Urmărește emisiunea live


Acuzații grave, președinte judecat

Peru
Peru

Fost șef al statului, chemat în instanță împreună cu trei miniștri.

Parchetul general din Peru a decis efectuarea unei proceduri judiciare împotriva fostului preşedinte Alberto Fujimori pentru sterilizarea forţată a cinci femei în cursul mandatului său (1990-2000), a afirmat o organizaţie a drepturilor omului, citată de AFP, preluată de agerpres. 
Procurorul general Luis Landa a ordonat o procedură judiciară împotriva lui Fujimori şi a trei foşti miniştri ai sănătăţii, acuzându-i că s-ar afla la originea a două cazuri de sterilizare forţată - Mamerita Mestanza şi Celia Ramos -, precum şi a altor trei femei care au suferit răni grave, din cauza cărora au decedat, a declarat avocatul familiilor victimelor, Milton Campos. Acesta a afirmat că au fost cel puțin 2.164 de sterilizare forțată.

Persoane din medii defavorizate

În decembrie 2016, victimele, consiliate de către DEMUS, au făcut apel la decizia procuroarei Marcelita Gutierrez de a clasa parţial acest dosar. Principalele victime erau femei din mediile defavorizate, care vorbeau limba amerindiană quechua şi care locuiau în zone rurale, potrivit organizaţiei.
Guvernul lui Fujimori a lansat în 1996 un program de planning familial care prevedea legarea trompelor uterine, teoretic pe bază de voluntariat. Această politică a avut drept obiectiv reducerea ratei natalităţii şi promovarea dezvoltării economice.

[citeste si]

Fără despăgubiri

În timpul campaniei prezidenţiale din 2016, Keiko Fujimori, fiica fostului preşedinte, a promis despăgubirea victimelor sterilizărilor forţate, fără să admită însă responsabilitatea tatălui său.
Un alt președinte,Pedro Pablo Kuczynski, a fost nevoit să demisioneze în martie, după ce l-a graţiat în decembrie pe fostul preşedinte Fujimori (79 de ani), condamnat la 25 de ani de închisoare pentru corupţie şi încălcări ale drepturilor omului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel