EXCLUSIV  Agenția Europeană a Medicamentului ar putea fi mutată în România

Agenția Europeană a Medicamentului ar putea ajunge în România, după mutarea instituției din Marea Britanie, în urma Brexitului. Țara noastră vine cu o serie de avantaje importante pentru autoritățile europene, iar potrivit unor surse DCNews, clădirea care ar putea găzdui instituția ar fi fost deja aleasă. 

Pentru găzduirea EMA(European Medicines Agency) România se luptă cu țări precum Finlanda, Danemarca, Suedia, Spania, Franţa, Italia, Irlanda şi Polonia.  

Uniunea Europeană a rămas fără un contributor net în urma Brexitului și este necesară o reducere a cheltuielilor. Există deja numeroase presiuni pentru investiții în Apărare, iar solicitările lui Trump apasă pe umerii Uniunii Europene.

În acest context costurile încep să devină importante pentru Uniunea Europeană. România ar veni cu un avantaj foarte mare al costurilor destul de reduse pentru funcționarea unei instituții precum EMA. 

Totodată, în contextul unei noi Europe, instituțiile importante trebuie împărțite pe teritoriul tuturor țărilor componente, fiind totuși un argument mai degrabă moral. În acest moment, aproape toate instituțiile sunt concentrate în vest și nord, doar câteva agenții având sediul în flancul sudic. 

Dezavantajul este o forță de negociere redusă la nivelul Uniunii Europene, incomparabilă cu a altor țări care au intrat în acestă competiție. Capacitatea de construire este limitată în timp, România fiind celebră pentru greutatea cu care se finalizează proiecte importante. 

Locația aleasă pentru Agenția Europeană a Medicamentului, în centrul Bucureștiului

Potrivit unor surse DCNews, ca locație ar fi vizată platforma Institutului Cantacuzino, care ar avea laboranți pregătiți și o minimă infrastructură. Clădirea ar fi foarte aproape de centrul orașului și ar beneficia de o infrastructură de transport foarte bună. Instituția se află la o distanță relativ mică față de aeroport, iar stația de metrou este situată la aproximativ 300 de metri.

"Este important de menționat că statele naționale puternice pun la dispoziția autorităților europene astfel de instituții pentru că amortizarea se poate face în timp prin sumele care sosesc în România prin bilete de avion, cazare și alte servicii. Turismul de business și turismul de conferință ar putea crește, iar sume importante ar putea reveni din salariile funcționarilor europeni și a celor care vin la Agenția Europeană a Medicamentului. Există și hoteluri în preajmă, investiția ar putea fi recuperată, " a declarat jurnalistul Val Vâlcu pentru DCNews. 

România ar putea scăpa astfel și de problema institutului Cantacuzino pentru că România nu pare să aibă forța necesară să îl aducă din nou la standarde înalte. Institutul este privit de ani buni cu scepticism pe piața vaccinurilor pentru că dotarea nu este una de ultimă generație. 

Agenţia Europeană a Medicamentului, cu aproape 900 de angajaţi, supervizează siguranţa medicamentelor vândute în Uniunea Europeană, o piaţă de peste 500 de milioane de consumatori. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel