Sorina Pintea, spitalele regionale și fondurile UE

Sorina Pintea
Sorina Pintea

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a prezentat miercuri, 1 august, bilanțul primelor șase luni de mandat. Important este stadiul în care se află proiectul celor 3 spitale regionale care ar trebui să fie construite, în următorii ani, în România, folosind bani europeni. Ministrul a anunțat și că România va recupera de la UE aproape jumătate de miliard de euro pentru modernizări deja făcute, dar și din banii dați pentru tratamentele pe tuberculoză și HIV/SIDA. 

Sorina Pintea a explicat că are aproape finalizate 12 acte normative, publicate în transparență decizională, și că lucrează la încă 24 de proiecte, pe care le va finaliza rapid. La capitolul „reușite” ale mandatului său, demnitarul vorbește și de stadiul în care se află primele trei spitale regionale, care încep să prindă contur.

Ministrul Sănătății a anunțat că anul acesta vor fi depuse, la Bruxelles, cererile de finanțare din fonduri europene pentru toate cele trei unități spitalicești care se vor ridica la Iași, Cluj și Craiova. Primul la care se va începe lucrul pare a fi cel din orașul-capitală a Moldovei. 

„Prin programul de guvernare, PSD și-a asumat construcția a 8 spitale regionale. Trei spitale regionale finanțate cu fonduri europene, prin programul operațional regional. În șase luni de când am preluat portofoliul Sănătății am reușit deblocarea situației privind construcția spitalelor, astfel încât în data de 13 iulie la Iași, am prezentat draftul studiului de fezabilitate care va fi predat Ministerului în cursul lunii august, iar cererea de finanțare va fi depusă în cursul lunii septembrie, la Bruxelles”, a dezvăluit Sorina Pintea. 

Cluj și Craiova, până la sfârșitul anului

Cererile de finanțare pentru cecelalte două spitale vor ajunge la Bruxelles până la sfârlitul anului. 

„În 26 iulie am prezentat draftul de spital regional la Cluj, studiul de fezabilitate va fi predat Ministerului în cursul lunii septembrie, iar în cursul lunii octombrie se va depune cererea de finanțare pentru acest spital. La Craiova vom prezenta studiul de fezabilitate în cursul lunii septembrie, ar în luna decembrie vom depune cererea de finanțare pentru construcția acestui spital” a arătat demnitarul.

Cât despre cum va arăta un astfel de spital, Pintea a explicat că acestea vor fi extrem de moderne. 

„Nu este doar o clădire frumoasă! Practic aceste spitale vor schimba conceptul de spital din România, vor schimba sistemul de finanțare, cel despre care vorbeam la începutul mandatului și care va fi parte a Legii sănătății. Veți spune că da, sunteți sceptici, se discută din 2008 despre aceste spitale, când o sumă de 32 de milioane de euro s-a plătit pentru studii de fezabilitate, dar eu pot să vă asigur că această construcție va începe, termenul de finalizare a acestor spitale regionale fiind 2023”. 

Ce finanțări va mai face Ministerul Sănătății

„Din fonduri proprii sau din alți bani, Ministerul Sănătății a locat bani pentru reabilitare, extindere, modernizare și dotare a unităților sanitare. Pentru că pacienții au nevoie de condiții, iar lucrătorii din sistem au nevoie de condiții. Astfel, din fonduri europene nerambursabile s-a deschis apelul de proiecte pentru modernizarea a 150 de ambulatorii. La 2,3 milioane de euro pe ambulator. Apelul se va închida pe 29 octombrie. Au fost depuse 37 de proiecte pentru modernizarea unităților de primiri urgențe. Valoarea proiectului, 1,5 milioane de euro. Am elaborat normele prin care vom face o reabilitare, o extindere sau o construcție nouă a centrelor comunitare integrate, valoarea fiind de 100.000 de euro pe centru. Am avizat oportunitatea proiectelor depuse de spitale pe eficientizarea energetică a clădirilor. Sunt aproximativ 110 proiecte avizate și în curs de evaluare în acest moment”, a arătat Sorina Pintea.

Bani recuperați de la UE pentru investiții deja făcute

Ministrul a anunțat și că va recupera aproape jumătate de miliard de euro de la Uniunea Europeană pentru proiectele de modernizare făcute în ultimii patru ani, după cum urmează. 

„În ultima perioadă am depus cereri de finanțare pe proiecte alternative. Asta înseamnă că 210 milioane de euro vor fi recuperați din fonduri europene pentru investițiile efectuate de Ministerul Sănătății și autoritățile publice locale în dotarea, modernizarea și extinderea unităților de primiri urgențe și ambulatorii, de la 1 ianuarie 2014 până în prezent. De asemenea, vom recupera, tot din proiecte alternative, 250 de milioane de euro din fonduri europene, pentru cheltuielile efectuate pe medicamente și materiale sanitare, de la 1 ianuarie 2014 încoace, pe tuberculoză și HIV/SIDA”, a arătat Pintea. 

Acești bani vor intra în bugetul Ministerului Sănătății. 

Ce s-a făcut cu banii de la Banca Mondială

„De asemenea, s-au realizat reabilitări, extinderi, modernizări și dotări prin Banca Mondială. După cum știți, în 2012 România a accesat un credit de 250 de milioane de euro, credit care presupunea restructurarea sistemului de sănătate din România și a cărui aplicare a întârziat nepermis de mult. Suntem în faza în care am achiziționat și am dotat 74 de unități de primiri urgențe și compartimente de primiri urgențe cu ventilatoare portabile pentru nou-născuți, ventilatoare, ecografe, monitoare de semne vitale. De asemenea, în urma contractelor semnate în 2017, a început livrarea echipamentelor de radioterapie”.

Dintre aceste echipamente, surpriză, primul a fost livrat la Spitalul pe care l-a condus Sorina Pintea până să fie numită ministru al Sănătății. 

„Primul echipament livrat este la Baia Mare. Pentru că Baia Mare a fost primul spital care a finalizat construcția buncărului pentru radioterapie, construcție realizată exclusiv din fonduri proprii. Dec, nu putem spune că nu se poate. Urmează, în luna august, să se livreze echipamentele pentru Constanța, Spitalul Elias din București și spitalele din Cluj, Oradea, Galați”, a mai anunțat Sorina Pintea. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel