Cele 28 de state ale Uniunii Europene amenință Rusia cu o altă serie de sancțiuni economice după ce luptele din Estul Ucrainei au intrat într-o nouă fază, conform Financial Times.
Liderii statelor UE au avertizat într-o declarație de presă că există "dovezi ale sprijinului crescând și continuu" acordat de Rusia separatiștilor din Estul Ucrainei și cer Bruxellesului să ia în considerare "noi măsuri restrictive".
Ieșirea dură a liderilor europeni survine bombardamentului lansat recent de separatiști asupra orașului Mariupol, soldat cu 30 de victime, și interpretat de analiști drept un prim pas al tentativei pro-rușilor de a crea un cordidor terestru spre Crimeea.
Deși declarația a fost emisă în numele tuturor statelor UE, doi oficiali greci, citați de Wall Street Journal, spun că noul premier al Greciei, Alexis Tsipras, nu și-a dat consimțământul. Liderul Syriza, care a depus luni jurământul de prim-ministru, ar urma să facă o declarație publică pe acest subiect mai târziu în decursul zilei de marți.
Miniștrii de Externe din UE se vor reuni miercuri pentru a discuta despre noi măsuri punitive împotriva Greciei, în cadrul unei întâlniri de urgență convocată de șefa diplomației europene, Federica Mogherini. Dacă UE va cădea de acord să înăsprească sancțiunile împotriva Rusiei, acestea vor fi probabil finalizate la summit-ul șefilor de stat și guvern din 12 februarie.
Legislatorii de la Kiev au adoptat marți o rezoluție în care numesc Rusia un stat "agresor" și etichetează separatiștii drept "teroriști" susținuți de Moscova.
Ucraina a făcut un apel la comunitatea internațională să ofere asistență militară și să pună mai multă presiune pe Kremlin.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu