Von der Leyen: Putin a făcut totul pentru a aduce Europa în genunchi, dar a eșuat

Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres

Președintele rus Vladimir Putin a încercat să facă totul ”pentru a aduce Europa în genunchi”, dar a eșuat complet, potrivit președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

În timpul discursului său ținut la sesiunea plenară a Parlamentului European de la Bruxelles, Ursula von der Leyen a declarat:

”De când a început războiul, Putin a redus cu 80% din exporturile de gaze din conducte către Europa. În doar opt luni, am reușit să le înlocuim pe majoritatea și ne-am umplut depozitul cu 95%, reducând în același timp consumul de gaz cu 15%”, a adăugat von der Leyen, potrivit Agenzia Nova.

”Nu am uitat cum Putin a încercat să facă presiuni asupra noastră prin intermediul energiei”, a spus președintele Comisiei, amintind preocupările cu care a trebuit să se confrunte Europa de la începutul conflictului din Ucraina. ”Nu doar că acest scenariu întunecat de întreruperi de curent în UE nu s-a împlinit, dar acum suntem pe deplin pregătiți pentru iarnă. Și mai presus de toate, prețurile la gaze au scăzut cu aproximativ două treimi față de august”, a continuat ea în discursul său.

”Putin a încercat să facă totul pentru a ne aduce în genunchi, dar a eșuat complet. Fiecare dintre noi și-a făcut partea lui pentru ca acest lucru să se întâmple și putem fi mândri de asta”, a concluzionat von der Leyen.

Criza energetică. Acord al UE asupra unei 'foi de parcurs' care rămâne de implementat

Războiul din Ucraina şi sancţiunile impuse Rusiei au provocat un şoc asupra preţurilor petrolului, gazelor şi energiei electrice. Însă, din februarie, Europa reacţionează lent, slăbită de interesele divergente ale statelor membre. Dacă, la finalul unor negocieri dure, blocul a dorit să prezinte un front unit, mai rămân numeroase puncte de rezolvat, iar negocierile din săptămânile următoare se anunţă dificile.

'Avem acum o foaie de parcurs foarte bună', a subliniat preşedintele Comisiei, Ursula von der Leyen, în timp ce preşedintele Consiliului European, Charles Michel, s-a referit la 'un acord asupra unui pachet de măsuri' care urmează să fie 'tratate cu fineţe'. Dar cancelarul german, Olaf Scholz, a spus clar că, dacă miniştrii energiei nu ajung să se înţeleagă asupra unei versiuni finale, va fi nevoie de un nou summit al şefilor de stat.

Potrivit preşedintelui francez, Emmanuel Macron, mecanismele avute în vedere ar putea fi implementate 'la sfârşitul lui octombrie, începutul lui noiembrie'. El a estimat că liderii 'au trimis pieţelor un semnal foarte clar al hotărârii şi al unităţii (lor)'. Potrivit concluziilor difuzate la finalul întâlnirii, şefii de stat şi de guvern cer Comisiei să le transmită 'de urgenţă' 'decizii concrete' cu privire la un set de măsuri, inclusiv intervenţii pentru a calma volatilitatea preţurilor la gaze.

Cei douăzeci şi şapte au convenit să favorizeze achiziţiile comune de gaze la nivelul UE, cu ideea că acestea rămân 'voluntare', dar acoperă cel puţin un nivel-ţintă 'obligatoriu' de 15% din obiectivele de umplere a stocurilor UE pentru iarna 2023. Ei au cerut, de asemenea, 'accelerarea negocierilor' cu ţări producătoare 'fiabile', precum Norvegia şi Statele Unite, pentru a 'profita de greutatea economică' agregată a UE, mai degrabă decât să se concureze pe piaţa mondială cu riscul de a alimenta febra preţurilor.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel