Unificarea extremei-drepte din UE, misiune imposibilă?

Marine Le Pen, liderul Frontului Național din Franța, caută să contruiască o forță puternică de extremă-dreapta, pentru a avea șanse reale la alegerile europarlamentare din primăvara lui 2014. Însă grupările radicale din Uniunea Europeană, precum cele din Grecia, Polonia sau Elveția, sunt eterogene ca scop, principii și aspirații politice, fapt ce le face greu de unit sub umbrela lui Le Pen.

În timpul unei conferințe de presă la Strasbourg, flancată de Franz Obermayr, lider al partidului anti-imigrație din Austria, președintele FN și-a exprimat speranța că va reuși să convingă toate formațiunile naționaliste din UE să se reunească în Alianța Europeană pentru Libertate (EAF - European Alliance for Freedom).

Le Pen i-a îndemnat pe electori să voteze cu EAF ”dacă vor să rămână persoane libere”, adăugând că aceste partide sunt ”singurele care le pot reda suveranitatea popoarelor”, citează EuObserver.

Figuri importante ale Parlamentului European sunt îngrijorate că euroscepticii ar putea câștiga la euroalegerile din 2014 mai multe scaune decât partidele de centru-stânga sau centru-dreapta.

Citește și: Extrema-dreaptă, de neoprit: ”UE se va prăbuși precum URSS”

Cel mai puternic semnal al ascensiunii naționaliștilor a fost dat de un sondaj de opinie la nivel național, publicat luna trecută de publicația Le Louvel Observateur, care clasa partidul lui Le Pen pe primul loc în preferințele alegătorilor, în fața UMP (centru-dreapta) și a social-democraților de la putere. Poziție deloc neglijabilă în sondaje are și Partidul Libertății din Olanda, condus de Geert Wilders, un aliat al FN.

Marine Le Pen l-a atacat însă pe Nigel Farage, celebrul anti-european din Legislativul de la Strasbourg, președinte al partidului britanic UKIP, despre care a spus că este imatur și că ”se teme de propria imagine”.

EAF a fost organizat în 2010 și a primit 750.000 de euro din partea PE, în 2011 și 2012. Spre deosebire de celelalte partide pan-europene, EAF este compus mai degrabă din membri individuali, nu din partide naționale.

Lipsa de disciplină și greutățile de care s-au lovit în drumul spre a ajunge la un consens politic, a făcut imposibilă în trecut unificarea extremei-drepte din Europa.

Grupul Tradiție și Suveranitate a fost creat în 2010, dar s-a dizolvat la 10 luni de la înființare, după ce trei europarlamentari români au părăsit alianța din cauza declarațiilor inflamatoare ale strănepoatei dictatorului Benito Mussolini, Alessandra, despre persoanele de etnie romă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel