Guvernul Spaniei va crește taxele asupra băncilor și a companiilor energetice. Premierul Sanchez: ”Nu vom tolera ca nimeni să profite de situație”

Premierul Spaniei, Pedro Sanchez
Premierul Spaniei, Pedro Sanchez

Premierul Spaniei, Pedro Sanchez, a promis că va ”apăra clasa medie” și va crește taxele asupra băncilor și a companiilor energetice care fac afaceri datorită creșterii prețurilor. 

Trenuri gratuite timp de trei luni ca măsură de ajutorare a populației afectate de criza energetică și inflație - aceasta este alegerea Guvernului spaniol, anunțată de premierul Pedro Sanchez, care a promis măsuri de ”apărare a clasei de mijloc”, promițând în același timp o creștere a taxelor pentru companiile energetice și o taxă ”temporară și extraordinară” pentru băncile mari, de care beneficiază de creșterea prețurilor la energie și a dobânzilor.

”Nu vom tolera ca nimeni să profite de situație”, a spus el, lansând apoi o acuză la companiile de electricitate: ”Profiturile foarte mari nu cad din cer, ies din buzunarele cetățenilor”. 

În discursul său la dezbaterea despre starea națiunii care se desfășoară în Parlamentul spaniol, primul în șapte ani, premierul socialist a spus că este ”important” să se cunoască cauzele inflației pentru a interveni, subliniind că creșterea prețurile este principala problemă cu care se confruntă spaniolii.

Printre intervențiile de ajutorare a familiilor, Sanchez a anunțat rambursarea 100% a abonamentelor de tren de scurtă și medie distanță în perioada 1 septembrie - 31 decembrie.

”Sunt perfect conștient de dificultățile zilnice ale majorității populației, salariile valorează din ce în ce mai puțin și coșul se scumpește de fiecare dată”, a adăugat Sanchez, definind inflația ”o boală gravă” pentru economie.

Potrivit Europa Today, liderul socialist a avertizat și despre posibilitatea unor restricții asupra consumului de energie.

”Va trebui să luăm măsuri de economisire a energiei, o putem face și vom face”, chiar dacă nu va fi, a promis el, ”ceva care ne va amenința stilul de viață”.

Printre măsurile în favoarea familiilor acesta a mai menționat de un ajutor de 100 de euro pe lună pentru tinerii de peste 16 ani, în cadrul măsurilor care vizează reducerea abandonului școlar din motive economice, împreună cu rambursarea cupoanelor. 

În ceea ce privește majorările de taxe din 2023 și 2024 pentru grupurile energetice, Guvernul estimează că va recupera 2 miliarde de euro anual. În timp ce noile taxe ar trebui să aducă 1,5 miliarde de euro.

Vezi și: 

Schnecker: Este România cu 5 minute mai deșteaptă decât restul lumii? - Chirieac: Va fi praful şi scrâşnirea dinţilor. A luat-o razna

"Toată Europa, tot restul lumii, ne spune că lucrurile sunt extrem de grave. La noi preţul e bun, e 68 lei, plafonat la distribuitori, nu la furnizori cum ar fi trebuit să fie. Nu la cel care produce energia, ci la cel care ne-o aduce în casă. Ca atare, cel care produce energia spune acum că a făcut profituri de te doare capul. Eu rămân la întrebarea mea: suntem noi cu cinci minute mai deştepţi decât tot restul lumii?", a întrebat Niels Schnecker la România TV. 

"Nu. Şi când o să constatăm asta, va fi praful şi scrâşnirea dinţilor. Germania spune că fostele centre de vaccinare vor fi folosite drept adăposturi de către cei care nu pot să plătească gazele la iarnă, ministrul de Finanţe german anunţă că refuză orice majorare de taxe, pentru că ar fi un sabotaj împotriva economiei germane. 

La noi, s-au mărit într-o veselie taxele şi impozitele. România spune că e bine şi cu gazul, şi cu energia, cu taxele, cu impozitele. Să dea Dumnezeu să ne înşelăm şi noi măcar o dată şi Guvernul României să dea lecţii Uniunii Europene, dar nu cred că se va întâmpla asta. 

Că România e într-o situaţie mai bună de la Dumnezeu, că avem rezerve proprii de gaz şi de petrol, oarecum....", a punctat Bogdan Chirieac. 

Citește mai mult AICI.

Vezi și:

Apare o nouă taxă pentru fiecare locuință din România: de poluare. Atenție dacă ai centrală pe gaz, anunțul făcut de ministrul Mediului

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunțat că România va fi obligată să impoziteze fiecare gospodărie în funcție de o nouă taxă: gradul de poluare pe care-l generează. Noua taxă va fi introdusă din 2027 și va fi una la nivel european, după cum a spus ministrul în cadrul emisiunii AgroStrategia, de la TVR 1. 

Decizia face parte dintr-o serie care au fost adoptate la ultima reuniune de la Luxemburg, a miniștrilor mediului din UE. Ministrul român al Mediului a afirmat că deciziile luate vor avea impact asupra fiecărui cetățean european. 

Taxă pe poluare

”În primul și în primul rând, deciziile vizează reducerea emisiilor de carbon în sectorul rezidențial și sectorul de mobilitate. Sectorul rezidențial înseamnă că Fondul social de climă, care se constituie din 2027, se va alimenta prin introducerea unor taxe de carbon la nivelul fiecărui cetățean care locuiește undeva în UE și care, prin încălzirea locuinței sau prin folosirea energiilor emițătoare de dioxid de carbon, poluează. Acest lucru înseamnă că la nivelul fiecărei gospodării se va calcula amprenta de carbon și se vor aplica niște taxe”, a anunțat ministrul Mediului. Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel