UE deblochează transporturile de mărfuri rusești din Lituania către Kaliningrad

Fotografie de la James Wheeler/ Pexels
Fotografie de la James Wheeler/ Pexels

După ce Guvernul de la Vilnius blocase trenurile de aprovizionare destinate regiunii ruse, Uniunea Europeană a declarat că Lituania are obligația de a permite trecerea mărfurilor sancționate, cu excepția armelor, între Rusia și Kaliningrad.

Mustrarea Bruxelles-ului împotriva Guvernului de la Vilnius vine după săptămâni de tensiuni legate de exclava rusă și coridorul Suwalki, unul dintre punctele în care analiștii militari au prezis de mult timp că ar putea izbucni un conflict armat.

Lituania blocase aprovizionarea din Belarus care era destinată regiunii rusești Kaliningrad

Guvernul lituanian a susținut că măsurile luate de Bruxelles au împiedicat mărfurile rusești să treacă pe teritoriul său. Noua recomandare emisă de executivul UE prevede în schimb că ”nu există o astfel de interdicție a transportului feroviar” din Rusia până la avanpostul său din Kaliningrad. 

Rusia a amenințat într-adevăr cu represalii împotriva națiunii baltice după ce Vilnius a impus restricții severe asupra mărfurilor care călătoresc pe teritoriul său, potrivit Europa Today.

Moscova a cerut Lituaniei să ridice imediat restricțiile 

”Nu am negociat nimic cu Rusia”, a spus purtătorul de cuvânt al Comisiei UE, Eric Mamer, răspunzând la întrebările jurnaliştilor.

Potrivit Bruxelles-ului, Lituania, ca de altfel toate țările UE, are obligația de a ”preveni orice formă posibilă de eludare a măsurilor restrictive ale UE”. Acest lucru ar trebui făcut prin ”controale direcționate, proporționale și eficiente și alte măsuri adecvate.” Controalele trebuie, totuși, să abordeze orice ”fluxuri comerciale neobișnuite” care ar indica suspendarea sancțiunilor, a spus UE.

Kaliningrad are un teritoriu de aproximativ jumătate din dimensiunea Elveției și găzduiește puțin peste un milion de oameni. 

Citește și: 

Putin se teme de o conspirație a generalilor. Președintele Rusiei ar vedea posibilitatea unei lovituri de stat

După ce a distrus opoziția, mass-media independentă și a transformat mașina de propagandă de stat într-o putere fără precedent de la Uniunea Sovietică,  până în prezent, Putin a început să se teamă de generalii Statului Major, care ar putea să câștige popularitate și să nu i se supună, relatează publicația Meduza, citând surse apropiate ale Administrației Prezidențiale de la Moscova, potrivit The Moscow Times.

Potrivit unuia dintre ei, Putin „își amintește bine de anii 1990” și nu dorește să apară în țară un „al doilea general Lebed”, care a reușit să obțină aproape 15% din voturi la alegerile din 1996 și apoi să devină guvernatorul Teritoriul Krasnoyarsk.

Din cauza fricii lui Putin, televiziunea rusă și alte canale de mass-media controlate de guvern raportează cu întârziere acțiunile conducerii militare de vârf de pe front. 

Însăși componența comandamentului a fost ținută secretă timp de mai bine de trei luni, până când, în iunie, reprezentantul oficial al Ministerului Apărării, Igor Konașenkov, a anunțat că grupările de la Centru sunt comandate de generalul colonel Alexander Lapin, iar gruparea de forțe de la Sud este comandată de generalul de armată Serghei Surovikin.

Lapin și Surovikin au stat în fruntea armatei în locul generalului colonel Andrei Serdyukov și a generalului de armată Alexander Dvornikov, care, la rândul lor, i-au înlocuit pe comandanții care au eșuat atacul de la Kiev din aprilie. Numele acelora sunt necunoscute.

Lapin a primit titlul de Erou al Rusiei după ce armata rusă a preluat controlul asupra întregii regiuni Lugansk din Ucraina. Decretul lui Putin spune că decorația a fost acordată pentru eroism, dar în ce a constat nu este indicat.

„Dacă vreun general era în mod constant la audiere, apărea adesea la știri și, inevitabil, devenea popular. Ar fi devenit autorul victoriilor. Nu știi niciodată ce ar putea însemna o asemenea popularitate în rândul celor care susțin războiul”, explică una dintre sursele publicației Meduza.

El își amintește că în anii 1990, generalii puteau avea un impact semnificativ asupra situației politice, folosindu-și faima ca resursă: „Acum un astfel de personaj ar putea [de exemplu] să declare: să mergem cu toată forța la Kiev. Sau invers - este timpul să ne gândim la lumea din jur. Mulți ar fi ascultat un general de luptă. Nimeni nu își dorește asta [la Kremlin]”.

Președintelui rus, Vladimir Putin, îi este „foarte teamă” că generalii care controlează armata în Ucraina vor câștiga popularitate și vor înceta să-i asculte ordinele.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel