EXCLUSIV  "Vă rog frumos, nu avem ce discuta!". Hadăr atrage atenția: ”4000 de lei salariul mediu net în educaţie şi 6000 la primării”. Cât încasează un profesor debutant

Anton Hadăr, liderul Federației Sindicale Alma Mater, a tras un semnal de alarmă privind problemele din sistemul de învățământ.

"Domnule ministru (n.r. Sorin Cîmpeanu), vorbeaţi despre vocaţie, despre atragerea tinerilor în sistemul educaţional. 2480 de lei este salariul unui debutant din învăţământul universitar şi la fel şi în învăţământul superior, pentru că nu se cere doctorat la început de drum. Schimbaţi pe 2 cu 4 şi poate vor veni mai mulţi. În următorii 20 de ani, că vreţi sau nu, vom avea 34% dintre profesori absolvenţi ai unei universităţi care avea, cândva, 313.000 studenţi.

Sunt titulari în învăţământ, nu îi scoate nimeni de acolo. Aceştia vă vor educa copiii. Nu aveţi ce schimba în ceea ce priveşte resursa umană existentă. Sunt titulari. Hai să pregătim de acum încolo, pentru următorii 30-40 de ani. Nu mai vine nimeni la 2480 de lei. Vă anunţ că este 4000 de lei salariul mediu net la noi în sistemul de educaţie, asta datorită superiorului, şi 6000 de lei la primării. Vă rog frumos! Nu avem ce discuta! 6000 de lei la primării! O componentă este salarizarea. Nu poţi să atragi vârfurile fără salarizare", a spus Anton Hadăr, în cadrul conferinţei “Rolul învățământului superior românesc în Spațiul European al Învățământului Superior și Cercetării Ştiinţifice”, organizată de DC Media Group.

Conferința integrală, în materialul video de mai jos:

"Tot sistemul se va gripa"

În cadrul aceleiași conferințe, ministrul Cîmpenau atrage atenția că sistemul de educație se află la un nivel minim, iar pachetul legislativ trebuie adoptat în integralitatea sa. Oficialul spune că adoptarea unui pachet legislativ trunchiat va duce la ”griparea” sistemului de învățământ.

”Suntem contracronometru, ca de fiecare dată. În septembrie 2023, sistemul ar trebui deja să fie pregătit. Ca să fie gata, trebuie să avem și legislația primară, și legislația subsecventă.” spune Sorin Cîmpeanu. 

”Angrenajul este foarte complex. Dacă forma rezultată va avea de suferit prin extragerea unor componente esențiale, tot sistemul se va gripa”, avertizează ministrul.

Ministrul Cîmpeanu remarcă influența negativă a pandemiei de coronavirus asupra sistemului de educație românesc, care se află, potrivit oficialului, ”într-un punct de minim”, la nivel național.

”Calitatea educației a scăzut. A scăzut din diverse motive. Perioada de criză sanitară a generat o catastrofă educațională în România și în orice stat. Nu poate spune nimeni că, pe perioada crizei sanitare, a crescut calitatea educației”, declară ministrul educației. Citește mai departe>>

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel