Sănătatea ficatului, alimente bune sau rele

La modul general, cu toții știm că pentru a-ți păstra ficatul sănătos trebuie să eviți alimentele grase și s-o lași foarte moale cu alcoolul. Dar haideți să vedem exact care sunt alimentele bune și cele rele pentru ficat.

Ficatul este unic și special între organele corpului. În parte pentru că este singurul capabil să se regenereze, dar și pentru că el, singur, are peste 500 de funcții, toate indispensabile vieții.

Acestea sunt atât de complexe, încâât nu s-a inventat încă vreo mașină care să-l poată înlocui. Din păcate, însă, e și foarte ușor de rănit, mai ales prin alimentație. Sunt alimente care-i fac rău și alimente care-i fac bine. Iată lista lor, concepută de specialiștii de la webmed.com.

Ovăzul

În general, alimentele cu multe fibre pot ajuta ficatul să lucreze la capacitate maximă. Vreți o modalitate foarte bună de a-ți începe ziua? Încearcați fulgii de ovăz! Studiile arată că vă pot ajuta să scăpați de câteva din kilograme în plus și de grăsime ade burtă, ceea ce reprezintă o modalitate bună de a evita apariția afecțiunilor hepatice.

Stați departe de alimentele grase

Cartofii prăjiți și burgerii sunt o alegere proastă dacă vreți să aveți un ficat sănătos. Dacă mâncați alimente bogate în grăsimi saturate asta va face job-ul ficatului foarte dificil. Dacă persistați în aceste alegeri nesănătoase, asta poate duce la inflamație, care, la rândul său, ar putea provoca cicatrizarea ficatului, cunoscută sub numele de ciroză, care presupune înlocuirea țesutului sănătos cu unul fibros.

Broccoli

Adăugați o mulțime de legume în farfurie dacă doriți să vă păstrați ficatul sănătos. Broccoli poate face parte dintre ele. Unele studii sugerează că acest aliment crocant vă poate ajuta să vă protejați de boala hepatică nealcoolică. Dacă broccoli este gătit la aburi nu e așa gustos, dar dacă adăugați migdale feliate și afine uscate și-o să-i schimbe gustul. Este, de asemenea, este delicios călit cu usturoi și stropit fin cu oțet balsamic.

Cafeaua

Dacă nu reușiți să trăiți fără s-o beți, veți fi bucuroși să aflați că are unele beneficii pentru ficat. Studiile arată că un consum de două-trei ceșcuțe pe zi poate proteja ficatul de daunele cauzate de prea multă alcool sau de o dietă nesănătoasă. Unele studii sugerează că poate scădea riscul de apariție a cancerului la ficat.

Lăsați-o mai ușor cu zahărul

Prea multe dulciuri sau alimente îndulcite afectează ficatul. Asta pentru că o parte din job-ul lui este să transforme zahărul în grăsimi. Dacă vă exagerați cu dulciurile, ficatul produce prea multe grăsimi, care se depozitează în jurul lui. Pe termen lung, asta va duce la boala ficatului gras.

Ceaiul verde

Este plin de un tip de un tip de antioxidanți numiți catechine. Cercetările sugerează că aceastea pot proteja împotriva unor forme de cancer, inclusiv cel al ficatului. Veți obține mai multe catechine dacă vă preparați ceai din frunze uscate, nu la plic, și îl beți fierbinte. Ceaiul rece și ceaiurile verzi de-a gata, de la magazin, au niveluri mai mici de antioxidanți și, în plus, cele din urmă pot avea și zahăr.

Apa

Unul dintre cele mai bune lucruri pe care le puteți face pentru ficat este menținerea unei greutăți sănătoase. Dacă înlolcuiți sucurile îndulcite cu apa aportul de calorii și substanțe nocive va fi mult mai mic și veți slăbi.

Migdale

Nucile - în special acestea - sunt surse bune de vitamina E, un nutrient despre care cercetările sugerează că ar putea ajuta la protejarea contra bolii ficatului gras. Migdalele sunt bune, de aasemenea, și pentru inima ta. Sunt ideale ca gustări sau în salate, dar nu exagerați, pentru că au și multe calorii.

Închideți solnița

Organismul are nevoie de sare - însă nu peste limită. Cercetările sugerează că o dietă bogată în sodiu poate duce la fibroză, care este prima etapă a cicatrizării hepatice. Evitați alimentele prelucrate, cum ar fi carnea, șunca și alte „delicii". Alegeți legume proaspete în loc de cele conservate. Și închideți capacul solniței și țineți-l așa!

Spanac

Frunzele verzi ale spanacului conțin un antioxidant puternic numit glutation (o tripeptidă) care vă poate ajuta să vă păstrați ficat sănătos. Spanacul e și ușor de gătit și poate fi fel principal sau garnitură, dar poate fi și tăiat și pus în salată.

Afinele/coacăzele

Ele conțin nutrienți numiți polifenoli care vă pot ajuta să vă protejați împotriva bolii hepatice nealcoolice grase, care, de multe ori, merge mână în mână cu obezitatea și colesterolul ridicat. Dacă nu vă sunt pe plac, alte alimente bogate în polifenoli sunt ciocolată neagră, măslinele și prunele.

Alcool, moderat sau deloc

Alcoolul face ravagii în ficat. Cu timpul acesta poate duce la ciroză. Chiar și băutul ocazional - patru băuturi într-o singură noapte pentru femei și cinci pentru bărbați - pot fi și ele dăunătoare. Încercați să vă limitați la cel mult o băutură pe zi sau mai bine renunțați.

Renunțați la deliciile din automatele cu mâncare

Data viitoare când treceți pe lângă un automat plin cu sandvișuri, chipsuri sau dulciuri, nu vă opriți. Problema cu chips-urile și produsele de panificație este aceea că sunt de obicei bogate în zahăr, sare și grăsimi. O strategie bună e să aveți la îndemână ceva gustări sănătoase: nuci, semințe și fructe. Iar dacă n-aveți timp de o masă gătită sau nu v-ați luat pachet, mai bine mâncați humus.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel