Ungaria, Slovacia și Cehia vor avea mai mult timp pentru a renunța la petrolul rusesc.
Reuters susține că două surse au declarat că Comisia Europeană a modificat o propunere de embargou asupra petrolului rusesc pentru a extinde perioada înainte ca acesta să intre în vigoare pentru Ungaria, Slovacia și Republica Cehă.
Conform propunerii, Ungaria și Slovacia vor putea în continuare să cumpere petrol rusesc până la sfârșitul anului 2024, în timp ce Republica Cehă ar putea continua până în iunie 2024, cu condiția să nu primească mai devreme petrol printr-o conductă din sudul Europei, au precizat sursele.
O altă modificare propusă și care urmează să fie discutată de trimișii UE în cadrul unei reuniuni care va avea loc vineri ar include o tranziție de trei luni înainte de introducerea interdicției asupra serviciilor de transport maritim pentru transportul petrolului rusesc, în loc de o lună inițial. De asemenea, ar implica ajutor pentru investiții în vederea modernizării infrastructurii petroliere și a atenuării impactului sancțiunilor.
Pe de altă parte premierul Viktor Orban a declarat vineri la radiopul de stat că Ungaria nu poate susține noul pachet de sancțiuni al Uniunii Europene, care include un embargo asupra importurilor de petrol, în forma sa actuală.
Orban a declarat că actuala propunere a Comisiei Europene ar echivala cu o "bombă atomică" aruncată asupra economiei ungare, adăugând că Ungaria este pregătită să negocieze dacă vede o nouă propunere care să răspundă intereselor ungare.
Executivul Uniunii Europene a propus miercuri cel mai dur pachet de sancțiuni de până acum împotriva Moscovei pentru războiul din Ucraina, dar mai multe țări îngrijorate de impactul tăierii importurilor de petrol rusesc au stat în calea unui acord. Inițial, diplomații au declarat că Ungaria și Slovacia vor avea timp până la sfârșitul anului 2023.
Orban a declarat la radioul de stat că Ungaria ar avea nevoie de 5 ani și de investiții uriașe în rafinăriile și conductele sale pentru a putea transforma sistemul actual, care se bazează în proporție de aproximativ 65% pe petrolul rusesc.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu