţie şi îmi dau seama că nu poate face mai mult. În egală măsură, sunt conştient că alternativa pregătită de aşa-zisa opoziţie nu poate aduce schimbarea de care avem atât de multă nevoie. Prin urmare, mi-am propus elaborarea unui proiect propriu pentru oraşul meu. În ce măsură voi reuşi în acest demers, voi afla după ziua de vot.

* Dan Cherciu, candidatul susţinut de Alianţa 'Pentru Craiova' formată din M10 şi PNŢCD: Am considerat că dacă suntem cu toţii nemulţumiţi de cum merg lucrurile în ţara sau oraşul nostru, una dintre explicaţii este că, în majoritate, conducătorii politici actuali sunt persoane care au ajuns în funcţii de răspundere fără ca nimic din trecutul lor profesional să îi recomande. Actul bunei administrării a unui oraş nu poate fi rodul întâmplării sau obţinut prin calificare la locul de muncă. Consider că fac parte din rândul celor care au avut realizări pe linie profesională obţinute prin conducerea unor echipe şi că am ajuns la vârsta la care experienţa acumulată o pot pune în slujba comunităţii în care trăiesc.

* Florentin Gust, candidatul Partidului Social Român (PSRO): Sărăcia şi lipsa de dezvoltare a oraşului meu m-au determinat să intru în această competiţie. Deşi sunt şi eu politician, mă doare când văd că unii dintre politicienii din administraţie încearcă să-i prostească pe oameni oferindu-le lucruri care nu au legătură cu dezvoltarea şi cu ceea ce ar trebui să însemne un trai decent şi o perspectivă pentru viitorul oraşului. Craiova are multe probleme, dar cred că dezvoltarea  unui oraş trebuie văzută  exact ca o familie la început de drum, care îşi stabileşte nevoile şi priorităţile.

* Mircea Vasile Năstase, candidatul Partidului Alianţa Liberalilor şi Democraţilor (ALDE): Îmi doresc să fiu primarul Craiovei, pentru că a devenit un oraş trist, îmbătrânit, pe ai cărui cetăţeni grija zilei de mâine i-a copleşit. Nu sunt genul care să se arunce într-o luptă fără şanse. În momentul în care am considerat că backgroundul meu profesional îmi permite 'o luptă dreaptă' pentru ocuparea şi îndeplinirea cu succes a acestei funcţii, m-am înscris în cursă. Ionel Pană, candidat independent: Activităţile pe care le-am coordonat până acum pe perioada existenţei mele mă îndreptăţesc să râvnesc la scaunul de edil-şef al Craiovei. Indiferent unde am lucrat, am pus suflet şi mi-am folosit toată energia, ştiinţa şi experienţa acumulată de-a lungul timpului pentru rezolvarea tuturor problemelor. Mă caracterizează cinstea, seriozitatea şi promptitudinea. Dincolo de asta, nu pot să rămân indiferent la suferinţele oraşului meu. Mă revolt că nu avem un oraş modern, demn de vechea denumire de Cetatea Banilor, sunt de-a dreptul furios că industria craioveană este o amintire frumoasa, iar copiii noştri sunt nevoiţi să plece prin alte părţi pentru a-şi clădi o carieră. De aceea, consider că aveţi, în persoana mea, o alternativă.

AGERPRES: Care credeţi că sunt în acest moment primele trei probleme ale municipiului Craiova şi cum intenţionaţi să le rezolvaţi în situaţia în care veţi câştiga mandatul de primarţ

* Arthur Andrioi, candidatul Partidului Naţional Democrat (PND): În Craiova există o discrepanţă totală între centrul oraşului şi restul cartierelor. Timp de 4 ani s-a investit în Piata 'Mihai Viteazul', iar în alţi 4 ani s-a investit în centrul istoric, în condiţiile în care sunt cartiere în Craiova unde nu exista canalizare, unde străzile arată mai degrabă a drumuri de exploatare agricolă. Dacă voi fi ales primar, în următorii 4 ani prioritatea mea va fi să aduc aceste cartiere în secolul XXI. Cum au fost abandonate cartierele, aşa a fost lăsat să cada şi mediul privat în Craiova. Vorbim de crearea de locuri de muncă, dar pentru cine? Oamenii, în special tinerii, pleacă din Craiova pentru a munci In Spania, Italia, Anglia etc. Ceea ce trebuie să facem este să ii aducem înapoi, să îi sprijinim să-şi deschidă propriile afaceri după modelele întâlnite în alte ţări, iar astfel se va dezvolta mediul privat şi, automat, vor fi create noi locuri de muncă. O a 3-a problemă, extrem de importantă, este legată de copiii noştri. Haideţi să nu mai investim în trotuare şi borduri, haideţi să investim în viitorul lor. Putem face acest lucru dacă le oferim un start sănătos în viaţă, nu în faţa calculatorului, ci pe terenurile de sport. Un teren sintetic reprezintă o investiţie de aproximativ 40.000 de euro, o sumă nesemnificativă pentru bugetul Craiovei.  

* Pavel Badea, candidatul Partidului Naţional Liberal (PNL): Craiova are nevoie de măsuri urgente pentru crearea de locuri de muncă, pentru că suntem pe primul loc pe ţară la număr de şomeri. În programul meu 'Împreună, dezvoltăm Craiova' propun o serie de măsuri care să asigure dezvoltarea economică durabilă a Băniei pornind de la nevoile imediate, dar care vizează şi felul în care va arăta acest sector peste decenii. Craiova a pierdut startul competiţiei cu celelalte oraşe în ceea ce priveşte atragerea de investiţii din cauza lipsei de viziune şi incapacităţii manageriale a administraţiilor de până acum. Este nevoie de construcţia mai multor parcuri industriale de tip greenfield cu suprafaţa între 10 şi 50 hectare, care să stimuleze producţia industrială şi serviciile şi să valorifice potenţialul uman şi material al zonei. Este nevoie de construcţia unui Parc Ştiinţific şi Tehnologic IT care să stimuleze potenţialul inovativ şi tehnico-ştiinţific, pentru că avem o Universitate puternică, este nevoie de eficientizarea activităţii Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară - Zona Metropolitană Craiova, prin atragerea de personal cu expertiză în scrierea şi implementarea de proiecte cu finanţare europeană (program de anvelopare a blocurilor, reabilitarea reţelei de distribuţie a apei calde etc.). Pentru toate acestea există soluţii pe care le-am expus în programul meu. De asemenea, trebuie eficientizate serviciile publice în concordanţă cu nevoile reale ale oraşului. Pentru asta oamenii trebuie selectaţi strict pe criterii de competenţă. Craiova are nevoie de o strategie de dezvoltare durabilă de la periferie către centru, strategie care să fie şi implementată, pentru că sunt cartiere fără apă, canalizare, asfalt care au fost uitate de fostele administraţii.

* Horaţiu Buzatu, candidatul Partidului Mişcarea Liberală (PML): Fără îndoială, prima problemă a Craiovei o reprezintă şomajul şi lipsa locurilor de muncă. Dincolo de festivismul autorităţilor, craiovenii se confruntă cu o realitate crudă: zeci de mii de şomeri înregistraţi cu acte în regulă şi probabil alţii zeci de mii de oameni (în special tineri) ieşiţi din evidenţe, dar aflaţi în aceeaşi situaţie: fără loc de muncă, fără venituri. Rezolvarea acestei probleme este complexă, dar pornesc de la premisa că locurile de muncă sunt rezultatul investiţiilor. Din această perspectivă sunt optimist: am experienţa necesară şi fără să intru în prea multe amănunte, susţin ca ştiu ce am de făcut. A doua problemă este legată de situaţia infrastructurii edilitare. Mai avem străzi fără apa şi canalizare, sau străzi nepavate, nici măcar pietruite. Adăugaţi lipsa parcărilor şi nu doar în centru ci şi în cartiere. Şi aici este nevoie de un plan pe termen mediu pe care să obţinem finanţarea necesară şi care să fie aplicat cu rigurozitate, pe traseul mai multor ani. În fine, aş mai pomeni corupţia şi birocraţia, două metehne ce îngreunează nu doar funcţionarea administraţiei, ci şi relaţia primăriei cu investitorii. Nu pot face abstracţie că precedentul primar a fost condamnat pentru fapte de corupţie, sau că actualul primar este sub urmărire penală pentru motive asemănătoare.

* Dan Cherciu, candidatul susţinut de Alianţa 'Pentru Craiova' formată din M10 şi PNŢCD: Principala problemă a Craiovei este situaţia economică care conduce la depopularea oraşului. Oamenii, în special tinerii, părăsesc oraşul în lipsa perspectivei unui loc de muncă bine plătit, ori acesta este motivul pentru care prioritatea zero este luarea acelui ansamblu de măsuri care să facă din oraş un loc prietenos pentru noi investiţii, care să creeze la rândul lor, locurile de muncă atât de necesare. A doua problemă este legată de starea infrastructurii edilitare şi de probleme de urbanism, prin faptul că trebuie eliminată discrepanţa dintre periferie şi zonele centrale, în Craiova existând în continuare prea multe străzi acoperite cu pământ sau lipsite de reţele de apă şi canalizare, iar în lipsa unui plan urbanistic general, se construieşte haotic cu efect direct asupra urâţirii oraşului. A treia problemă este cea a fluidizării traficului, problemă în care vizez o mai bună sistematizare, inclusiv prin construcţia de pasaje subterane pietonale în zonele cu flux ridicat de pietoni, precum Universitate sau Lăpuş.

* Florentin Gust, candidatul Partidului Social Român (PSRO): Una dintre cele mai grave probleme este sărăcia cauzată de lipsa unei platforme reale de dezvoltare pentru investiţii. O altă problemă gravă pentru craioveni este infrastructura periferică comparabilă cu cea din mediul rural. Toţi craiovenii, indiferent de cartierul în care locuiesc, trebuie să beneficieze de condiţii normale de trai. Toată Craiova trebuie să aibă apă, gaze, canal, drumuri. De aceea voi dezvolta conceptul de 'fiecare cartier este Craiova', prin care fiecare cartier să fie dezvoltat ca un oraş. Conectarea Craiovei la o autostradă ar trebui să fie prioritate pentru fiecare lider politic din Oltenia. Din păcate, foarte mulţi se pierd în proiecte mărunte. Rolul meu ca primar al capitalei Olteniei va fi să adun toţi factorii de decizie la masă şi să milităm împreună pentru construirea unei autostrăzi care să lege Oltenia de restul ţării. Fac lucrul acesta de trei ani, dar funcţia de primar îmi va da şi autoritatea să militez în relaţia cu Guvernul României de pe o poziţie de forţă.

* Mircea Vasile Năstase, candidatul Partidului Alianţa Liberalilor şi Democraţilor (ALDE): Prima 'problemă' a Craiovei consider că este faptul că s-au deschis prea multe obiective la care se desfăşoară lucrări în paralel, nu puţine dintre ele fiind contractate de către aceleaşi firme.... Nu spun că nu sunt necesare. Ci doar că modul haotic în care s-a prioritizat efectuarea lor a adus la exasperare o bună parte dintre cetăţenii oraşului. Disconfortul creat locuitorilor astfel este inutil şi dovedeşte lipsa de respect faţă de cetăţean. Pe scurt, în prima parte a mandatului îmi doresc să pot convinge Consiliul Local Municipal Craiova de necesitatea închiderii tuturor şantierelor deschise în oraş, înainte de a ne axa pe noi investiţii. A doua 'problemă' este aducerea în secolul XXI a periferiilor Craiovei. Propun identificarea şi accesarea de fonduri nerambursabile necesare finalizării lucrărilor de introducere a apei curente, canalizării şi asfaltării acestor zone ale Craiovei. Nu-mi pot uita 'prima dragoste' - educaţia. Şi nici şcoala de suflet: Colegiul Naţional 'Carol I' Craiova. A treia 'problemă' este de notorietate: starea de degradare avansată în care se găseşte clădirea principală a colegiului. Nu există altă soluţie în afara reabilitării pe fonduri europene. Au fost făcuţi paşi importanţi în acest sens de către fosta şi actuala administraţie, dar care încă nu s-au concretizat. Voi prelua soluţiile tehnice propuse pentru a putea pune în practică urgent. Iar faptul că această clădire găzduieşte şi Opera Română din Craiova va veni ca un bonus pentru viaţa culturală a oraşului.

* Ionel Pană, candidat independent: Primul lucru pe care vi-l propun şi îl voi face este să supun dezbaterii publice o strategie de dezvoltare durabilă a oraşului pentru că, prea multa vreme, mai ales în ultimii 26 de ani, lucrurile în administraţia locală, inclusiv în Primaria Craiova s-au făcut pompieristic. Cerinţele acestei strategii se vor referi la: extinderea graniţelor actuale ale oraşului concomitant cu rezolvarea PUG-ului; crearea locurilor de muncă prin atragerea capitalului străin şi încurajarea celui autohton, în parcuri industriale ale Primăriei Craiova; o infrastructură modernă folosind resurse finanaciare ale UE, în toate cartierele (alimentarea cu apă, canalizarea, asfaltarea străzilor şi bulevardelor) stabilind o prioritizare clară pe străzi şi pe ani, astfel încât fiecare cetăţean să ştie când va fi rezolvat; soluţionarea unei probleme arzătoare la ora actuală şi anume încălzirea locuinţelor prin soluţii folosite de alte mari oraşe din Europa şi lume după ce va fi clarificată în regim de urgenţă starea de insolvenţă a SC Termo Craiova; siguranţa cetăţeanului la orice oră din zi şi noapte, inclusiv privind protecţia riscului nuclear la pericolul ce vine de la Kozlodui; viaţa socială şi culturală.

AGERPRES: Cum vedeţi pe termen scurt, mediu şi lung distribuţia agentului termic în sistem centralizat în municipiul Craiova în condiţiile în care SC Termo Craiova SRL, societatea de distribuţie a CL, se află în proces de reorganizare şi a fost la un pas ca instanţa să declare falimentul? * Arthur Andritoi, candidatul Partidului Naţional Democrat (PND): SC Termo Craiova SRL trebuie să rămână principalul distribuitor de agent termic în Craiova. Indiferent dacă va purta acest nume sau altul, Craiova are nevoie de agent termic în sistem centralizat.

* Pavel Badea, candidatul Partidului Naţional Liberal (PNL): Societatea de Termoficare are nevoie de investiţii în modernizarea celor 105 puncte termice şi a celor 16 centrale termice pe care le are în întreţinere şi exploatare. Astfel vom reduce treptat preţului la gigacalorie pentru populaţie până la 200 lei.

* Horaţiu Buzatu, candidatul Partidului Mişcarea Liberală (PML): Termo Craiova a cumulat pierderi de peste 20 milioane de euro în perioada administraţiei Vasilescu. Este rezultatul direct al managementului defectuos şi al politizării excesive din societăţile aflate în subordinea primăriei. Ce avem de făcut? În afară de aducerea societăţii în parametri de funcţionare, ne bazăm pe un plan simplu pe care îl vom impune societăţii în folosul craiovenilor: introducerea contorizării pentru fiecare apartament, refacerea cu prioritate a recirculării de apă caldă menajeră, investiţii coerente în reţele şi puncte termice, reducerea cheltuielilor nejustificate şi cel mai important, aducerea unui management performant la conducerea societăţii.

* Dan Cherciu, candidatul susţinut de Alianţa 'Pentru Craiova' formată din M10 şi PNŢCD: Sistemul centralizat, fie el la nivel de oraş, fie la nivel de cartier sau cvartal de blocuri, are avantajul celor mai reduse costuri în condiţii de eficienţă ridicată, şi de aceea el nu trebuie abandonat, ci regândit, inclusiv prin investiţii majore în reţeaua de distribuţie, dar şi în cea de producere a agentului termic. O primă urgenţă este desemnarea unei echipe de conducere selectată exclusiv pe criterii profesionale şi care să pună în practică mai multe măsuri de redresare, inclusiv introducerea distribuţiei pe orizontală a agentului termic, concomitent cu contorizarea individuală, încât plata căldurii şi apei calde menajere să aibă acelaşi regim cu al celorlalte utilităţi, energie electrică sau servicii de telecomunicaţii.

* Florentin Gust, candidatul Partidului Social Român (PSRO): Actualul sistem centralizat de încălzire al Craiovei s-a dovedit a fi o gaură neagră atât în bugetul local, cât şi în buzunarul fiecărui cetăţean. Craiova trebuie să treacă urgent la sistemul de centrală proprie în fiecare locuinţă, iar acest sistem se poate implementa cu cheltuieli zero din partea cetăţenilor. Argumentul este foarte simplu. Cei 20% dintre cetăţenii Craiovei care au deja centrale individuale plătesc facturi la jumătate faţă de cei racordaţi la sistemul centralizat. Disconfortul creat de sistemul centralizat il simt cetăţenii încă pe pielea lor. Cifrele financiare din bugetul local cât şi banii alocaţi pe investiţii până la momentul actual ne arată că un proiect care să se întindă pe trei ani, având ca scop trecerea de la sistem centralizat la centrale individuale, este posibil.

* Mircea Vasile Năstase, candidatul Partidului Alianţa Liberalilor şi Democraţilor (ALDE): Pe termen scurt trebuie urmărit ca reorganizarea societăţii să se facă pe baze reale, cu profesionişti şi fără ingerinţe 'neortodoxe'. Este clar că, cel puţin încă două ierni, nu vor exista schimbări majore. Pe termen mediu este necesar să fie identificat traseul real al reţelei de distribuţie, precum şi starea actuală a acesteia. În paralel este necesar să fie studiate sisteme alternative de încălzire. Pe baza celor stabilite se vor gândi proiecte care să ducă la modernizarea reţelei de distribuţie, precum şi la adaptarea acesteia în vederea folosirii noilor metode de încălzire considerate benefice pentru oraş. Pe termen lung văd implementate proiectele gândite în etapa anterioară care, pe lângă izolarea termică a blocurilor, vor duce la rezolvarea problemei distribuţiei agentului termic în sistem centralizat care, bine dimensionat şi întreţinut, va fi cu siguranţă o soluţie mai ieftină decât încălzirea individuală a apartamentelor.

* Ionel Pană, candidat independent: Pentru încălzirea locuinţelor în sistem centralizat este nevoie de soluţii folosite de alte mari oraşe din Europa şi lume, adică fuzionarea cu o mare companie regională în domeniul producerii de energie electrică şi termică ceea ce înseamnă regim de cogenerare, concomitent cu introducerea contorizării pe fiecare apartament (aşa cum este la energia electrică). 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel