Mai multe focare de variola maimuţei din Africa au fost ținute sub control în timpul pandemiei, când atenția lumii era în altă parte.
Câteva cazuri de variola maimuţei, care provoacă febră și o erupție cutanată caracteristică, cu umflături, au fost raportate sau sunt suspectate în Marea Britanie, Portugalia, Spania și Statele Unite. Boala, care a fost descoperită pentru prima dată la maimuțe, apare în principal în Africa de Vest și Centrală și se răspândește doar rareori în alte părți.
Directorul interimar al Centrului african pentru controlul și prevenirea bolilor a declarat că, începând din anul 2020, au fost observate și izolate focare în Republica Democratică Congo, Nigeria, Camerun.
„În timpul pandemiei, am avut mai multe focare pe continent. Ne așteptăm, de asemenea, să apară și alte focare și le vom gestiona în mod obișnuit", a declarat Ahmed Ogwell Ouma în cadrul unei conferințe de presă, anunță Reuters, notează Mediafax. „Suntem însă îngrijorați de multiplele țări din afară, în special din Europa, care înregistrează aceste focare de variola maimuței. Cunoștințele ar trebui împărtășite cu privire la sursa acestor focare", a spus acesta, conform sursei citate.
Între timp, primul caz de infecție cu variola maimuței a fost identificat în SUA, Massachusetts, la un bărbat care a călătorit recent în Canada.
Recent, au fost raportate sau sunt suspectate câteva cazuri în Regatul Unit, Portugalia și Spania.
Miercuri, autoritățile portugheze au anunțat că au identificat cinci cazuri de infecție, iar Spania a anunțat că testează 23 de cazuri potențiale, după ce Marea Britanie a alertat Europa.
Marea Britanie raportase primul caz pe 7 mai și a mai descoperit șase cazuri în țară de atunci.
În ultimele 24 de ore, au fost raportate 467 cazuri noi de coronavirus, potrivit Ministerului Sănătății. Patru persoane au murit.
În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 467 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), cu 46 mai puțin față de ziua anterioară.
59 dintre cazurile noi din 24 de ore sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare
Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 40 persoane au fost reconfirmate pozitiv
În unitățile sanitare de profil, numărul de persoane internate în secții cu COVID-19 este de 711 cu 49 mai puțin față de ziua anterioară.
De asemenea, la ATI sunt internate 125 persoane, cu opt mai mult decât în ziua anterioară. Dintre cei 125 pacienți internați la ATI, 113 sunt nevaccinați.
Din totalul pacienților internați, 53 sunt minori, toți fiind internați în secții, cu șapte mai puțin decât în ziua anterioară și zero la ATI, la fel ca în ziua anterioară.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu