Brazilia și Argentina vor declara săptămâna aceasta că vor începe lucrările preliminare la o monedă comună.
Planul, care va fi dezbătut la o conferință de la Buenos Aires săptămâna aceasta, se va concentra asupra modului în care o nouă monedă, pe care Brazilia propune să o denumească SUR, poate îmbunătăți comerțul regional și poate reduce dependența de dolarul american, potrivit oficiali citaţi de Financial Times.
"Va fi o decizie de a începe studierea parametrilor necesari pentru o monedă comună, care include totul, de la aspecte fiscale la dimensiunea economiei și rolul băncilor centrale”, a declarat ministrul argentinian al Economiei, Sergio Massa, citat de Financial Times.
Ideea monedei comune nu este nouă, deoarece politicienii din ambele țări au considerat pentru prima dată conceptul în 2019; cu toate acestea, nu s-a lucrat în acest sens, fiind confruntat cu opoziția Băncii Centrale a Braziliei.
Propunerea, care a început ca un efort bilateral, va fi în cele din urmă extinsă pentru a invita alte națiuni din America Latină, potrivit ziarului, care a adăugat că un anunț oficial era așteptat în timpul vizitei în Argentina a președintelui brazilian, Luiz Inacio Lula da Silva.
O uniune monetară care să acopere toată America Latină ar reprezenta aproximativ 5% din PIB-ul global, estimează FT.
Cea mai mare uniune monetară din lume, euro, cuprinde aproximativ 14% din PIB-ul global, măsurat în dolari.
Alte blocuri monetare includ francul CFA, care este folosit de unele țări africane și legat de euro, și dolarul din Caraibe de Est. Cu toate acestea, acestea cuprind o parte mult mai mică a producției economice globale.
Este posibil ca proiectul să dureze mulți ani pentru a se realiza; Sergio Massa a remarcat că Europa a avut nevoie de 35 de ani pentru a crea moneda euro.
Comerțul este înfloritor între Brazilia și Argentina, ajungând la 26,4 miliarde de dolari în primele 11 luni ale anului trecut, în creștere cu aproape 21% față de aceeași perioadă din 2021.
Atractiile unei noi monede comune sunt cele mai evidente pentru Argentina, unde inflația anuală se apropie de 100% în timp ce banca centrală imprimă bani pentru a finanța cheltuielile.
În primii trei ani de mandat ai președintelui Alberto Fernández, suma de bani în circulația publică s-a dublat de patru ori, potrivit datelor Băncii Centrale, iar cea mai mare bancnotă în peso valorează mai puțin de 3 dolari la cursul de schimb utilizat pe scară largă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu