Fostul ministru al Apărării, Victor Babiuc, a acordat primul interviu după ce a ieşit din închisoare. Pentru prima dată, fostul ministru vorbeşte despre un nou personaj, la cel mai înalt nivel, care ar fi recomandat acel schimb de terenuri.
Victor Babiuc a fost condamnat la doi ani de închisoare după ce a avizat un schimb de terenuri care a prejudiciat statul cu 400 de mii de euro. În acelaşi dosar, Gigi Becali a primit trei ani de închisoare cu executare, iar Dumitru Cioflină, şeful statului major la momentul schimbului de terenuri, doi ani cu executare.
Dosarul schimbului de terenuri a fost un "dosar făcut, nu a fost un dosar rezultat al unei activități infracționale din partea cuiva", a declarat Victor Babiuc într-un interviu pentru Realitatea TV.
"În programul de pregătire a teritoriului pentru apărare a României pentru anii 1997-2000 s-a inclus și realizarea unui punct de comandă la Ștefănești pentru trupele de uscat. Acesta l-au cerut comandanții de la trupele de uscat încă din 1995", a declarat Babiuc.
După schimbarea garniturii de la conducerea țării, "pe raportul făcut de șeful Statului Major, generalul Dumitru Cioflină, și de șeful Oficiului de Stat Central pentru Probleme Speciale, respectiv generalul Popescu, iar eu, pe raportul lor am scris de acord pentru CSAT. În 17 ianuarie 1996, în ședința CSAT, printre altele s-a aprobat raportul privind realizarea centrului de comandă de la Ștefănești.
Programul de pregătire a teritoriului nu este opera ministrului sau a ministerului. Este oprea exclusivă a Statului Major General. Raportul este opera generalilor Cioflină și Popescu, acesta fiind trimis în 1996 CSAT, când președinte era Ion Iliescu, dar s-a restituit lucrarea pentru că nu s-a făcut nimic pentru că era an electoral. La începutul anului 1997, s-a trimis din nou raportul cu avizul meu la CSAT, iar la 17 ianuarie CSAT a aprobat acest raport".
Victor Babiuc a explicat și motivele pentru care și-a pus semnătura pe raport: "Domnul Iliescu, cât a fost președinte, pentru că au mai fost lucrări care veneau de la structuri subordonate ministerului, iar pentru ca să nu mai fie discuții cu ministrul dacă este de acord sau nu cu discutarea problemei, nu pe fond, a cerut ca pe documente să fie și acordul ministrului.
Al doilea motiv era legat de finanțarea lucrărilor din aceste proiecte. Dacă ministrul nu știa sau nu era de acord cu proiectele incluse în programele de pregătire puteau să apară complicații la bugetele ministerului pe anul respectiv. Cu această semătură dispărea orice obiecție din partea ministrului în legătură cu finanțarea proiectului", a mai spus Victor Babiuc.
Despre cine l-a influențat să semneze acel raport, Babiuc a declarat că a fost vorba de unul dintre cei patru consilier care i-a spus că ar fi vorba de o rugăminte a lui Ion Iliescu, fără a verifica acest lucru.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu