Senatul a adoptat în şedinţa plenului de luni Legea privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune, ca urmare a deciziei CCR din 12 iulie.
Legea a fost adoptată cu 100 de voturi 'pentru' de către Senat, în calitate de for decizional, în forma agreată de Camera Deputaţilor. Astfel, prin armonizare cu decizia CCR, proiectul permite membrilor consiliilor de administraţie ale celor două societăţi să fie membri de partid, deşi în forma iniţială în proiectul de lege se stipula interzicerea acestor calităţi.
În continuare însă, membrii CA ai SRR şi SRTv trebuie să renunţe la calitatea de membru în structurile de conducere ale organizaţiilor sindicale.
Curtea Constituţională a admis, la 12 iulie, obiecţia de neconstituţionalitate formulată de 27 de senatori PNL şi PMP şi a constatat ca fiind neconstituţionale mai multe prevederi, printre care aceea conform căreia pe durata exercitării mandatului membrii CA sunt obligaţi să renunţe la calitatea de membru de partid. Conform legii, cu excepţia celor doi reprezentanţi ai personalului angajat al celor două societăţi, nu pot avea calitatea de angajat al SRR, respectiv SRTv membrii CA sau rudele lor până la gradul al II-lea inclusiv.
[citeste si]
Preşedinţii CA al SRR, respectiv SRTv sunt remuneraţi cu o indemnizaţie brută lunară la nivelul funcţiei de ministru. Ceilalţi membri ai CA al SRR, respectiv SRTv primesc lunar o indemnizaţie reprezentând 25% din salariul brut lunar al preşedintelui CA al societăţii respective.
Potrivit actului normativ, toţi candidaţii pentru posturile de membru titular sau de supleant în Consiliul de Administraţie al SRR şi SRTV, indiferent de cine sunt propuşi, trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele criterii: prestigiu profesional şi civic, experienţă profesională de minim 5 ani în unul din următoarele domenii: mass-media, cultural, economico-financiar sau juridic, experienţă şi capacitate decizională; cunoaşterea legislaţiei privind organizarea şi funcţionarea SRR şi SRTv, precum şi din domeniul audiovizualului; cunoaşterea cel puţin a unei limbi străine de circulaţie internaţională.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu