SUA anunţă o nouă tranşă de ajutor militar pentru Ucraina, ce include în premieră antene de satelit

SUA anunţă o nouă tranşă de ajutor militar pentru Ucraina, ce include în premieră antene de satelit
SUA anunţă o nouă tranşă de ajutor militar pentru Ucraina, ce include în premieră antene de satelit

Statele Unite au anunţat vineri o nouă tranşă de ajutor militar pentru Ucraina, în valoare totală de circa 275 milioane de dolari, care va cuprinde pentru prima dată antene de satelit din rezervele armatei americane, informează AFP. 

Această a 24-a tranşă de asistenţă militară directă pentru Ucraina este destinată 'să răspundă nevoilor urgente de securitate şi de apărare ale Ucrainei', a indicat într-un briefing de presă o purtătoare de cuvânt a Pentagonului, Sabrina Singh.

Astfel, Washingtonul va trimite rachete de precizie pentru sistemele de artilerie HIMARS deja livrate Kievului, obuze compatibile cu celelalte sisteme de care dispun forţele ucrainene, precum şi o varietate de muniţii şi armamente antitanc. De asemenea, Pentagonul va livra pentru prima dată Kievului patru antene de satelit. Acestea 'nu sunt antene Starlink', a precizat purtătoarea de cuvânt a Pentagonului.

Ele 'le vor oferi capacităţi de comunicaţie suplimentare ucrainenilor într-un moment crucial, dar sunt diferite de ceea ce furnizează Starlink', a precizat ea. Purtătoarea de cuvânt a dat asigurări că antenele de satelit ale armatei americane nu sunt menite să se 'substituie' celor ale SpaceX.

'Constatăm că infrastructurile şi reţelele electrice ucrainene sunt ţinta ruşilor, iar aceste antene aduc o capacitate suplimentară pe teren într-un moment crucial, când infrastructurile din Ucraina sunt lovite', a adăugat ea.

De la începutul războiului, SpaceX a miliardarului Elon Musk a livrat mii de terminale care permit conectarea la internet graţie constelaţiei de sateliţi care formează reţeaua Starlink. Această nouă tranşă ridică la 17,9 miliarde de dolari ajutorul total al SUA pentru Ucraina de la debutul ofensivei ruse la 24 februarie, şi la 18,5 miliarde de dolari de la instalarea lui Joe Biden la Casa Albă, în ianuarie 2021.

Citește și - Rusia șantajează Ucraina și îi propune curent electric în schimbul recunoaşterii anexării celor 4 regiuni de către Moscova

Dacă vrea să nu mai aibă probleme cu energia, Ucraina ar trebui să recunoască anexarea de către Rusia a 19% din teritoriul său, citează The Moscow Times o declaraţie făcută vineri de vicepreşedintele Consiliului Securităţii Rusiei, Dmitri Medvedev. 

Încercările Ucrainei de a cumpăra energie electrică din Europa 'nu vor asigura stabilitatea dorită', întrucât aceasta nu va duce decât la creşterea preţului la energie în Europa, explică Medvedev într-o postare pe Telegram, după bombardamentele masive asupra infrastructurii energetice ucrainene de către Rusia.

'Calea către stabilizarea aprovizionării cu energie electrică este alta. Trebuie recunoscută legitimitatea cerinţelor Rusiei în cadrul 'operaţiunii militare speciale' şi rezultatele ei, reflectate în Constituţia noastră. Şi atunci se va rezolva şi problema curentului', susţine Medvedev în postarea sa.

Cu o zi în urmă, traderul de stat ucrainean 'Compania energetică din Ucraina' (JSC Energy Company of Ukraine) a achiziţionat pentru prima oară, în regim de test, curent electric din Slovacia pentru a 'susţine sistemul energetic ucrainean în cazul unui deficit de capacitate de generare'.

'Ca urmare a atacurilor cu rachete ruseşti şi a avarierii infrastructurii energetice, riscurile pentru traversarea stabilă din punct de vedere termic şi energetic a sezonului rece au crescut semnificativ', a explicat directorul general al companiei, Viktor Butenko. Rusia se axează pe distrugerea masivă a sectorului energetic al Ucrainei din 10 octombrie.

Oficial, preşedintele rus Vladimir Putin a legat aceste bombardamente de reacţia Moscovei la explozia de pe podul peste strâmtoarea Kerci, în urma căruia o bandă auto şi una feroviară au fost avariate, catalogată drept atentat terorist de Moscova şi atribuit serviciilor speciale ucrainene.

Pe parcursul acestei perioade de atacuri cu rachete de croazieră şi drone iraniene, Rusia a avariat peste 30% din instalaţiile energetice din întreaga Ucraină, notează Moscow Times.

Potrivit companiei naţionale de energie Ukrenergo, echipamentele reţelei principale a sistemului de distribuţie a energiei electrice în regiunile centrale au fost deteriorate.

Din această cauză, consumul de energie este restricţionat la Kiev şi în împrejurimi, precum şi în regiunile Cernigov, Cerkasî şi Jitomir. Kirill Timoşenko, adjunctul şefului administraţiei prezidenţiale ucrainene, a recomandat întreruperi mai drastice de furnizare a curentului electric, după un bombardament nocturn în 27 octombrie, când o instalaţie energetică critică a fost grav avariată.

Rusia a anexat regiunile Doneţk, Lugansk (est), Zaporojie şi Herson (în sud) în urma unor aşa-zise 'referendumuri' pe care ONU le-a calificat drept 'nelegitime'. Ceremonia oficială de anexare a avut loc la 30 septembrie la Kremlin cu lideri numiţi de Moscova în aceste regiuni ucrainene.

După aceea, patru noi regiuni au fost introduse în Constituţia Rusiei, dar autorităţile ruse nu s-au lămurit între ce graniţe le-au anexat: niciuna dintre ele nu este în totalitate ocupată şi controlată de forţele ruse, notează Moscow Times.

Mai mult, de la data anexării, suprafaţa controlată de trupele ruse în cele patru regiuni s-a redus, după ce armata rusă s-a retras în faţa avansului forţelor ucrainene.

La Kiev, oferta lui Medvedev, fost preşedinte între 2008 şi 2012, a fost considerată drept o recunoaştere din partea Moscovei că utilizează atacurile asupra infrastructurii energetice pentru şantaj, potrivit Unian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel