Ultimatumul UE: Grecia riscă să piardă fondurile UE dacă va continua să respingă migranții

Fotografie de la Khaled Akacha/ Pexels
Fotografie de la Khaled Akacha/ Pexels

Comisia Europeană a cerut Greciei să oprească respingerea ”violentă” a migranților care sosesc pe țărmurile sale. Dacă Atena nu ia măsurile necesare, Grecia riscă să piardă fondurile UE care i-au fost alocate. 

Devenind unul dintre principalele puncte de destinație în timpul crizei migrației din 2015, Grecia a intensificat în ultimii ani patrulele terestre și maritime pentru a-i ține pe solicitanții de azil în afara teritoriului său, ridicând, de asemenea, un gard de frontieră și construind pe insule tabere pentru migranți, supuși unui protocol de securitate strict.

Potrivit Europa Today, Guvernul grec a negat în repetate rânduri acuzațiile de respingere a solicitanților de azil. Cu toate acestea, ”deportările violente și ilegale ale migranților trebuie să înceteze acum”, a declarat joi comisarul european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, după întâlnirea cu miniștrii Guvernului grec. ”Finanțarea este legată de aplicarea corectă a drepturilor fundamentale ale UE”, a adăugat comisarul european.

Guvernul grec nu a comentat încă avertismentul lui Johansson, care în trecut a fost mai indulgent față de o serie lungă de încălcări ale drepturilor solicitanților de azil. 

Ministrul grec pentru Migrație și Azil, Notis Mitarachi, a declarat luna trecută că guvernul de la Atena nu va permite intrarea ilegală a migranților pe mare sau pe uscat și că UE ar fi trebuit să facă mai mult pentru a asigura securitatea frontierelor sale externe și, astfel, a preveni sosirea bărcilor din Turcia.

”Conform unui număr considerabil de mărturii ale solicitanților de azil, autoritățile turce încurajează activ plecările ilegale”, a subliniat ministrul într-un interviu acordat deputaților europeni. 

Lipsa de colaborare din partea Ankarei în ultima vreme a convins Bruxelles-ul să închidă ochii la rapoartele ONG-urilor referitoare la respingeri. Acum, Comisia pare să dorească să-și schimbe abordarea. 

Johansson a anunțat de fapt că Atena va implementa un nou sistem în septembrie pentru a proteja drepturile fundamentale. Un fel de ultimatum către autoritățile țării UE.

Citește și...

Mai mulți miniștri UE cer încetarea solidarității cu refugiații

Miniștrii de interne din Italia, Cipru, Grecia, Malta și Spania au încheiat două zile de discuții la Veneția, pe fondul îngrijorării că blocarea exporturilor de cereale ucrainene din cauza invaziei Rusiei ar putea duce la valuri imense de refugiați din Africa care vor inunda sudul Europei, scrie Euro News.

Drept urmare, chiar dacă cererile lor de azil eșuează, mulți migranți rămân în Italia, luând adesea locuri de muncă ilegale sau recurgând la apărarea de foamete cerșind.

Grecia

Ministrul de Interne al Greciei și-a exprimat sprijinul pentru mai multe căi legale pentru migrație. ”Nu putem lăsa contrabandiştii să decidă cine vine să locuiască în Europa”, a declarat ministrul Notis Mitarachi reporterilor.

Politicile anterioare ale UE în care țările membre s-au oferit să primească o parte din sutele de mii de migranți care debarcau în Italia, Grecia și alte țărmuri sudice s-au dovedit extrem de inadecvate, deoarece multe dintre țările blocului nu au făcut un pas înainte. 

Alții, chiar și atunci când s-au angajat să primească un număr modest din sutele de mii de migranți salvați de pe bărcile nepotrivite ale contrabandiștilor, nu au dat curs.

De asemenea, state UE, cum ar fi Ungaria, au refuzat în mod deschis să primească migranți non-europeni, pe fondul acuzațiilor de respingere ilegală și încălcări ale drepturilor omului de-a lungul căii migrației.

Întâlnirea nu a abordat milioanele de refugiați ucraineni care au venit recent în țări din nordul UE, precum Polonia, Ungaria și România.

Cipru

Ministrul cipriot de interne Nicos Nouris a declarat reporterilor că este nevoie de o politică solidă, comună a UE în materie de migrație. ”Solidaritatea nu este un slogan și nici nu poate fi lipsită de substanță”, a spus Nouris.

Ministrul italian de Interne, Luciana Lamorgese, a făcut presiuni pentru mai multe acorduri de repatriere cu țări ai căror oameni căutau o viață mai bună în Europa.

Italia

Italia are un acord efectiv de repatriere cu Tunisia, dar nu cu majoritatea celorlalte țări din Africa sau din Asia ai căror cetățeni merg cu bărcile contrabandiștilor pentru a încerca să ajungă pe țărmurile din sudul Europei. Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel