Vicepremierul rus Viktoria Abramchenko spune că Occidentul ar putea fi dispus să reia comercializarea îngrășămintelor minerale rusești.
Națiunile occidentale au început să realizeze că renunțarea la îngrășămintele minerale rusești nu ar fi benefică, iar Occidentul și-a relaxat deja retorica pentru a relua comerțul, potrivit viceprim-ministrului rus, Viktoria Abramchenko.
Abramchenko a spus că statele ”neprietenoase” au început să realizeze că este imposibil să refuzi îngrășămintele minerale, inclusiv pe cele ale Rusiei, sugerând un final prost. Ea adaugă că ar exista schimbări în poziția oficială a țărilor neprietenoase pentru a relua un astfel de comerț.
Ucraina și Rusia au semnat acordul la 22 iulie 2022 pentru a debloca transporturile de cereale, alimente și îngrășăminte în Marea Neagră, în ciuda ostilităților. Acordul a fost mediat de Turcia și Națiunile Unite, potrivit publicației Al Mayadeen.
Data inițială de expirare a acordului a fost 19 noiembrie, cu posibilitatea unei prelungiri cu acordul semnatarilor. Pe 17 noiembrie a fost prelungit cu 120 de zile.
Președintele rus, Vladimir Putin, a declarat în nenumărate rânduri că majoritatea navelor care transportă cereale din Ucraina nu ajung în cele mai sărace națiuni ale lumii, ci aterizează în Europa.
El și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea că cerealele și îngrășămintele rusești nu intră pe piețele globale, așa cum se prevede prin acord.
Ambasadorul Rusiei în Turcia, Alexei Yerkhov, susține că, în timp ce Kievul împiedică reluarea livrărilor de amoniac, Letonia, Estonia și Belgia continuă să blocheze produsele agricole rusești în porturi.
Anul trecut, în cadrul Inițiativei pentru cereale din Marea Neagră, un acord intermediat de ONU între Rusia, Turcia, Ucraina și ONU pentru a colabora la atenuarea crizei globale a securității alimentare, aproximativ 20.000 de tone de îngrășăminte fabricate în Rusia au părăsit portul Rotterdam la bordul MV Greenwich din portul olandez de sud Terneuzen, a anunțat vama olandeză pe 29 noiembrie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu