Un virus herpetic, suspect în boala Alzheimer

Un studiu apărut în revista Neuron constată un nivel crescut al unui virus herpetic în creierul bolnavilor de Alzheimer. Descoperirea relansează ipoteza unei infecții responsabile de apariția bolii Alzheimer. 

Cercetătorii au descoperit un nou suspect în declanșarea bolii Alzheimer. Este vorba despre virusul herpetic Herpesviridae (HHV) de tip 6A și 7 (diferit de herpesul oral sau genital de tip 1 sau 2). Virusurile herpetice 6A și 7 au descoperite postmortem în cantități importante în creierul unor pacienți atinși de boala Alzheimer, informează sciencesetavenir.fr. Studiul a fost realizat de echipe de la Centrul de cercetare asupra bolilor neurodegenerative al Universității din Arizona și de la Universitatea Mount Sinai din New York. 

Boala Alzheimer este cea mai frecventă maladie neurodegenerativă, care afectează aproximativ 50 de milioane de oameni la nivel mondial. Alzheimer este o maladie incurabilă, cauzele sale nefiind încă elucidate. 

Pentru a identifica noi piste de tratament, cercetătorii de la cele două universități americane au studiat date provenite de la 622 de subiecți cu modificări neuropatologice specifice bolii Alzheimer. Mai exact, ei au analizat eșantioane de țesut cerebral de la banca americană de creiere Accelerating Medicines Partnership - Alzheimer's Disease (AMP-AD), pe care le-au comparat cu eșantioane de la 322 de persoane sănătoase. 

Autorii au detectat un nivel crescut de ADN al virusului herpetic HHV de tip 6A și 7 (implicat în rozeola infantilă, o pseudorubeolă ce apare la copii sub 2 ani) în creierele pacienților cu Alzheimer. 

„Nu ne așteptam la asta, am fost foarte surprinși să descoperim acești patogeni”, a declarat Ben Readhead, co-autor al studiului. 

Însă nu este pentru prima dată când se lansează o ipoteză virală în boala Alzheimer. Un studiu efectuat de prof. Ruth Itzhaki de la Universitatea din Manchester a sugerat că boala Alzheimer poate fi cauzată de o formă latentă a unei infecții cu virus herpetic. 

Virusul herpetic: o cauză sau o consecință a bolii Alzheimer?

Rămâne totuși de lămurit o întrebare importantă: prezența virusului herpetic în creierul pacienților cu Alzheimer este o cauză sau o consecință a bolii? Virusul declanșează modificările cerebrale care distrug creierul? Sau creierul bolnavilor devine mai sensibil la atacul viral?

„Nu cred că vom putea răspunde acum la întrebarea dacă virusul herpetic este o cauză primară a bolii Alzheimer, dar cu siguranță, virusul perturbă și participă la factorii care alcătuiesc tabloul fiziopatologic al bolii Alzheimer”, a răspuns prof. Joel Dudley, coordonatorul studiului. 

Un vaccin contra Alzheimer?

Trebuie reamintit faptul că boala Alzheimer survine atunci când în creier se acumulează plăci de beta-amiloid și proteine tau, depuneri care încep chiar și cu 10 ani înainte de primele tulburări cognitive. 

Potrivit prof. Ben Readhead, microorganismele precum virusul herpertic 6 sau 7 contribuie la activarea peptidului beta-amiloid. Cum? „Un număr tot mai mare de dovezi științifice sugerează că beta-amiloidul are proprietăți antimicrobiene. Adică, acumularea de beta-amiloid apare în caz de infecții, nu doar virale, ci și bacteriene sau fungice, având un rol de protecție în anumite cazuri”, explică specialistul. 

Dacă iese la iveală o cauză virală a bolii Alzheimer? „Atunci trebuie să avem în vedere o nouă abordare în prevenție, cum ar fi vaccinarea, de exemplu, sau un alt tratament. Dar mai avem mult până acolo”, afirmă cercetătorul. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel