O sală de operații din secția de ginecologie a Spitalului Universitar de Urgență București a fost închis temporar, după ce într-o probă luată a fost descoperit bacilul piocianic, o bacterie care pune viața pacienților în pericol. Din fericire, în acest caz nu există posibilitate de infectare sau de propagare, susțin reprezentanții unității medicale.
Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti (SUUB) a anunțat că o probă pozitivă de bacil piocianic a fost recoltată, în dimineaţa zilei de 20 august, dintr-un filtru de apă sterilă aflat în spălătorul de la sala de ginecologie, dar că posibilitatea de propagare sau de infectare a vreunei persoane este nulă şi că sala respectivă este deocamdată închisă.
„Departamentul de Prevenire și Control Infecții Nosocomiale colectează în permanență probe din toate ariile terapeutice, conform normelor sanitare interne și internaționale. Mai mult, autoexigența ne impune să depășim aceste standarde. Proba pozitivă la bacilul piocianic a fost recoltată în dimineața zilei de 20 august dintr-un filtru de apă sterilă aflat în spălătorul de la sala de ginecologie.Toate filtrele din zonă, manipulate exclusiv de personalul medical mediu, nu au fost folosite deloc cu 5 zile înainte să se recolteze probele, respectiv între 15- 19 august. Sala respectivă este utilizată pentru intervenții cronice, exclus cele din obstetrică. Așadar, orice posibilitate de propagare sau de infectare a vreunei persoane este nulă", au anunțat oficialii Spitalului Universitar.
Se întâmplă la instalațiile nefolosite
Aceștia explică și faptul că „bacteria respectivă se dezvoltă în apă stătută".
„Nefolosirea instalațiilor implică, deci, asemenea riscuri. Tocmai de aceea se efectuează controale în permanență, iar o eventuală descoperire duce la măsuri severe de decontaminare până când probele vor ieși negative". Acesta este motivul pentru care sala a fost, deocamdată, închisă, au anunțat reprezentanții SUUB.
Întrucât în context au apărut speculații legate de controlul Ministerului Sănătăţii, „menţionăm că acesta s-a încheiat înainte de 14 august şi a fost efectuat la cererea managementului SUUB. Se vor analiza cu certitudine şi condiţiile în care a apărut acest incident numai la unul dintre filtre, deşi erau două, iar dacă se vor identifica neconformităţi sau abateri de la normele procedurale cu privire la manipularea acestora, toţi cei implicaţi vor fi sancţionaţi conform reglementărilor în vigoare. De îndată ce vor apărea rezultatele, le vom prezenta şi discuta într-o conferinţă de presă", se arată în punctul de vedere oficial transmis DC News.
Ce este bacilul și pe cine afectează
Potrivit literaturii de specialitate, bacilului piocianic, denumit științific Pseudomonas aeruginosa, este o bacterie aerobă gram-negativă ubicuitară, care se găsește la nivelul solului (dar și pe fructele și legumele crude) și în apă.
Acest bacil este unul dintre principalii „vinovați" de producerea infecțiilor nosocomiale (adică cele intraspitalicești), în special la unitățile de terapie intensivă, unde specialiștii spun că el colonizează pe echipamentele pentru ventilație mecanică (cu care se face intubarea). El se poate găsi în apa din recipientele folosite pentru respirație asistată, dar și pe cele destinate dializei.
Dacă bacilul piocianic proliferează în secțiile de neonatologie, este asociat cu creșterea morbidității și mortalității, in special la copilașii născuți prematur.
În general, infectiile cu piocianic apar la pacienții cu patologie ce presupune imunodeficiență, precum neutropenie, pacienți cu infecție HIV/SIDA, cei cu arsuri grave, precum și la cei cu boli cronice, precum cancer, diabet zaharat etc.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu