Vera Jourova: CE, alături de românii care au protestat

Vera Jourova a declarat la Strasbourg că CE împărtăşeşte îngrijorările românilor care au protestat împotriva modificărilor din justiţie.

Comisarul european pentru justiţie, Věra Jourová, a reiterat miercuri, în plenul Parlamentului European la Strasbourg, apelul Comisiei Europene ca Parlamentul României să deschidă dezbaterea privind modificările la legile justiţiei în linie cu recomandările Bruxellesului şi să obţină un consens şi a spus că executivul comunitar împărtăşeşte îngrijorările cetăţenilor români care au manifestat în stradă.

'Discuţiile din ultima vreme din România despre legile justiţiei au dus la îngrijorări, exprimate de diferiţi actori din ţară, dar şi din UE şi din afara acesteia. Românii au ieşit în stradă pentru a-şi exprima opoziţia faţă de modificările aduse legilor justiţiei şi îngrijorarea cu privire la aceste măsuri care ar putea slăbi lupta împotriva corupţiei şi independenţa justiţiei. Comisia este de aceeaşi părere şi împărtăşeşte aceste îngrijorări', a spus Věra Jourová - conform traducerii oficiale în limba română - în dezbaterea din plenul Parlamentului European de la Strasbourg privind 'ameninţări la adresa statului de drept provocate de reforma sistemului judiciar din România'.

Ea a reamintit că Grupul Statelor Împotriva Corupţiei (GRECO), organism al Consiliului Europei care se ocupă cu lupta anticorupţie, 'a decis pentru prima dată să lanseze o anchetă proprie şi va întocmi un raport care va fi publicat în martie'.

'Independenţa sistemului judiciar din România şi capacitatea sa de a combate corupţia sunt chestiuni absolut pertinente şi au legătură directă cu progresul care este înregistrat în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV)', a declarat reprezentata CE.

Unul din cele mai bune sisteme juridice din regiune

'După 10 ani de eforturi continue, România are unul din cele mai bune sisteme juridice din regiune. Însă în ianuarie 2017, Comisia a propus un set limitat de recomandări restante, care dacă erau implementate complet, ar fi permis Romaniei sa iasă din MCV. Una din recomandări a cerut guvernanţilor de la Bucureşti să asigure un proces legislativ pentru finalizarea reformelor legilor justiţiei, a codurilor penal şi de procedură penală, dar şi pentru respectarea independenţei judecătoreşti şi a sentinţelor judecătoreşti', a adăugat ea.

Věra Jourová a reamintit de asemenea că 'în decembrie 2017, în ultimul raport MCV, Comisia şi-a exprimat îngrijorările cu privire la procesul şi conţinutul proiectului de modificare a legilor justiţiei. Dezbaterea a evoluat în 2017, iar Consiliul Superior al Magistraturii, care este garantul instituţional al independenţei justiţiei, a continuat să îşi exprime îngrijorările şi a dat o opinie negativă'.

Lucru care nu ne inspiră încredere

'Aceste îngrijorări trebuie să fie luate în serios şi în cadrul procesului legislativ. De aceea, întrebarea pe care o adresăm autorităţilor române rămâne deschisă: acest proces ţine cont de interesul legitim al independenţei justiţiei şi respectă independenţa justiţiei? Din păcate, vedem în continuare că se critică sistemul judiciar şi deciziile luate, dar şi regulile de integritate, lucru care nu ne inspiră încredere', a mai spus comisarul european.

'De atunci, evenimentele nu au dus la o schimbare în privinţa îngrijorărilor noastre. Pe 21 decembrie, parlamentul României a adoptat în procedură de urgenţă legile şi acestea au fost imediat, prin recurs, respinse de Curtea Constituţională. Mai există proceduri în curs la Curtea Constituţională, dar în primele sale audieri s-a declarat deja neconstituţionalitatea unora din aceste prevederi', a declarat ea. Věra Jourová a reamintit că recomandările pe care Comisia Europeană le-a trimis autorităţilor române au fost să consulte Comisia de la Veneţia înainte să promulge aceste legi.

Recomandare, Comisia de la Veneţia

'Comisia consideră că în continuare este posibil ca legile justiţiei să fie îmbunătăţite, să devină legi bune, care să întărească independenţa şi profesionalizarea sistemul judiciar român şi să fie în serviciul tuturor cetăţenilor români', a continuat ea. Comisarul european a spus de asemenea că este 'un moment crucial' pentru România.

'Primele două proiecte de lege s-au întors în parlamentul României în urma sentinţelor Curţii Constituţională. Iar dezbaterea despre felul în care trebuie abordate aceste îngrijorări exprimate de către Curtea Constituţională ar trebuie să fie folosită ca o oportunitate de a avea un dialog deschis şi franc pentru a crea un sentiment de încredere între toate părţile implicate', a mai subliniat ea. Jourová a reiterat apelul lansat de preşedintele CE, Jean-Claude Juncker, şi de prim-vicepreşedintele CE, Frans Timmermans, ca parlamentul român să deschidă dezbaterea 'în linie cu recomandările CE şi să construiască un consens pentru a putea să salvgardeze independenţa sistemului judiciar şi să îmbunătăţească lupta împotriva corupţiei'.

Iohannis, rol cheie

Ea a spus totodată că şi preşedintele României, Klaus Iohannis, 'are de jucat un rol cheie în acest proces'. 'Din reuniunea Colegiului Comisarilor de săptămâna trecută, ştiu că dumnealui ia această problemă foarte în serios', a precizat ea.

'Comisia este gata să continue dialogul cu autorităţile române şi îşi va oferi ajutorul pentru a se asigura că aceste proces este continuat într-un mod constructiv şi într-o manieră care creează încredere. Vom analiza în detaliu amendamentele finale care vor fi aduse legilor justiţiei, codului penal şi codului de procedură penală, dar şi cele cu privire la conflictul de interese şi în domeniul corupţiei', a afirmat comisarul european.

[citeste si]

'Comisia va rămâne obiectivă. Se va baza pe date. Nu va fi în niciun fel partinică din punct de vedere politic. Va face o analiză la rece. Romania şi românii au trecut printr-un maraton, iar linia de sosire se vede la orizont. Un pas înapoi ar fi o mare dezamăgire pentru prietenii României, dar mai ales pentru cetăţenii români. Viteza cu care va ajunge România la linia de sosire depinde de ea. Dar Comisia este aici pentru a o ajuta, pentru ca să ajungă acolo cât mai repede', a încheiat Jourova.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel