Cu stresul nu e de glumit. În 2016, peste 11,7 milioane de zile lucrătoare au fost pierdute din cauza stresului, asta reprezentând 45% din totalul zilelor lucrătoare pierdute din cauza bolilor. Așa că ar fi bine să vă faceți timp pentru propria persoană, mai ales că stresul poate fi combătut ușor și natural acasă!
Stresat? Obosit după o zi lungă și agitată de muncă? Ei, bine, uleiurile esențiale ajută la ameliorarea stresului, pe lângă faptul că sunt benefice și pentru piele. „Cu cât ești mai puțin stresat, cu atât e mai puțin probabil să ai o cădere nervoasă sau ți se irite pielea", explică Jane Hibbert, fondator și director de creație al AromaWorks, pentru healthy-magazine.co.uk.
Deși poate fi dificil să vă găsiți timp pentru un masaj sau o sesiune serioasă de aromoterapie, nu abandonați ideea, pentru că puteți folosi eficient uleiurile esențiale în confortul propriei case. Iată cum:
În baie
„După o zi lungă și grea, relaxarea în cadă, în apa îmbogățită cu uleiuri esențiale e un lux pe care ți-l poți permite și care reduce stresul emoțional", explică Jennie Harding. Încercați trucul următor pentru a dispersa uniform uleiurile în apă: amestecați 5-10 picături din uleiul esențial ales într-o ceașcă cu lapte cu conținut ridicat de grăsimi și adăugați-o în apa caldă de baie - crema din lapte ajută uleiurile să se răspândească în apă. Hibbert recomandă ulei de lavandă, care ajută la tratarea insomniei și are avantajul suplimentar că va calma pielea iritată.
Pe piele
Combinați o picătură de ulei esențial la o ceașcă de ulei de nucă de cocos pentru un masaj facial stimulant. Dar aveți grijă, „unele uleiuri esențiale, cum ar fi cele din rozmarin și ienupăr sunt prea puternice pentru față", avertizeaza Harding, care le sugerează pe cele de trandafir. „Calmează pielea uscată și hrănește celulele, în timp ce dacă adăugați puțină tămâie (rășină de copac) amestecul îmbunătățește circulația, pentru un ten proaspăt".
În aer
Uleiurile esențiale pot fi plasate într-un arzător tradițional cu ulei sau puteți investi într-un difuzor electric. „Lucrul fascinant cu uleiurile esențiale este că merg direct în sistemul limbic al creierului (o serie de structuri cerebrale aflate deasupra fluxului cerebral și îngropate sub cortex, n.r.), unde se procesează emoțiile și memoria", arată Hibbert. „Ele contribuie la echilibrarea stării de spirit, la îmbunătățirea calității somnului și la îmbunătățirea funcției cognitive".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu