Va reuși Ponta ce nici nu a încercat Băsescu la negocierile cu FMI? Bulgarii au câștigat

Guvernul de la Sofia a dat o veste bună cetățenilor bulgari, care vor plăti cu 20% mai puțin pentru gazele naturale în 2013. Iulian Iancu, președintele Comisiei parlamentare de Industrii și Servicii, expert în domeniul energetic, a explicat pentru DeCeNews miracolul bulgăresc.

”Este o demonstrație, pentru România, despre cum se face strategia națională de securitate energetică. Bulgarii au știut să negocieze în interes național, a spus Iulian Iancu, valorificând poziția geografică pe care o au și situația internațională. Ei au obținut tot ce puteau obține: conducta South Stream trece prin Bulgaria, iar bulgarii au primit prețuri preferențiale și venituri mari din tranzit. Este și o demonstrație că prețul gazelor reprezintă un instrument politic. De fapt, chiar România a făcut jocul bulgarilor, prin declarații de genul ”Marea Neagră, lac rusesc”. Noi, în lipsa unei strategii nu am reușit să ne diversificăm sursele, așa că depindem în prea mare măsură de Gazprom”.

 Ce ar fi putut face România pentru a reduce prețul gazelor suportat de populație și de industrie? ”Negocierile cu FMI și Comisia Europeană n-au prea fost...negocieri. Fosta guvernare nu a avut capacitatea de a negocia cu FMI, dar mai ales cu Comisia Europeană. Astfel, România a acceptat să exporte gaze ieftine, din producția internă, urmând să importe gaze de trei ori mai scumpe, din Rusia. Înțeleg interesul europenilor, care doresc gaze ieftine și se bazează pe tratatele Uniunii, care impun, pe această piață unică, libera circulație a serviciilor, mărfurilor și capitalului. Nu am avea, deci, cum să blocăm exportul în țările membre. Totuși, piața unică europeană înseamnă și libera circulație a forței de muncă.

Unele țări comunitare au menținut restricțiile pentru români și bulgari, pe motiv că e criză și trebuie să-și protejeze proprii cetățeni. Nu înțeleg de ce nu a făcut la fel Traian Băsescu? Să invoce criza și dreptul de a-și proteja cetățenii, limitând pe o anumită perioadă exportul de gaze ieftine. Nu putem exporta, până nu diversificăm sursele de gaze din import, astfel încât să nu mai depindem de o singură sursă, care ne constrânge la prețuri mari. Până nu va funcționa proiectul Nabucco, nu putem exporta gaze în Europa. Fondul Monetar și Banca Mondială, pe de o parte vor să-și recupereze banii împrumutați, pe de alta sunt de acord să cauzăm pierderi economiei, exportând la prețuri mici și importând aceeași resursă la prețuri mari?

Vă amintesc că am introdus o lege, care a trecut de Parlament, dar nu a fost promulgată de președintele Traian Băsescu. Parlamentul trebuie să repună în discuție acest amendament. Probabil, instituțiile financiare internaționale vor amenința cu suspendarea acordului de finanțare, dar cred că ar trebui să li se explice: nu-și pot recupera banii împrumutați, dacă obligă România să ia decizii în defavoarea economiei și a propriilor cetățeni. De asemenea, ar fi posibil ca guvernul să introducă o taxă pentru companiile care profită de acest export în pagubă pentru economia națională”.

O delegație a FMI va fi prezentă la București din 15 ianuarie, pentru discuții cu guvernul Ponta. Va reuși (sau măcar va încerca) premierul să oprească această ”afacere” devastatoare pentru români?

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel