Scrisoare deschisă către Guvern într-o zi crucială. ”EFECTE DEZASTRUOASE”, pe masa forurilor internaționale

ARAS susține că are mari probleme în accesul la tratament pentru persoanele cu HIV, TBC sau alte boli infecțioase sau psihiatrice. Dificultățile vor ajunge pe masa forurilor internaționale, iar anunțul a fost făcut astăzi, în ziua în care se face prima evaluare a Guvernului Tudose. 

Iată scrisoarea deschisă adresată către două ministere din Guvern, dar și către alte instituții abilitate: 

”SCRISOARE DESCHISA

Nr. 313 / Bucuresti, 10 iulie 2017

In atentia:
Domnului Ministru Florian-Dorel Bodog, Ministerul Sanatatii
Doamnei Ministru Lia-Olguta Vasilescu, Ministerul Muncii si Justitiei Sociale
Domnului Presedinte Marian Burcea, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate
Domnului Presedinte Lucian Vasile Bara, Casa de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti
Domnului Director General Mihai-Marius Dan, Institutul National de Sanatate Publica
Domnului Director General Mihai Marius Voicu, Directia Generala de Politie a Municipiului Bucuresti
Domnului Director Executiv Sergiu Mocanu, Directia Generala de Evidenta a Persoanelor Municipiului Bucuresti

Stimata doamna/stimati domni,

In perioada 1 aprilie 2015 – 31 decembrie 2017, consortiul de organizatii format din ARAS - Asociatia Romana Anti-SIDA, Alianta pentru Lupta Impotriva Alcoolismului si Toxicomaniilor (ALIAT) si Fundatia Parada implementeaza proiectul Tratament pentru toti, acum!, proiect finantat de Fondul Global de Lupta Impotriva SIDA, Tuberculozei si Malariei prin Programul Decreasing the TB burden in Romania through reforming the TB control system and strengthening the management of drug-resistant TB by ensuring universal access to diagnosis and treatment and addressing the needs of population groups at risk. Proiectul se adreseaza consumatorilor de droguri injectabile (CDI) din Bucuresti si Ilfov si vizeaza reducerea incidentei tuberculozei (TBC) si a mortalitatii din aceasta cauza in randul CDI prin interventii tintite care includ prevenirea, referirea sau insotirea la servicii de diagnosticare, tratament si ingrijire si la servicii de suport pentru aderenta la tratamentul pentru TBC. Organizatiile noastre furnizeaza de mai mult de 10 ani servicii de asistenta complexa cu scopul atat al imbunatatirii situatiei medico-psiho-sociale, dar si al prevenirii epidemiilor cauzate de HIV, hepatite virale si TBC in Bucuresti si in alte comunitati.

”Dificultăți în accesul la tratament al persoanelor din grupuri de risc”

In implementarea activitatilor proiectului am intampinat in mod repetat dificultati in accesul la tratament (pentru HIV, pentru alte boli infectioase, pentru cazuri de urgente psihiatrice sau chirurgicale, pentru TBC) al persoanelor din grupuri de risc care nu au asigurare de sanatate, sau au asigurare, dar si-au pierdut cardul de sanatate sau care nu detin act de identitate valid.

[citeste si]

Un caz recent este cel al unui pacient cu TBC activ, fara carte de identitate si card de asigurat, internat la un spital de pneumologie din Bucuresti, care s-a externat la cerere in data de 4 iulie 2017 (pe fond de dependenta de droguri si probabil afectiuni psihiatrice adiacente dependentei, fara ca intervalul cat a fost spitalizat (28 iunie – 4 iulie 2017) sa fi fost suficient pentru incheierea schemei de tratament si pentru obtinerea unei carti de identitate provizorii.

In consecinta, in absenta unei carti de identitate precum si a cardului de asigurat (desi pacientul figura in sistem ca fiind asigurat), spitalul nu poate solicita decontarea cheltuielilor de spitalizare pentru acest pacient.

”Fără buletin. Bariere legislative pentru oamenii străzii”

Pacientul, cu sprijinul ARAS, a depus o cerere de carte de identitate provizorie la o sectie de politie din Bucuresti si, desi ARAS a facut toate eforturile pentru urgentarea demersurilor legale, acest lucru nu a fost posibil din cauza unor bariere de ordin legislativ si procedural. Legea obliga agentul de politie sa identifice persoana fara adapost pe teren, dar este, desigur, cvasiimposibil ca un om fara adapost sa stea 24 de ore in acelasi loc. Cu atat mai putin este probabil sa stea intr-un loc, pentru a fi identificata, o persoana dependenta de droguri. Am abordat agentul de politie respectiv de cateva ori, fara rezultat, pana pe 4 iulie 2017, cand am mers in audienta la dl. Comandant, insotiti de pacientul insusi si purtand masti de protectie. Trebuie retinut si faptul ca termenul de eliberare a unei carti de identitate este de 30 de zile, iar in regim de urgenta, de 14 zile. Un spital nu isi va putea deconta cheltuielile daca ingrijeste un pacient in intervalul de timp in care acesta nu detine o carte de identitate, chiar daca pacientul are o boala transmisibila. Ca lucratori sociali, ceea ce observam este ca procedura de decontare pune piedici ingrijirii medicale si prevenirii transmiterii bolilor transmisibile.

Avand in vedere gradul de periculozitate al transmiterii TBC in populatia generala prin ingreunarea accesului la servicii pentru aceste categorii de pacienti, solicitam Ministerului Sanatatii sa convoace rapid o intalnire cu responsabili din cadrul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Casei de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti, Institutului National de Sanatate Publica, Ministerului Muncii si Justitiei Sociale, spitalelor de pneumoftiziologie si de boli infectioase din Bucuresti, Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti, Directiei Generale de Evidenta a Persoanelor Municipiului Bucuresti, si al organizatiilor neguvernamentale care activeaza in domeniu. Aceasta va viza identificarea unor solutii viabile pentru asigurarea accesului de urgenta al pacientilor cu TBC la servicii de diagnostic si tratament, indiferent de statusul de asigurat al pacientului sau de existenta unui act de identitate (CNP), precum si pentru asigurarea decontarii cheltuielilor de spitalizare cu acesti pacienti.

Aceste dificultati institutionale, procedurale si legale cu efecte dezastruoase asupra sanatatii publice vor fi comunicate forurilor internationale de resort – Organizatiei Mondiale a Sanatatii, Programului Comun al Natiunilor Unite pentru HIV/SIDA, Centrului European de Prevenire si Control al Bolilor – si finantatorului programului, respectiv Fondului Global de Lupta Impotriva SIDA, Tuberculozei si Malariei.

Cu stima,

Maria Georgescu, Director Executiv, ARAS
Ionut Jugureanu, Director Executiv, Fundatia PARADA
Eugen Hriscu, Director Ştiintific, ALIAT
Silvia Asandi, Manager General, Fundatia Romanian Angel Appeal”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel