S-a lansat primul dicţionar video de limbaj al semnelor din România, în format online, dedicat persoanelor cu deficienţe de auz

Foto: Freepik
Foto: Freepik

O platformă online interactivă pentru persoanele cu deficiențe de auz și tipice a fost lansată recent de două asociații, potrivit unui comunicat de presă. Este prima de acest fel din România.

 

Un dicționar video de limbaj al semnelor a fost lansat într-o platformă online dedicată înțelegerii cu persoanele cu deficiențe de auz. Este vorba despre pesemne.ro care reprezintă și “prima bază de date video de limbaj al semnelor din România, care va funcționa ca un dicționar video de cuvinte și expresii menite să ajute rapid la construirea de fraze conversaționale. Platforma va grupa cele mai importante 1.200 de cuvinte și, pentru fiecare cuvânt, se va înregistra un scurt video care va reprezenta traducerea acestuia în limba semnelor”, scriu organizatorii.

Potrivit comunicatului, “la nivel mondial, doar aproximativ 5% dintre persoanele cu deficit de auz cunosc limba semnelor, fapt care formează o barieră între ei și ceilalți oameni, și care, totodată, îngreunează integrarea lor în societate”. „Știm cu toții cât de dificil poate fi când ne dorim să comunicăm cu cineva, însă intervine bariera lingvistică. Platforma #Pesemne.ro ne ajută să diminuăm această barieră a comunicării dintre persoanele tipice și cele cu deficiențe de auz. Ne bucurăm că am reușit, alături de Asociația 321 Sport, să construim acest proiect special în România, deschis pentru oricine își dorește să învețe limba semnelor sau să înțeleagă mai bine lumea persoanelor cu probleme de auz”, au declarat Melania Medeleanu și Luciana Zaharia, fondatoarele Asociației Zi de Bine, se arată în comunicatul de presă.

Peste 360 de milioane de oameni la nivel mondial au probleme de auz, dintre care doar 70 de milioane folosesc limbajul semnelor, mai exact 20% dintre aceștia. În România, în prezent, sunt peste 30.000 de hipoacuzici, 5.000 dintre ei fiind copii, iar în următorii cinci ani se anticipează o creștere considerabilă, mai informează reprezentanții platformei.

UNICEF: Copiii cu dizabilităţi, la marginea societăţii... încă

În lume sunt aproape 240 de milioane de copii cu dizabilități, arată cea mai cuprinzătoare analiză statistică realizată de UNICEF. Copiii cu dizabilități sunt dezavantajați comparativ cu cei fără dizabilități din perspectiva majorității măsurilor care vizează bunăstarea acestora, arată raportul. „Noua cercetare confirmă ceea ce deja știam: în realizarea drepturilor lor, copiii cu dizabilități se confruntă cu provocări multiple, adesea agravante”, a declarat Henrietta Fore, Director Executiv al UNICEF. „De la accesul la educație și până la posibilitatea de a li se citi ceva acasă, probabilitatea ca minorii cu dizabilități să fie incluși sau auziți este mai mică în cazul celor mai multe dintre măsuri. Prea des copiii cu dizabilități sunt, pur și simplu, lăsați în urmă”. Raportul evidențiază barierele care stau în calea participării depline a copiilor cu dizabilități în societățile din care fac parte, precum și modul în care aceste bariere se traduc deseori în efecte negative asupra sănătății și vieții sociale.

Accesul la educație este una din temele examinate în raport. Deși există consens privind importanța educației, copiii cu dizabilități continuă să rămână în urmă. Raportul constată că minorii cărora le este greu să comunice și să se îngrijească singuri prezintă cea mai mare probabilitate de a nu fi cuprinși în învățământ, indiferent de nivelul de educație. Rata de cuprindere școlară este mai mică în rândul copiilor cu dizabilități, iar disparitățile devin și mai mari când se ia în calcul și severitatea dizabilității.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel