”Furtuna perfectă”. Sancțiunile UE lovesc în țările sărace: Foamea acută crește la niveluri fără precedent

Preşedintele Uniunii Africane, Macky Sall
Preşedintele Uniunii Africane, Macky Sall

Ţările sărace nu pot cumpăra alimente din cauza sancţiunilor impuse de UE Rusiei.

 

Preşedintele Uniunii Africane, senegalezul Macky Sall, s-a declarat preocupat, marţi, de efectele pe care noile sancţiuni impuse de Uniunea Europeană împotriva Rusiei le vor avea asupra achiziţionării de alimente de către naţiunile sărace din Africa.

Africa suferă de întreruperi în aprovizionarea cu alimente și creșterea prețurilor la bunurile de bază și riscă „consecințe dezastruoase” dacă situația persistă, a spus Sall în timpul unei conversații cu filantropul Mo Ibrahim la Forumul de guvernare Ibrahim.

„Am pledat pentru o încetare a focului, pentru încetarea războiului și pentru eliberarea tuturor produselor alimentare... pentru ca lumea să nu cunoască foamete după doi ani de COVID și aproape trei luni de război”, a mai spus Sall potrivit Reuters.

"Există mai multe inițiative pentru a face apel la țările care au stocuri de cereale să le deblocheze și să se asigure că Rusia poate autoriza exportul de cereale din Ucraina și poate, de asemenea, să exporte la rândul ei. Aceasta este poziția africană", a spus preşedintele Uniunii Africane, Macky Sall.

Părți din Africa se confruntă cu niveluri record ale foametei, cauzate de insecuritate, șocurile climatice și declinul economic cauzat de pandemia COVID-19.

Sancținile UE lovesc în țările sărace 


Printre sancţiunile decise de Uniunea Europeană se numără excluderea companiei Sberbank, cea mai mare bancă din Rusia, din sistemul internaţional de tranzacţionare SWIFT. Acest lucru va afecta ţările africane care fac achiziţii din Rusia.


"Când este perturbat sistemul SWIFT, acest lucru înseamnă că, indiferent dacă există produse care pot fi cumpărate, plăţile devin complicate, chiar imposibile", afirmă Macky Sall, preşedintele Uniunii Africane, citat de cotidianul Le Figaro.


"Aş vrea să insist să fie găsite soluţii adecvate", a subliniat liderul Uniunii Africane.

Războiul din Ucraina, creșterea prețurilor la alimente și foametea din Africa

Aproape tot grâul vândut în Somalia provine din Ucraina și Rusia, care au oprit exporturile prin Marea Neagră de când Moscova a început războiul cu vecinul său pe 24 februarie.

Momentul nu ar putea fi mai rău: ONU a avertizat că aproximativ 13 milioane de oameni se confruntau cu foamete severă în regiune, ca urmare a unei secete persistente.

”Foamea acută crește la niveluri fără precedent, iar situația globală continuă să se înrăutățească. Conflictul, criza climatică, COVID-19 și creșterea costurilor alimentelor și combustibilului au creat o furtună perfectă”, a avertizat directorul executiv al PAM, David Beasley, la începutul acestei luni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel