Statele Unite ale Americii vizează o înzestrare a armatei

Comisia Senatului Statelor Unite pentru serviciile armate a prezentat joi proiectul de buget pentru politica de apărare pentru 2020, în valoare de 750 de miliarde de dolari, informează Reuters.

Agenţia remarcă intenţia de a aloca fonduri pentru mai multe avioane F-35 şi de a pune capăt parteneriatului cu Turcia, dacă guvernul de la Ankara îşi menţine intenţiile de a achiziţiona sistemul rusesc de apărare antirachetă S-400.

Bugetul are valoarea solicitată în martie de preşedintele american Donald Trump şi include fonduri suplimentare pentru construcţia de nave şi pentru aviaţie.

După propunerea Senatului, dominat de republicani, în următoarele săptămâni va fi anunţată şi versiunea de buget a comitetului similar din Camera Reprezentanţilor, controlat de Partidul Democrat. Cele două proiecte trebuie aliniate în vederea adoptării legii cunoscute ca National Defense Authorization Act (NDAA, legea autorizării apărării naţionale).

Deoarece NDAA stabileşte politica Departamentului Apărării, legea a fost adoptată anual de Congresul SUA în ultima jumătate de secol, iar parlamentarii americani au utilizat-o ca vehicul pentru impunerea unei game largi de măsuri politice.

Plan de înzestrare



Anul acesta, Senatul doreşte înnoirea flotei de avioane de vânătoare F-15X, care dispune în prezent de 234 de astfel de aeronave. Boeing ar urma să producă încă cel puţin 80 pentru Forţele Aeriene.

Proiectul susţinut de Partidul Republican autorizează Pentagonul să achiziţioneze 94 de avioane "invizibile" F-35, fabricate de Lockheed Martin. Dintre cele trei modele disponibile, 60 ar urma să fie de tip F-35A, cu decolare şi aterizare convenţională, 12 F-35B cu cursă scurtă de decolare şi cu aterizare verticală, iar 22 de tip F-35C pentru portavioane. Obiectivul programului F-35 este o flotă de peste 3000 de avioane, la un preţ de aproximativ 80 de milioane de dolari pentru un F-35A anul viitor, în scădere pe măsură ce se produc mai multe astfel de aeronave.

Lockheed produce avioane militare pentru alte 10 ţări: Regatul Unit, Australia, Italia, Turcia, Norvegia, Olanda, Israel, Japonia, Coreea de Sud şi Belgia.

NDAA în versiunea Senatului ar urma să elimine Turcia din parteneriatul internaţional pentru construcţia celei de-a cincea generaţii de F-35, la care participă - ca şi alţi aliaţi ai SUA din cadrul NATO - atât pentru producţie, cât şi prin posibile achiziţii. Oficialii americani susţin că intenţia Turciei de a achiziţiona sisteme antirachetă din Rusia ar compromite securitatea avioanelor respective.

Tensiuni



Disputa a tensionat relaţiile dintre Washington şi Ankara, iar membri ai Congresului au încercat de mai multe ori să descurajeze cumpărarea S-400. Luna aceasta, comisia pentru alocări bugetare a Camerei Reprezentanţilor a redactat o versiune preliminară de buget care urmăreşte, din acelaşi motiv, să împiedice livrarea aeronavelor F-35 în Turcia, reaminteşte Reuters.

În privinţa forţei spaţiale, proiectul legislativ al Senatului autorizează înfiinţarea ei ca serviciu militar în cadrul Forţelor Aeriene.

Comisia senatorială mai preconizează înfiinţarea unei funcţii de reprezentant special al SUA pentru situaţia foştilor combatanţi şi susţinători ai Statului Islamic aflaţi în prezent în centre de detenţie din Siria.

Vezi și: SUA a interceptat mai multe avioane ruseşti într-o zonă tampon 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel