Sindromul de alergie orală (OAS) este o formă de alergie alimentară care se declanșează atunci când mâncă fructe și legume crude, dar și nuci și alune, la persoanele alergice la anumite tipuri de polen sau latex. Ai putea să îl ai și să nu știi, deși poate fi periculos. Iată ce îl declanșează, care sunt simptomele sale și cum se tratează.
Sindromul alergiei orale (OAS) este o formă mai puțin severă de alergie alimentare, comună în rândul celor care suferă de rinită alergică.
Medical, ea este o reacţie imunologică mediată prin anticorpi IgE, limitată de obicei la nivelul orofaringelui, care este declanşată imediat după contactul cu anumite fructe, legume, nuci şi condimente la persoane cu sensibilitate la polenuri.
Cel mai frecvent simptom al acestui tip de alergie este pruritul (mâncărimea) la nivelul buzelor, a limbii sau a faringelui. Spre exemplu, când mănâncă un măr, 50-70% din persoanele care au rinită alergică dată de polenul de mesteacăn vor avea prurit la nivelul gurii sau gâtului.
Care sunt simptomele alergiei orale
Ai o astfel de alergie dacă atunci cân consumi fructe sau legume proaspete ai următoarele simptome a nivelul cavităţii bucale
- prurit, înţepături, senzaţie de contracţie a mucoasei jugale, gingivale, palatine şi labiale, la care se adaugă micropapule şi vezicule
- acestea se pot extinde atât la tegumentele periorale şi ale feţei, cât şi la nivelul altor organe de şoc: tract respirator superior sau inferior, conjunctivă, tract digestiv etc.
- În cazuri rare se poate instala chiar şocul anafilactic.
- Este important de menţionat că prelucrarea termică sau conservarea legumelor și fructelor elimină de obicei riscul de apariție a acestor manifestări.
De ce se declanșează
Dr. Hemant Sharma, alergologist, cercetător clinic și profesor asociat de pediatrie, șeful Diviziei de alergii și imunologie de la Centrul Național Medical Pediatric din Washington D.C. și director al Programului Alergie la Alimente, a explicat, pentru allergicliving.com, cum apare și cum se manifestă această alergie.
„Alergia orală este unadintre cele mai comune forme de alergie la alimente, în mod special la aduți. Ceea ce se întâmplă este că o persoană cu un istoric de alergie la polen dezvoltă simptome alergice, cum ar fi mâncărimi și / sau umflarea ușoară a gurii, buzelor și gâtului, atunci când mănâncă anumite fructe și legume crude. Acest lucru se întâmplă deoarece sistemul imunitar „vede" fructele și legumele crude ca fiind foarte asemănătoare cu factorii declanșatori din polen, de care sistemul imunitar este deja pregătit deja să apere organismul. Simptomele după consumul merelor și a perelor sunt adesea legate de alergia la polenul copacului de mesteacăn; țelina și morcovii sunt legați de polenul dat de buruieni (precum ambrozia) sau fân; iar reacția la cartofi se leagă de aerfgia la iarbă. Simptomele pot fi mai acute în timpul sau după sezonul de polenizare aferent fiecărui alergen", arată Dr. Sharma.
Cum se tratează
El spune că asta nu trebuie să ne împiedice să mâncăm fructe sau legume, ci doar să nu le mai mâncăm crude.
„Gătirea acestor fructe sau legume deseori descompune proteinele respective, făcându-le mai puțin alergice. Vestea bună este că există puține șanse ca simptomele să devină mai răspândite sau să se agraveze, ci ar putea să se diminueze semnificativ dacă fructele și legumele sunt gătite", arată alergologul american.
El spune că ar fi bine să consultăm un alergolog, care ne poate face teste pentru a vedea exact ce alimente ne produc respectiva alergie și ne poate stabili chiar și un tratament, atunci când e nevoie.
În scopul stabilirii diagnosticului va fi necesară determinarea IgE specific la legume/fructe/nuci, respectiv la polenul asociat / latex, care se poate face și în laboratoarele de analize din România.
Ce fructe și legume provoacă astfel de alergii
Există o serie de asocieri între anumite tipuri de polenuri şi anumite categorii de legume, fructe sau nuci:
- Alergia la polenul de mesteacăn poate declanșa alergia orală la mere, piersici, prune, pere, cireşe, caise, morcovi, ţelină, cartofi, alune, arahide;
- Alergia la polen de ierburi, o poate declanșa pe cea la țelină, pepene, portocale, piersici, roșii;
- Alergia la polenul de ambrozie, o poate declanșa pe cea la pepene, dovlecei, zucchini, castraveţi, banane;
- Alergia la latex, determinată de existenţa unor proteine prezente atât în latex, cât şi în anumite alimente, o poate declanșa pe cea la kiwi, mango, banane, avocado, papaya.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu