Secretar general al NATO ar putea deveni norvegianul Jens Stoltenberg

Fostul premier norvegian, Jens Stoltenberg, ar urma să devină viitorul secretar general al NATO, a informat cotidianul norvegian Aftenposten în ediția sa de duminică, notează AFP. În 2013, De Ce News a intrat în posesia informației potrivit căreia în cancelarile occidentale se discută, la nivel de scenariu, candidatura lui Traian Băsescu pentru funcția de secretar general NATO. Mandatul actualului secretar-general, Anders Fogh Rasmussen, se termină în august 2014.

Șeful unui guvern de centru-stânga până în octombrie, Jens Stoltenberg, în vârstă de 55 de ani, va fi numit oficial în fruntea Alianței Nord-Atlantice cu prilejul unei reuniuni a miniștrilor de externe, prevăzută să se desfășoare la Bruxelles pe 1 și 2 aprilie, potrivit sursei amintite, scrie Agerpres.

"Procesul încă nu s-a încheiat oficial, iar evenimente neprevăzute îl pot bloca teoretic pe candidatul norvegian", afirmă cotidianul, în general bine informat.

"Persoane apropiate procesului nu văd însă ce l-ar putea împiedica pe Jens Stoltenberg să devină cel de-al 13 secretar general al NATO", adaugă Aftenposten.

Jens Stoltenberg îl va înlocui în funcție pe un alt scandinav, fostul premier danez Anders Fogh Rasmussen.

Confruntat de câteva zile cu zvonurile insistente, Jens Stoltenberg a repetat că regula sa este să nu confirme sau infirme niciodată astfel de informații.

Potrivit presei norvegiene, el se bucură se sprijinul președintelui american, Barack Obama, după ce a fost propus de cancelarul german, Angela Merkel.

Duminică, Aftenposten afirma că premierul britanic, David Cameron, și președintele francez, François Hollande, susțin, de asemenea, candidatura lui, asigurându-l de sprijinul celor mai puternice patru națiuni din NATO.

Economist de formație, norvegianul a impresionat opinia publică lansând un apel la 'mai multă democrație' și 'mai multă toleranță' în fața extremismului de care a dat dovadă criminalul Anders Behring Breivik care a ucis 77 de persoane pe 22 iulie 2011.

În deceniul cât s-a aflat la conducerea guvernului de la Oslo, el a stabilit legături strânse cu Rusia vecină, fapt care, conform presei din țara sa, joacă în favoarea lui în criza actuală din Ucraina dintre NATO și Moscova.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel