Unde puteți locui dacă vreţi 100% siguranţă la cutremur. Care ar fi cel mai ok etaj în caz de seism

bloc
bloc

A găsi un bloc rezistent este o loterie.

De ce? Pentru că depinde de multe variabile: normele de proiectare, calitatea execuţiei, cum a fost întreţinut, renovări ilegale, pereţi sparţi şi infiiltraţii de apă în sol. Nu puteţi fi niciodată 100% siguri, dar pentru a vă mări şansele de câştig (blocul să rămână în picioare şi apartamentul să aibă valoare bună peste 30 ani când terminaţi creditul), sfaturile ar fi cam aşa, conform hartablocuri.ro:

1. Evitaţi blocurile dinainte de 1963 (cu mici excepţii, unele imobile cu înălţime redusă, în special unele case boiereşti sunt mai solide decât era necesar).


2. Evitaţi blocurile din 1963-1978 cu 8-10+ etaje, normele seismice din 1963 s-au dovedit eficiente doar la blocurile cu <4 etaje.


3. Evitaţi blocurile cu magazine la parter indiferent de anul construirii. Chiar dacă azi sunt sigure, există un risc (mic) ca în viitor magazinele să facă renovări incorecte care pot afecta structura de rezistenţă ca pe Lizeanu.

Dacă vreţi 100% siguranţă la cutremur, puteţi locui într-un cort, rulotă, casă din metal şi lemn sau alte construcţii flexibile, scrie sursa citată.

Blocurile de 4 etaje sunt vulnerabile la cutremure cu oscilaţii de <0.5 secunde, cele de 10 etaje la oscilații de 1 secundă, cele de 30+ etaje la oscilaţii de 3 secunde.

Cutremurele din Vrancea generează unde de aproximativ 1 secundă, deci de obicei blocurile de <4 etaje sunt mai sigure ca cele de 8-10 etaje, exceptând cazul în care sunt făcute din materiale mai slabe.

Blocurile turn pătrate (mulţi pereţi structurali pe ambele direcţii) sunt de obicei mai sigure ca blocurile bară îngustă (înălţimea de 3 ori lăţimii şi un singur perete structural longitudinal).

Parterul e primul care se rupe, ultimul etaj vă va zgâlţâi mai tare, dar aveţi cele mai mai şanse de supravieţuire.

Cercetările publicate pe https://www.hartablocuri.ro/riscul-seismic/ NU arată că blocurile din anumite materiale au risc de prăbuşire mai mare ca altele construte în acelaşi an (cărămidă, beton monolit, prefabricate din beton). Dar în cazul blocurilor pe cadre, pereţii ne-structurali de BCA se pot avaria la cutremure de 7 grade şi o să vă coste renovarea, în timp ce blocurile din beton sau prefabricate nu vor avea nici o avarie, în schimb la cutremure de 8 grade blocurile din beton şi prefabricate se pot prăbuşi în timp ce blocurile pe cadre (stâlpii şi grinzile) vor râmâne în picioare (fără pereţi).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel