Tratament revoluționar pentru orbire. Fotoreceptori artificiali implantați cu succes

Bogdan Bolojan / 07 Martie 2018 / 08:04 Salveaza PDF Comentarii
Descriere foto:

 Un grup de cercetători ai Universităţii Fudan din Shanghai (China) a dezvoltat fotoreceptori artificiali care au ajutat la recuperarea vederii la şoareci afectaţi de orbire, o aplicaţie care pe viitor ar putea fi testată şi pe oameni, potrivit unui articol publicat marţi de revista Nature. 

Utilizarea acestei proteze ar putea fi utilizată pentru a trata boli degenerative, precum retinita pigmentoasă sau degenerescenţa maculară, care în lipsa unui tratament adecvat pot duce la pierderea progresivă a vederii şi la orbire. 

Grupul, condus de Jiayi Zhang, a dezvoltat nanocabluri din dioxid de titaniu acoperite de nanoparticule din aur care funcţionează asemeni unor fotoreceptori artificiali. 

Nanocablurile generează un voltaj care atunci când este expus la soare poate fi transferat neuronilor apropiaţi şi ajuta astfel la recuperarea vederii la şoarecii afectaţi de cecitate. 

Tratament pentru oameni 

Implantul a fost bine tolerat de rozătoare şi a rămas activ timp de opt săptămâni, fapt ce sugerează că într-un viitor apropiat ar putea ajuta la tratarea unor maladii oculare la oameni. 

Studiul, potrivit revistei Nature, ar putea ajuta şi la dezvoltarea unor proteze mai perfomante care să nu aibă nevoie de surse de energie externe şi să deschidă calea unor noi tratamente pentru persoane care riscă să sufere de o degenerescenţă pe termen lung a vederii, relatează Agerpres.

[citeste si]


Te-ar putea interesa
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?


Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.25