Schimbări majore în Guvern! Ce prevede Ordonanţa de Urgenţă adoptată

Foto: gov.ro
Foto: gov.ro

Guvernul a adoptat, în şedinţa de joi, o Ordonanţă de Urgenţă care include o serie de măsuri de reorganizare la nivelul administraţiei publice centrale, în concordanţă cu Hotărârea şi votul Parlamentului privind instalarea actualului Cabinet. Printre prevederile ordonanței se numără şi înfiinţarea Ministerului pentru Consultare Publică şi Dialog Civic.

'Ministerul pentru Consultare Publică şi Dialog Civic va fi înfiinţat şi va funcţiona ca organ de specialitate al administraţiei publice centrale, în scopul constituirii şi promovării unui cadru riguros de consultări publice cu societatea civilă (...) Organizarea, funcţionarea şi atribuţiile Ministerului pentru Consultare Publică vor fi adoptate prin Hotărâre a Guvernului, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a Ordonanţei de Urgenţă adoptate astăzi. Finanţarea noului minister se va face de la bugetul de stat, ministrul având calitatea de ordonator principal de credite. Pentru anul 2015, finanţarea Ministerului pentru Consultare Publică se asigură din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului. Personalul din cadrul noului minister va fi salarizat la nivelul celui din Secretariatul General al Guvernului', informează un comunicat postat joi seara pe site-ul Guvernului.

Ordonanţa mai stabileşte că atribuţiile viceprim-miniştrilor, altele decât cele specifice ministerelor pe care le conduc, vor fi stabilite prin decizie a prim-ministrului.

Actul normativ prevede, de asemenea, înfiinţarea Ministerului Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri, prin preluarea activităţilor Ministerului Economiei, Comerţului şi Turismului, care se desfiinţează, şi a activităţilor şi structurilor din domeniul întreprinderilor mici şi mijlocii şi mediului de afaceri de la Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri. În acelaşi timp, Ministerul Energiei va fi înfiinţat prin reorganizarea Ministerului Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri, care se desfiinţează. Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice se va numi Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, iar Ministerul pentru Societatea Informaţională se va denumi Ministerul Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională.

[citeste si]

Actul normativ menţine prevederea potrivit căreia Cancelaria Primului-Ministru este 'structură fără personalitate juridică, în subordinea directă a primului-ministru, finanţată prin bugetul Secretariatului General al Guvernului, condusă de şeful Cancelariei, cu rang de ministru, numit şi eliberat din funcţie prin decizie a primului-ministru. În cadrul Cancelariei Primului-Ministru îşi desfăşoară activitatea unul sau mai mulţi secretari de stat şi consilieri de stat, numiţi, respectiv eliberaţi din funcţie prin decizie a primului-ministru'.

În schimb, a fost introdus în Ordonanţa de Urgenţă un element de noutate potrivit căruia în structura Cancelariei Primului-Ministru va funcţiona directorul de cabinet al Primului-Ministru, cu rang de secretar de stat.

În termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a Ordonanţei de Urgenţă, ministerele ale căror structuri şi denumiri au fost modificate vor supune aprobării Guvernului Hotărâri pentru organizarea şi funcţionarea acestor instituţii. Preluarea personalului în ministerele reorganizate se va face cu încadrarea în numărul maxim de posturi aprobat, mai precizează comunicatul citat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel