Scăpăm de caniculă în toată țara. VEZI PROGNOZA PE DOUĂ SĂPTĂMÂNI

Potrivit Administratie Nationale de Metereologie, sunt prognozate temperaturi maxime si minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor. Pentru aceasta estimare au fost folosite produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durata de la Reading Anglia.

Autor: Diana Buică

 În Banat, valorile termice vor marca o scădere treptată în primele zile ale intervalului, iar mediile temperaturilor maxime vor coborî până la 24 de grade pe 11-12 august, vremea devenind răcoroasă pentru a doua decadă a acestei luni. În intervalul 13-16 august se va produce o uşoară încălzire, apoi maximele diurne se vor situa în jurul mediilor multianuale ale perioadei și nu vor mai avea variații semnificative. După data de 11 august vor fi precipitatii, descărcări electrice si intensificări ale vântului.

 În Crisana, temperatura aerului va scădea de la o zi la alta pănă în jurul datei de 11 august, când media maximelor va atinge 23 de grade, caracterizând o vreme răcoroasă pentru această lună. Între 12 şi 17 august regimul termic va avea o tendinţă de creştere uşoară şi treptată. Probabilitatea de ploaie va fi în creştere după data de 11 august, iar în jurul datei de 15 august, aversele, în general slabe cantitativ.

 În Transilvania, temperaturile vor marca o scădere accentuată, astfel încât în 11 și 12 august maximele se vor situa, în medie, în jurul valorii de 22 de grade. Ulterior, un proces de uşoară încălzire va aduce valorile termice în limite normale pentru a doua decadă a lunii august, respectiv 28 de grade pentru mediile diurne şi aproximativ 14 grade pentru cele nocturne, cu tendinţă de staţionaritate până la sfârşitul perioadei de prognoză. Cantităţi mai importante de apă sunt de aşteptat doar în jurul datelor de 11 şi, respectiv, 15 august.

 În Dobrogea, in intervalul 7- 12 august temperaturile vor scădea de la o zi la alta, de la valori medii ale maximelor diurne de 35 de grade la începutul perioadei menţionate până la aproximativ 24 de grade la sfârşitul acesteia. Aversele, însoţite de descărcări electrice şi intensificări ale vântului, vor cădea cel mai probabil între 10 şi 12 august.

 În Maramures, vremea se va răci treptat în primele zile ale intervalului de prognoză, mediile temperaturii aerului vor scădea cu aproximativ 10 grade, iar regimul termic va deveni răcoros în jurul datei de 11 august, când media pe regiune a valorilor maxime va fi de circa 22 de grade. În intervalul 12 - 17 august va avea loc o încălzire uşoară şi treptată, iar între 18 şi 20 august temperatura aerului se va menţine apropiată de normele climatologice ale perioadei. După 10 august vor cădea ploi, mai ales averse însoţite de descărcări electrice și intensificări ale vântului.

 În Moldova,  temperatura aerului va fi în scădere accentuată în primele zile ale intervalului, maximele urmând să se situeze în jurul valorii de 22 de grade pe 12 august, când vremea va deveni răcoroasă. În intervalul 9-16 august sunt prognozate averse, care vor fi mai abundente şi se vor semnala pe arii mai extinse în jurul datelor de 11, 12 şi 15 august.

 În Muntenia, in prima parte a intervalului de prognoză vremea se va răci accentuat de la o zi la alta, până spre 12 august, când temperaturile maxime se vor situa, în medie, în jurul valorii de 25 de grade. Va urma o uşoară creştere a acestora, iar între 14 şi 20 august temperatura aerului se va menţine relativ constantă, în jurul mediilor multinanuale. Între 9 şi 12 august şi, din nou pe 15 august, va creşte probabilitatea pentru averse izolat mai însemnate cantitativ, însoţite de descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului. În celelalte zile ale intervalului de prognoză probabilitatea de ploaie va fi redusă.

În Oltenia,  vremea se va răci treptat între 8 şi 12 august, devenind răcoroasă pentru această perioadă a anului, cu temperaturi medii mai scăzute cu aproximativ 14 grade decât cele de la începutul intervalului. Apoi se va produce o creştere uşoară şi treptată a temperaturii aerului, spre maxime care vor avea, la nivelul regiunii, valori medii de 30-31 de grade. Vor fi ploi de scurtă durată, în general slabe cantitativ, dar însoţite de fenomene electrice şi intensificări ale vântului, cu o probabilitate mai mare între 9 şi 11 august şi, din nou, în jurul datei de 15 august.

La munte,  in prima parte a intervalului, răcirea treptată a vremii va determina scăderea valorilor temperaturilor maxime până spre o medie de 12 grade în ziua de 12 august, în timp ce mediile minimelor nocturne vor scădea până la 4...5 grade. Va urma o uşoară creştere a temperaturilor, spre medii de 18 grade ziua si aproximativ 10 grade noaptea, vremea devenind normală din punct de vedere termic pentru a doua decadă din august. Probabilitatea pentru precipitaţii, mai ales averse însoţite de descărcări electrice, va fi mai mare în intervalul 9 - 15 august, cu un vârf în jurul datei de 11 august.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel