Rutte vrea o creștere de 400% a apărării aeriene și antirachetă în NATO. Update: Reacția Kremlinului

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Secretarul General al NATO, Mark Rutte, va folosi un discurs la Londra, luni, pentru a afirma că alianța militară are nevoie de o creștere de 400% a apărării aeriene și antirachetă, una dintre prioritățile pentru summitul membrilor care va avea loc la Haga, mai târziu în această lună.

Update:

NATO este un "instrument de agresiune şi confruntare", a acuzat luni Kremlinul, ca reacţie la informaţiile potrivit cărora secretarul general al Alianţei, Mark Rutte, urmează să ceară luni ţărilor membre să îşi sporească capacităţile de apărare antiaeriană şi antirachetă cu 400%, informează AFP și Agerpres.

"NATO, după ce şi-a dat jos masca, demonstrează în toate modurile posibile natura sa de instrument de agresiune şi confruntare", a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, în briefingul său zilnic.

Peskov a adăugat că planul pe care Rutte urmează să-l prezinte la Londra, unde se va întâlni cu premierul britanic Keir Starmer, va fi în detrimentul contribuabililor europeni, potrivit Reuters.

Totodată, Kremlinul a declarat că înaintarea forţelor ruse către regiunea ucraineană Dnipropetrovsk a fost parţial motivată de dorinţa de a crea o "zonă tampon".

Rusia a anunţat duminică că forţele sale au avansat până la marginea regiunii est-centrale ucrainene, pe măsură ce războiul se intensifică, în ciuda eforturilor de pace volatile de până acum.

Întrebat dacă avansul a fost conceput pentru a crea o zonă tampon, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a răspuns: "Fără îndoială, asta este unul dintre motive".

Kremlinul a afirmat totodată că Rusia este pregătită să onoreze acordurile cu Ucraina privind un nou schimb de prizonieri de război şi repatrierea soldaţilor morţi, dar a acuzat Kievul că nu a respectat partea sa din înţelegere.

Rusia a acuzat Ucraina în weekend că a amânat pe termen nelimitat schimburile, care au fost convenite în cursul celei de-a doua runde de discuţii directe de pace de la Istanbul (Turcia) din această lună.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a promis duminica aceasta că va continua schimburile de prizonieri cu Rusia, dar a spus că Ucraina nu a primit încă lista completă a prizonierilor care urmează să fie eliberaţi.

În fine, Kremlinul a mai anunţat luni că Rusia intenţionează să-şi sporească cooperarea cu ţările africane, inclusiv în domenii sensibile precum apărarea şi securitatea.

Peskov a făcut aceste comentarii după retragerea din Mali, anunţată vineri, a grupului rus de mercenari Wagner. Africa Corps, o forţă paramilitară controlată de Kremlin, a declarat că va rămâne în ţara vest-africană după plecarea grupării Wagner.

Știrea inițială:

Mark Rutte face presiuni asupra membrilor pentru a crește cheltuielile pentru apărare la 3,5% din PIB și pentru a aloca încă 1,5% pentru cheltuieli mai largi legate de securitate, pentru a răspunde cererii președintelui american Donald Trump privind un obiectiv total de 5%. Luna trecută, el a declarat că presupune că acest obiectiv va fi convenit la summitul din 24-25 iunie, scrie Reuters.

Rutte va susține, într-un discurs ținut la think tank-ul Chatham House din Londra, că pentru ca NATO să-și mențină o descurajare și o apărare credibile, este nevoie de „o creștere de 400% a apărării aeriene și antirachetă”.

„Vedem în Ucraina cum Rusia aduce teroare din aer, așa că vom întări scutul care protejează cerul nostru,” va spune el, potrivit unor extrase din discursul său furnizate de biroul său.

„Adevărul este că avem nevoie de un salt major în apărarea noastră colectivă. Adevărul este că trebuie să avem mai multe forțe și capabilități pentru a implementa în întregime planurile noastre de apărare. Adevărul este că pericolul nu va dispărea nici măcar atunci când războiul din Ucraina se va încheia”, a mai zis Mark Rutte.

Având în vedere că luptele din războiul Rusiei împotriva Ucrainei continuă în ciuda apelurilor la încetarea focului, țările europene sunt supuse unei presiuni tot mai mari pentru a-și crește cheltuielile de apărare, după ce Trump a semnalat o schimbare de politică, cerând regiunii să se protejeze mai bine.

Mai multe țări afirmă că fac acest lucru, Marea Britanie promițând o creștere de la 2,3% la 2,5% din PIB până în 2027 și 3% din PIB la o dată ulterioară. Germania a spus că va avea nevoie de aproximativ 50.000 până la 60.000 de soldați activi suplimentari pentru a îndeplini noile obiective ale NATO.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]
pixel