Un sistem de vot online va fi implementat pentru a fi folosit pe întreg teritoriul Rusiei, după ce preşedintele Vladimir Putin a promulgat legea ce cuprinde procedurile privind votul electronic.
Un sistem de vot online criticat de unii dintre candidaţii care au pierdut anul trecut alegerile parlamentare va fi implementat pentru a fi folosit pe întreg teritoriul Rusiei, după ce preşedintele Vladimir Putin a promulgat luni legea ce cuprinde procedurile privind votul electronic, transmite Reuters.
O coaliţie a candidaţilor de la Moscova înfrânţi în alegerile parlamentare din septembrie anul trecut susţin că au fost furaţi la vot cu ajutorul sistemului de vot electronic şi acum încearcă să răstoarne rezultatul prin procese şi presiune publică.
Folosit atunci numai în unele regiuni, sistemul de vot electronic va putea fi utilizat de acum înainte în Rusia la alegerile şi referendumurile desfăşurate atât la nivel naţional, cât şi regional.
VEZI ȘI: Ucraina solicită expulzarea Rusiei din Consiliul Europei
Premierul ucrainean Denis Şmigal a cerut luni Consiliului Europei 'să expulzeze imediat' Rusia din rândurile sale, ceea ce ar fi o premieră în istoria acestei organizaţii paneuropene de apărare a drepturilor omului, potrivit AFP, citat de Agerpres.
'Cerem să se ia decizia de expulzare imediată a Rusiei din Consiliul Europei', a spus şeful guvernului ucrainean, într-o intervenţie prin videoconferinţă de la Kiev în cadrul unei sesiuni extraordinare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), care îşi are sediul la Strasbourg, în estul Franţei.
Comitetul de Miniştri al organizaţiei, 'executivul' său, din care fac parte ambasadorii statelor membre, urmează să se reunească joi pentru a lua o decizie.
Susţinând un discurs în locul preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care era programat iniţial să vorbească, dar care a fost în cele din urmă reţinut de negocierile cu Moscova, Denis Şmigal a făcut apel la parlamentarii din cele 46 de state membre ale Consiliului prezenţi la sesiunea extraordinară să îşi 'unească eforturile pentru a apăra Ucraina, dar şi pentru a apăra întreaga Europă'.
'Este timpul să oprim această agresiune înainte să aibă loc o catastrofă nucleară sau ca toată Europa să ia foc', a atras el atenţia, cerând 'securizarea spaţiului aerian al Ucrainei'.
De a doua zi după declanşarea războiului din Ucraina, Consiliul Europei a decis să suspende participarea parlamentarilor şi diplomaţilor ruşi la principalele sale organisme, cu excepţia Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), instanţa sa judiciară.
În contextul succesiunii de apeluri de încetare a războiului rămase fără rezultat, organizaţia, la care Rusia a aderat în 1996, intenţionează să ceară Moscovei să iasă din rândurile sale, lucru pe care şi preşedintele rus Vladimir Putin l-a luat în considerare, dar fără a face acest pas până acum.
'Suntem pe punctul de a trage o linie, însă ea nu este complet trasă', a declarat Sergei Riabkov, ministrul adjunct rus al Afacerilor Externe, la postul rus de televiziune Channel One.
Marţi seară, la capătul unei zile de dezbateri, parlamentarii ar urma să adopte un text prin care vor recomanda Comitetului de Miniştri 'să invite Federaţia Rusă să se retragă din Consiliul Europei', ceea ce ar conduce la o ieşire a ţării din organizaţia internaţională.
'Este cea mai severă măsură pe care o poate lua organizaţia', a explicat într-o conferinţă de presă preşedintele APCE, olandezul Tiny Kox, insistând în mai multe rânduri asupra faptului că Rusia 'a încălcat linia roşie'.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu