Tratament de ultimă generație pentru vasele de sânge inestetice

Vasele de sânge inestetice, numite telangiectazii, pot fi atenuate în numai câteva săptămâni cu ajutorul unui tratament modern cu lumină intens pulsată (IPL). 

Venectaziile și telangiectaziile sunt manifestări vizibile la suprafața pielii în cazul unei insuficiențe venoase cronice. Fie că sunt însoțite sau nu de varice, pot apărea simptome precum greutate în gambe, picioare umflate, crampe musculare, senzație de mâncărime și usturime.

Factori care duc la apariția de vase de sânge inestetice

„Statul prelungit în picioare este principalul factor predispozant, deoarece prin creșterea presiunii hidrostatice se produce distensie venoasă și ulterior incompetența valvulară. Femeile sunt mult mai succeptibile la acet tip de probleme deoarece pereții venelor și valvele devin mult mai destinse sub influența creșterii ciclice a progesteronului. Sarcina este o cauză frecventă a varicelor, iar vârsta influențează negativ prin diminuarea fibrelor elastice din pereții vasculari”, spune dr. Laurențiu Vlădău, medic dermatolog la clinica Hebra Dermatologie.

Persoanele care se confruntă cu aceaste vase de sânge inestetice pot beneficia de tratamente cu lumină intens pulsată (IPL), care permit tratarea cu ușurință și rezultate deosebite a problemelor vasculare.

În ce constă tratamentul cu lumină intens pulsată?

Lumina intens pulsată sau IPL tratează o multitudine de afecțiuni cutanate, inclusiv vasculare, dintre care cele mai cunoscute sunt roșeața și telangiectaziile. Dr. Laurențiu Vlădău spune că de obicei acestea răspund greu la tratamentele convenționale, însă prezintă îmbunătățiri vizibile în numai câteva săptămâni cu ajutorul terapiei IPL.

Pentru combaterea problemelor vasculare, lumina intens pulsată acționează prin fotocoagulare selectivă. Lumina este transmisă prin piele către vasele de sânge și odată ce este absorbită de către acestea e transformată în căldură. Efectul termic are o acțiune de coagulare la nivelul pereților vasculari, ce ulterior vor fi eliminați natural în 5-6 săptămâni.

„Spre deosebire de terapiile laser, care folosesc impulsuri de mare intensitate cu aceeași lungime de undă, IPL-ul folosește impulsuri scurte cu lunginimi de undă diferite. Acest lucru micșorează efectul nedorit asupra tegumentului normal și reduce disconfortul și roșeața în timpul și după tratament. Această coagulare selectivă reduce riscul de purpura sau de pete roșii diseminate la nivelul tegumentului, reacție posibil întâlnită în cadrul tratamentelor laser”, explică dr. Laurențiu Vlădău.

Durata tratamentului

Fie că este tratată roșeața, talangiectazile sau venectaziile, eficiența tratamentului va fi mai mare cu cât vasele vizate sunt mai superficiale. Procedura IPL durează între 15 și 40 de minute, în funcție de localizare și de numărul vaselor afectate.

„Tratamentul zonei vizate necesită mai multe ședințe la interval de cel puțin 4-6 săptămâni. Vasele tratate devin mai puțin vizibile în câteva săptămâni. E bine de știut, însă, că în cazul insuficienței venoase, există șanse de recidivă și apariție de noi vase pe parcursul anilor. Investigații suplimentare, măsuri generale și purtarea de ciorapi elastici, precum și intervenții chirurgicale asupra vaselor profunde pot fi necesare în cazurile mai severe sau recidivamte”, atenționează dr. Laurențiu Vlădău.

Tratamentul IPL este extrem de sigur și eficient deoarece vizează numai vasul de sânge, fără sa afecteze țesutul din jur. Poate apărea o senzație de ciupire cauzată de impulsurile luminoase, însă pentru majoritatea oamenilor nu este o procedură dureroasă și își vor putea relua activitățile normale imediat după ședință.

Măsuri de precauție

„Există însă restricții, la fel ca în cazul altor patologii tratate cu ajutorul luminii intens pulsate, cum ar fi interzicerea utilizării produselor fotosensibilizante cu mai puțin de 7 zile înainte de tratament (loțiuni autobronzante, activatori, gel de duș autobronzant) și expunerea la soare sau la razele UV cu cel puțin 4 săptămâni înainte de tratament și o săptămână după tratament. Ar trebui evitate, de asemenea, dușurile fierbinți și saunele”, a completat medicul dermatolog.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel