Tigăile și oalele care ne îmbolnăvesc. Cresc riscul de cancer hepatic (Studiu)

Sursă foto: Pexels (Cats Coming)
Sursă foto: Pexels (Cats Coming)

Tigăile și ustensilele pe care le folosim pentru gătit ne pot îmbolnăvi, arată un studiu. 

Substanțele chimice sintetice obișnuite din ambalajele alimentelor și unele ustensile de bucătărie pot dubla de patru ori riscul de cancer, avertizează un studiu. Cercetătorii de la Universitatea din California de Sud (USC), din Los Angeles, au descoperit că substanțele chimice pot crește riscul unei persoane de carcinom hepatocelular non-viral, un cancer hepatic comun.

Persoanele care au avut cea mai mare expunere înregistrată la toxinele produse de om au avut un risc de până la 4,5 ori mai mare de a fi diagnosticați cu boala în comparație cu cei cu o expunere mai scăzută. Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor avertizează că aceste substanțe chimice sunt peste tot - de la vase de gătit antiaderente, apă de la robinet, la fructe de mare, îmbrăcăminte impermeabilă, produse de curățare și chiar șampon.

Acest studiu vine ca parte a unui număr tot mai mare de cercetări care arată pericolul acestor compuși care erau relativ necunoscuti până în ultimii ani.

50 de persoane din 200.000 au dezvoltat cancer

Agenția pentru Protecția Mediului (EPA) a redus nivelul acceptabil al produselor de uz casnic cu peste 99% în iunie. Experții se tem că este posibil ca daunele să fi fost deja făcute și că mulți americani s-ar putea confrunta cu probleme de sănătate semnificative în viitor. 

Sulfatul de perfluooctan, adesea denumit PFOS, este un tip de substanță per- și polifluoroalchil, numită PFAS. Este denumit în mod colocvial „substanțe chimice pentru totdeauna” de către experți, deoarece pot dura ani să se degradeze în organism sau în mediu.

„Cancerul hepatic este unul dintre cele mai grave efecte ale bolii hepatice și acesta este primul studiu pe oameni care arată că PFAS sunt asociate cu această boală”, a transmis Dr. Jesse Goodrich, un savant postdoctoral la USC, într-o declarație.

Echipa USC a strâns date din Studiul de cohortă multietnic, un proiect similar cu biobanca din Marea Britanie care adună cantități masive de date medicale de la oameni din Hawaii și din zona Los Angeles.

Dintr-un grup de peste 200.000 de persoane, 50 au dezvoltat cancer la ficat și au fost aleși pentru un studiu comparat cu alți 50 care nu au avut. 

CITEȘTE ȘI - Universitatea Essex: Femeile sunt fericite și bărbații furioși

A fost nevoie de un timp îndelungat pentru a realiza studii pe oameni 

Cercetătorii au analizat probe de sânge de la pacienții cu cancer înainte de diagnosticarea acestora și le-au comparat cu grupul de control al celor care nu au dezvoltat niciodată boala.

„O parte din motivul pentru care au existat puține studii pe oameni este că a fost nevoie de mostrele potrivite. Când te uiți la o expunere a mediului, ai nevoie de mostre cu mult înainte de un diagnostic, deoarece este nevoie de timp pentru ca cancerul să se dezvolte”, a spus dr. Veronica Wendy Setiawan, profesor de științe ale populației și sănătății publice la USC.

Ei au descoperit că mulți dintre oamenii care au dezvoltat în cele din urmă cancer aveau mai multe tipuri de substanțe chimice în fluxul lor sanguin.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel