Vitiligo, cauze pe care trebuie să le știi. Tinerii, cei mai afectați

Vitiligo este o boală de piele caracterizată prin apariția unor pete albe, depigmentate pe orice zonă a corpului. Peste 80% dintre cazurile de vitiligo apar înainte de 30 de ani. Care sunt cauzele vitiligo?

Atunci când sistemul imunitar nu mai recunoaşte melanocitele, celulele care dau culoarea pielii, ochilor, părului, şi începe să le distrugă, pe piele apar pete mai deschise decât culoarea naturală. Petele caracteristice vitiligo sunt mai frecvente în jurul gurii, ochilor, organelor genitale, ombilicului și mameloanelor. Mâinile sunt de asemenea afectate în mod curent. 

Nu doar pielea poate să se decoloreze, ci şi părul - smocuri albe, distincte apărând din loc în loc. 

Unii pacienţi se confruntă cu forme minore de vitiligo, dezvoltând pete pe porţiuni mici de piele, alţii, cu forme mai grave, prezintă pete albe pe porţiuni extinse ale pielii.

Chiar dacă nu ameninţă viaţa bolnavilor, vitiligo afectează profund viaţa socială, încrederea de sine şi poate declanşa depresii, eșec în viața personală sau profesională. 

Aceste lucruri sunt cu atât mai îngrijorătoare cu cât vitiligo afectează în principal tinerii, peste 80% dintre pacienți dezvoltând boala înainte de 30 de ani. Ca incidență generală, vitiligo este prezentă la 1-2% din populație. 

Vitiligo, cauze

Există mai multe teorii cu privire la cauzele vitiligo, adesea mai multe mecanisme acționează împreună și duc la apariția vitiligo. Ceea ce se știe cu siguranță este că vitiligo nu e o boală contagioasă.

Teoria autoimună. Cea mai importantă este teoria autoimună. Medicii sunt de părere că reacția sistemului imunitar provoacă distrugerea celulelor pigmentare (melanocitele). Această idee se bazează pe faptul că vitiligo atinge persoane cu alte boli autoimune. 

Recent, cercetătorii au descoperit antigenele specifice ale melanocitelor, ceea ce susține teoria potrivit căreia vitiligo este o boală autoimună. 

Teoria genetică. Vitiligo este frecvent în unele familii, indicând un element ereditar. Între 10% și 50% dintre persoanele cu vitiligo au rude apropiate (părinți) cu aceeași boală de piele. De asemenea, s-a constatat că gemenii monozigoți sunt adesea sensibili în egală măsură la dezvoltarea vitiligo. 

Teoria distrugerii melanocitelor. Conform acestei idei, celulele pigmentare sunt distruse prin substanțe necesare de asemenea formării melaninei (pigmentul pielii). În mod normal, există un mecanism de protecție care duce la transformarea acestora în substanțe inofensive. În cazul vitiligo, acest mecanism este perturbat. 

Teoria neurogenă. Se bazează pe ideea că vitiligo survine în urma unei disfuncții a sistemului nervos. Sunt cercetători care afirmă că vitiligo este rezultatul unei creșteri a secreției de substanțe nocive la nivelul terminațiilor nervoase, ceea ce împiedică formarea de melanină. 

Anumiți factori pot agrava vitiligo:

- bolile cronice

- o operație

- sarcina, nașterea

- arsurile solare

- rănile

- stresul emoțional

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel