Rusia s-a retras din CEDO pentru că instanţa e prea 'părtinitoare', anunță Putin

' / Sursa foto Agerpres
' / Sursa foto Agerpres

Vladimir Putin a anunțat ce a stat în spatele deciziei Rusiei de a se retrage din CEDO, cea mai importantă structură internațională care mai supraveghea situația drepturilor omului din țara agresoare.

Preşedintele rus Vladimir Putin a încercat să justifice marţi retragerea Rusiei de la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), afirmând că această instanţă internaţională este din ce în ce mai părtinitoare din punct de vedere politic, transmite dpa.

Putin a declarat marţi, la reuniunea anuală a judecătorilor din Rusia, că 'hotărârile individuale ale instanţei - CEDO - au avut un caracter deschis politic'.

Recent, aceasta a căpătat un 'caracter intolerabil', a afirmat preşedintele rus, citat de agenţia de presă Interfax.

'Partizanatul şi părtinirea, oricât de justificate ar fi, sunt în orice caz absolut inacceptabile pentru un sistem judiciar', a spus el. Rusia a fost exclusă anul trecut din Consiliul Europei din cauza războiului declanşat de ea împotriva Ucrainei.

În consecinţă, cea mai mare ţară din lume ca suprafaţă nu mai este membră a Convenţiei Europene privind Drepturilor Omului, a cărei respectare este garantată de curte.

Cu toate acestea, mai multe mii de cazuri împotriva Moscovei sunt încă în curs de soluţionare la CEDO. Moscova a anunţat deja că nu va respecta aceste hotărâri.

În trecut, CEDO a condamnat Rusia la plata de daune în numeroase cazuri de nerespectare a drepturilor omului şi a drepturilor civile.

Moscova a fost deosebit de iritată de deciziile Curţii de la Strasbourg în cazul Iukos şi al disidentului Aleksei Navalnîi, care o obligau la plata de despăgubiri. În ambele cazuri, CEDO a constatat o hotărâre motivată politic din partea tribunalelor ruseşti.

Retragerea Rusiei din CEDO nu va avea ca rezultat o înrăutăţire a situaţiei juridice a cetăţenilor ruşi, mai susţine Putin. Criticii, pe de altă parte, denunţă o înăsprire semnificativă a legilor represive de la invazia rusă în Ucraina în urmă cu aproximativ un an.

Cei care s-au exprimat împotriva războiului, în special, au fost supuşi uneori unor pedepse draconice, notează dpa, potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel