Vacanțele lungi ne fac să trăim mai mult

Vacanțele lungi îți prelungesc viața. Aceasta este concluzia unui studiu care a analizat datele colectate de-a lungul a 40 de ani și care a fost prezentat ieri la Congresul Asociației Europene de Cardiologie și publicat în The Journal of Nutrition, Health & Aging (Jurnalul de Nutriție, Sănătate și Îmbătrânire). 

„Să nu credeți că a avea un stil de viață sănătos e suficient pentru a compensa munca fără oprire și faptul că nu vă luați vacanță", a declarat profesorul Timo Strandberg, de la Universitatea din Helsinki, Finlanda. „Vacanțele pot fi o modalitate bună de a te feri de stres", a continuat acesta, conform sciencedaily.com.

1.222 de bărbați urmăriți de-a lungul a 40 de ani

Cercetarea, care a inclus 1.222 de directori bărbați de vârstă mijlocie născuți, din 1919 până în 1934, a căror activitate a început să fie analizată în anii 1974 și 1975. Participanții au avut cel puțin un factor de risc pentru boli cardiovasculare (fumat, tensiune arterială ridicată, colesterol ridicat, trigliceride crescute, intoleranță la glucoză, erau supraponderali).

Participanții au fost aleatoriu împărțiți în grupul de control (care includea 610 bărbați) sau grupul de intervenție (612 bărbați), timp de cinci ani. Grupul de intervenție a primit sfaturi verbale sau în scris la fiecare patru luni pentru a face aerobic, a mânca o dietă sănătoasă, a-și menține o greutate normală și a renunța la fumat. Atunci când sfaturile pentru sănătate nu a fost eficiente, bărbații din grupul de intervenție au primit, de asemenea, medicamente recomandate la acea dată pentru scăderea tensiunii arteriale (beta-blocante și diuretice) și a lipidelor (clofibrat și probucol). Bărbații din grupul de control au primit asistență medicală obișnuită și nu au fost supravegheați permanent de cercetători.

Degeaba ai stil de viață sănătos, dacă te cufunzi în muncă

Până la sfârșitul studiului, riscul bolilor cardiovasculare a fost redus cu 46% în grupul de intervenție comparativ cu grupul de control.

Analiza prezentată ieri, la Munchen, a extins urmărirea mortalității până la 40 de ani de la începutul studiului (adică 2014), utilizând registrele naționale de deces, și a examinat datele inițiale nedeclarate privind cantitatea de muncă, somn și vacanță. Cercetatorii au descoperit, astfel, că rata mortalității a fost în mod constant mai mare în grupul de intervenție, comparativ cu grupul de control, până în 2004. Ratele de deces au fost aceleasi în ambele grupuri din 2004 până 2014.

Vacanțele mai scurte au fost asociate cu mai multe decese în grupul de intervenție. În grupul de intervenție, bărbații care au avut o vacanță de cel mult trei săptămâni pe an au avut un risc cu 37% mai mare de a muri din 1974 până în 2004, decât cei care și-au luat mai mult de trei săptămâni de concediu. Lungimea vacanței nu a avut niciun impact asupra riscului de deces în grupul de control.

Vacanța perfectă, mai mult de trei săptămâni!

Profesorul Strandberg a explicat, conform sursei citate că: „Daunele cauzate de regimul intensiv de viață au fost concentrate într-un subgrup de bărbați care au avut un timp de vacanță mai scurt, în fiecare an. În studiul nostru, bărbații cu vacanțe mai scurte, au lucrat mai mult și au dormit mai puțin decât cei care au făcut vacanțe mai lungi. Acest regim draconic de muncă a anulat, practic, efectele benefice ale stilului de viață sănătos și intervenției noastre. Considerăm că intervenția în sine a avut, de asemenea, un efect psihologic advers asupra acestor bărbați prin adăugarea de stres în viața lor".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel