Trump și aliații săi discută despre posibila înlocuire a lui Zelenski cu Timoșenko sau Poroșenko

FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres

Apropiații președintelui Donald Trump au purtat discuții secrete cu lideri politici ucraineni, inclusiv Iulia Timoșenko, fost prim-ministru, și Petro Poroșenko, fost președinte al Ucrainei, despre posibilitatea înlocuirii actualului președinte Volodimir Zelenski.

Patru dintre cei mai influenți colaboratori ai președintelui american Donald Trump au intrat în negocieri cu lideri ai opoziției din Ucraina, chiar în contextul în care administrația de la Washington pare să urmărească o schimbare a conducerii ucrainene, începând astfel un proces de colaborare informală cu Moscova. Conform declarațiilor făcute de trei membri ai parlamentului ucrainean și un specialist republican în politică externă, discuțiile lor s-au concentrat pe ideea organizării de alegeri prezidențiale anticipate în Ucraina. Această opțiune ar încălca însă prevederile constituționale ale Ucrainei, întrucât alegerile sunt amânate din cauza legii marțiale impuse de război.

Criticii unei astfel de propuneri sunt de părere că alegerile anticipate ar putea duce la haos și că ar fi favorabile Rusiei, având în vedere condițiile actuale ale războiului, care au dus la un număr mare de refugiați și soldați pe front. În plus, apropiații lui Trump consideră că Zelenski ar fi într-o poziție periculoasă, cu o popularitate scăzută din cauza frustrărilor legate de corupția endemică și oboseala războiului. Deși ratingurile lui Zelenski au înregistrat o scădere în ultimii ani, acestea au cunoscut o creștere semnificativă în urma unei recente dispute din biroul Oval, în care Zelenski a fost criticat dur de Trump și vicepreședintele JD Vance. Totuși, ultimele sondaje arată că Zelenski rămâne mult în fruntea preferințelor electorale pentru următoarele alegeri prezidențiale din Ucraina.

Cum stă Zelenski în sondaje în comparație cu Timoșenko, Poroșenko și Zalujnîi

Oficialii guvernamentali americani neagă orice implicare a lui Trump în politica ucraineană. Howard Lutnick, secretarul american al Comerțului, a declarat că Trump „nu se amestecă în politica ucraineană” și că principalul său obiectiv este să găsească „un partener pentru pace”. Totuși, atitudinea publică a lui Trump și a echipei sale sugerează o altă direcție, spun mai multe voci. Trump l-a acuzat pe Zelenski de a fi „un dictator care nu organizează alegeri” și a sugerat că acesta nu va mai rămâne mult timp în funcție, în cazul în care nu se ajunge la un acord cu Rusia. În mod eronat, directorul Serviciului Național de Informații, Tulsi Gabbard, a acuzat Kievul că a suspendat alegerile.

În ciuda intenției lui Trump de a-l înlătura pe Zelenski printr-un scrutin anticipat, sondajele recente arată că Zelenski se bucură de mult mai mult sprijin din partea ucrainenilor decât rivalii săi, Iulia Timoșenko și Petro Poroșenko. Un sondaj realizat de firma britanică Survation arată că 44% dintre ucraineni ar vota pentru Zelenski în viitoarele alegeri, cu o diferență de peste 20 de puncte față de cel mai apropiat competitor, Valeri Zalujnîi, fostul comandant al armatei ucrainene. În contrast, Poroșenko, supranumit „Regele Ciocolatei” datorită imperiului său de dulciuri, obține doar 10% din susținerea electoratului, iar Timoșenko doar 5,7%.

Între timp, propunerile de organizare a unui scrutin prezidențial anticipat sunt susținute și de Moscova, care dorește să-l înlăture pe Zelenski din fruntea Ucrainei de mai mulți ani. Cu toate acestea, Timoșenko și Poroșenko, dar și primarul Kievului, Vitali Klitschko, se opun unei astfel de mișcări, argumentând că alegerile ar trebui să aștepte încheierea conflictului. Un expert republican în politică externă, care a dorit să-și păstreze anonimatul, a declarat că "oamenii lui Poroșenko și Timoșenko discută cu 'lumea lui Trump' ", prezentându-se ca persoane care ar fi mai ușor de negociat și de acceptat de către Trump și Putin.

La scurt timp după ce aceste discuții au ajuns la cunoștința publicului, partidele lui Timoșenko și Poroșenko au lansat declarații oficiale pentru a se apăra. Timoșenko a precizat că echipa sa negociază cu toți aliații care pot contribui la obținerea unei păci echitabile cât mai curând posibil, în timp ce Poroșenko a subliniat că ucrainenii lucrează transparent cu partenerii americani pentru a asigura continuarea sprijinului bipartizan pentru Ucraina. El a adăugat că a făcut mai multe oferte pentru a media relațiile cu administrația lui Zelenski.

În pofida încercărilor de a obține declarații din partea celor patru membri ai echipei lui Trump implicați în discuții, Politico nu a primit răspunsuri imediat. De câteva zile, oficiali din cercurile apropiate lui Trump sugerează că Zelenski ar trebui să demisioneze, cu condiția să accepte un acord rapid cu Rusia, chiar dacă acest lucru presupune sacrificii semnificative din partea Ucrainei. După o ceartă acerbă la Casa Albă, tema „Zelenski trebuie să plece” a căpătat amploare, iar criticii președintelui ucrainean subliniază importanța restaurării relațiilor cu Washingtonul.

Decizia lui Trump de a întrerupe ajutorul militar a generat noi îngrijorări în rândul liderilor ucraineni

Ruslan Bortnik, directorul Institutului Ucrainean de Politică, a declarat că anumite facțiuni politice din Ucraina își caută susținători prin intermediul unor relații informale cu Partidul Republican sau cu apropiatele cercuri ale lui Trump. El a adăugat că elitele ucrainene sunt foarte confuze, deoarece înțeleg că fără ajutorul Statelor Unite, Ucraina riscă să piardă războiul.

Lideri politici din Ucraina, inclusiv Ruslan Stefanchuk și Dmytro Razumkov, au declarat că este esențial ca Ucraina să restabilească legăturile cu Trump. Razumkov a propus organizarea unei sesiuni parlamentare urgente pentru a crea un grup dedicat coordonării relațiilor cu SUA. În acest context, decizia lui Trump de a întrerupe ajutorul militar a generat noi îngrijorări în rândul liderilor ucraineni, care au intensificat contactele informale cu anturajul președintelui american, conform Politico.

CITEȘTE ȘI: Politica ucraineană fierbe. America vrea să termine războiului: Se întorc fețe vechi. Cine este candidatul "surpriză"

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel