EXCLUSIV  Adunarea Generală a ONU. Ofițieri SPP din România, MISIUNE de MARE RISC

La New York are loc Adunarea Generală a Naţiunilor Unite, întâlnire anuală la care participă zeci de oficiali și, bineînțeles, marii lideri ai lumii. DC News a discutat în exclusivitate cu reprezentanții Înaltului Comisariat ONU din două zone de conflict unde operează ofițeri români SPP.

Din motive de securitate, pentru a nu divulga secretul operațiunii în care ofițerii români particită,  DC News nu publică numele Înalților Comisari cu care s-a discutat și nici zonele de conflict unde ofițerii români operează.

Ofițerii de protecție români, SPP, au ca sarcină asigurarea protecției Șefului de Misiune ONU pe întreg teritoriul de conflict, în perioada în care demnitarul își desfășoară activitățile și misiunile în teren. Ofițerii SPP au ca sarcină să faciliteze îndeplinirea îndatoririlor necesare de protocol și cele de legătură, în strânsă conexiune cu activitățile politice , la nivel înalt, ale demnitarului. Mai mult decât atât, Grupul de Protecție rezolvă cerințele formulate de la Sediul Central ONU, pentru a asigura securitatea și sprijinul înalților oficiali și delegații care se află în vizită.

Astfel, Grupul de Protecție lucrează în strânsă cooperare cu Departamentul de Siguranță și Securitate ONU, precum și cu oficialii guvernamentali.

În ceea ce privește îndeplinirea, de către ofițerii SPP, a misiunilor de protecție pentru asigurarea securității Șefului de Misiune și/sau înalților oficiali ONU, în timpul vizitelor acestora în teren, în diverse zone de conflict, românii au dat dovadă de un profesionalism exemplar care a fost garantul succesului fiecărei misiuni,  lipsite de riscuri de securitate și situații neprevăzute. Reușita misiunilor zilnice duce la concluzia că ofițerii români SPP sunt profesioniști de încredere și reprezintă un real câștig, au declarat reprezentanți ONU, în exclusivitate pentru DC News. ”Aceasta este, de fapt, dovada unei foarte bune instruiri, ceea ce reconfirmă forța parteneriatului între structurile ONU și Serviciul de Protecție și Pază de unde ofițerii au fost detașați, din România”, ne-a asigurat un Înalt Comisar ONU. 

Beneficiile României

”Îmi place să cred că întreaga contribuție la multilateralism este o recompensă în sine”, transmite un oficial ONU în ceea ce privește beneficiul pe care România îl are în aceste misiuni. ”ONU este o organizație care promovează cele mai înalte idealuri și anume, împreună, statele membre contribuie la realizarea unei lumi mai bune”, completează acesta.

”Cuvintele nu sunt suficiente” pentru exprimarea aprecierii pe care reprezentanții ONU o au pentru ofițerii români SPP

Înalții oficiali ONU declară pentru DC News că ofițerii români din cadrul SPP sunt bine pregătiți și de încredere. Totodată, misiunea românilor este caracterizată de profesionalism și simț al valorii.

”Contribuția României este foarte apreciată de de mine. Echipele românești sunt bine pregătite și demne de încredere. Prezența lor, împreună cu cea a Stafului de Securitate ONU, permit sistemului ONU și mie, personal, să ajung în mai multe locuri și mai des, întărind, astfel, angajamentul pe care-l avem cu cetățenii (nr. - unui stat a cărui nume nu îl divulgăm, aflat într-o zonă de conflict), ceea ce, pentru mine, personal, este o prioritate.

Cuvintele nu sunt suficiente pentru a-mi exprima înalta apreciere. Au simțul valorii (nr. - echipele românești), sunt foarte buni profesioniști și înțeleg, de fiecare dată, situațiile apărute. Am lucrat în multe medii cu un nivel de risc ridicat și vă pot spune că sunt foarte mulțumit de performanța echipelor românești”, ne-a declarat un reprezentant ONU.

În ceea ce privește misiunile la care românii participă, ele sunt reprezentate de acordarea sprijinului poporului aflat în zona de conflict pentru ”construirea păcii, stabilității și preosperității”. Reprezentanții ONU au transmis că ”pentru aceasta, trebuie să fim uniți cu poporul (nr. - din zona de conflict), să cooperăm cu ei. Pentru mulți cetățeni viața este o provocare care se amplifică pe măsură ce trece timpul; există probleme legate de dezvoltare și probleme umanitare pe care ONU încearcă să le abordeze. Pentru a ne face datoria, avem nevoie de aceste misiuni de protecție pentru staful ONU; astfel se explică importanța unei forțe de protecție bine antrenată și a unui sistem de securitate funcțional”. ”Sunt foarte mulțumit” a transmis prin DC News unul din Înalții Comisari ONU în momentul în care a fost întrebat de  nivelul de profesionalism și de instruire al echipelor de protecție al echipelor românești.

Echipele românești au stabilizat sistemul

”Menționez că în fața întregii lumi, noi prezentăm echipele românești ca parte a ONU, ceea ce, cu siguranță, și sunt. Acestea s-au integrat perfect în sistem, stabilizându-l”, a completat înaltul oficial.

Misiunile echipelor românești se desfășoară în zone de conflict și presupun riscuri mari. Din misiunile ONU fac parte ”ofițeri foarte bine antrenați, cum sunt ofițerii români de protecție”. Aceștia ”ajută la reducerea nivelului de risc și ne permit, astfel, să ne ducem la bun sfârșit mandatul”.

”Am lucrat într-o zonă de conflict și, în calitate de supraviețuitor al unui bombardament în care au pierit mulți dintre colegii mei, iau foarte în serios problema securității. Am simțit, direct, consecințele terorismului. Ca șef al misiunii ONU, răspund de securitatea a sute de reprezentanți ai stafului și, pot spune că această responsabilitate mă apasă. Faptul că stiu că acești ofițeri SPP excepționali lucrează în strânsă cooperare cu personalul de Securitate ONU, pentru a asigura protecție stafului misiunii, mă ajută să dorm bine noaptea”, a conchis un oficial ONU.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel