Ucraina a început să exporte energie electrică către UE folosind o interconexiune cu România

Foto Ilustrativ Pixabay
Foto Ilustrativ Pixabay

După ce s-a detașat de fosta rețea sovietică în februarie pentru a deveni independentă de Rusia lui Vladimir Putin, Kievul a semnat un acord la mijlocul lunii martie pentru a se alătura Rețelei Europene a Operatorilor de Sisteme de Transport (Entrso-E) în calitate de observator, după ce rețeaua sa a fost conectată la cea a UE.

Ucraina a început să exporte energie electrică către Uniunea Europeană și speră să poată atinge în curând volume care să îi permită să câștige până la 1,9 miliarde de euro pe an, potrivit Europa Today.

Entrso-E a declarat săptămâna aceasta că pregătirile pentru primele exporturi nu numai din Ucraina, ci și din cealaltă țară vecină fost sovietică, Moldova, au fost finalizate începând cu 30 iunie, folosind o interconexiune cu România. În curând vor urma schimburile de energie electrică pe alte interconexiuni cu Slovacia și Ungaria.

”Cantitatea de pornire este de 100 de megawați”, a scris joi premierul ucrainean Denys Shmyhal pe canalul său Telegram. Șeful guvernului a estimat potențialul de export la 2,5 gigawați.

Acest lucru ar permite țării, aflată în dificultăți financiare grave din cauza războiului, să câștige echivalentul a aproape 1,9 miliarde de euro pe an. Lana Zerkal, consilier în Ministerul de Energie, a spus că ”până la sfârșitul anului, în condiții normale, vom putea câștiga aproximativ 1,5 miliarde de euro”.

Potrivit datelor operatorului de stat al rețelei electrice Ukrenerho, Kievul exportă deja 210 megawați în Polonia și 142 megawați în Moldova. 

Energia electrică ucraineană este o ”chestiune de securitate pentru toată Europa"

Demararea exporturilor către UE a fost ”un alt pas semnificativ în mișcarea noastră către Uniunea Europeană”, s-a bucurat președintele ucrainean Volodymyr Zelensky, spunând că acesta este începutul unui proces care ar putea ajuta Europa să își reducă dependența de hidrocarburile rusești.

"Datorită energiei electrice ucrainene, o parte semnificativă a gazului rusesc folosit de consumatorii europeni poate fi înlocuită. Prin urmare, aceasta nu este doar o chestiune de venituri din export pentru noi, ci o chestiune de securitate pentru toată Europa", a spus Zelensky.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a scris pe Twitter că exporturile ucrainene ”vor furniza o sursă suplimentară de energie electrică pentru UE și venituri atât de necesare pentru Ucraina”.

Controlul rușilor asupra instalațiilor ucrainene de energie electrică 

Dar, dincolo de proclamații și bune intenții, realitatea este mult mai complicată, războiul fiind încă în desfășurare. În teritoriul ocupat Herson, forțele ruse au reușit să preia controlul asupra instalațiilor aparținând operatorului de sistem de distribuție a energiei electrice al companiei Khersonblenergo, pe 27 iunie, iar acum nu mai dețin controlul total asupra întreținerii rețelelor electrice din regiune. Același lucru se întâmplă și în Donbass, unde se află centrala electrica Shchastia, în regiunea Luganks, aflată de mult timp sub controlul separatiștilor.

În plus, rușii încă dețin controlul asupra centralei nucleare Zaporizhzhia.

Citește și...

Acord în UE pentru economisirea energiei

Miniştrii Energiei din Uniunea Europeană au convenit luni asupra reglementărilor privind economisirea energiei şi promovarea regenerabilelor, ca parte a măsurilor propuse de Bruxelles pentru combaterea schimbărilor climatice prin reducerea drastică a emisiilor de gaze cu efect de seră în acest deceniu, transmite Reuters.  De asemenea, oficialii au discutat opţiunile privind reducerea în mod colectiv a cererii de gaze pe termen scurt, pentru a face faţă posibilelor reduceri din Rusia. Comisia Europeană urmează să prezinte în iulie un plan ce vizează coordonarea măsurilor de pregătire în cazul noilor reduceri ale aprovizionării, în contextul războiului. "Pentru industrie trebuie să prezentăm o abordare coordonată", a declarat comisarul pentru energie, Kadri Simson, referindu-se la măsurile de reducere a cererii de gaze, dând asigurări că cetăţenii vor fi protejaţi în cazul adoptării unor astfel de decizii.

Se încearcă să se ajungă la poziţii comune privind propusa legislaţie în vederea îndeplinirii obiectivului UE de a reduce cu 55% emisiile de gaze..citește întreaga știre AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel