Rusia doreşte să lanseze o staţie spaţială proprie

În pofida unor probleme încă nerezolvate cu care se confruntă la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), Rusia rămâne fidelă planurilor sale ce vizează construirea unei structuri proprii de acest tip, a declarat designerul şef al viitoarei Staţii Orbitale Ruse într-un interviu publicat luni, informează DPA.

 

Planurile care privesc designul acestei staţii orbitale vor fi finalizate până la sfârşitul anului 2023, a declarat Vladimir Kozhevnikov pentru agenţia de presă TASS.

Luni dimineaţă, au fost detectate noi probleme cu un transportor spaţial construit de Roscosmos, compania rusă de stat care realizează zboruri în spaţiu şi desfăşoară programe de pregătire a cosmonauţilor, precum şi cercetări ştiinţifice în domeniul aerospaţial.

Vehiculul cargo Progress MS-21, care este ataşat de structura ISS din luna octombrie, prezintă o scurgere, iar specialiştii ruşi au detectat o scădere a presiunii în sistemul său de răcire.

Această problemă nu a afectat operaţiunile ISS, potrivit directorului programului spaţial rusesc de zboruri cu echipaj uman, Sergei Krikalev. El a declarat weekendul trecut că munca echipajului ISS la bordul Progress MS-21 a fost deja finalizată.

Potrivit Roscosmos, acest vehicul cargo este programat să se desprindă de ISS la sfârşitul acestei săptămâni, urmând să ardă complet în atmosfera terestră deasupra Oceanului Pacific.

'Situaţia este similară, în anumite aspecte, cu ceea ce s-a întâmplat cu capsula spaţială cu echipaj uman Soyuz MS-22 la jumătatea lunii decembrie', a declarat Krikalev.

Problema detectată la bordul Soyuz MS-22 a făcut ca acea capsulă spaţială să nu se răcească suficient.

Pentru a nu-i pune în pericol pe cosmonauţi, Roscosmos a decis să trimită capsula înapoi pe Terra, fără echipaj, şi să îi readucă pe astronauţi la sol cu ajutorul capsulei succesoare, Soyuz MS-23.

Între timp, Rusia îşi păstrează planurile de construire a unei staţii spaţiale proprii, parţial din cauza tensiunilor cu partenerii săi din Occident ca urmare a războiului pe care l-a declanşat în Ucraina.

Primul modul al viitoarei staţii ruseşti urmează să fie construit până la sfârşitul anului 2027. Lansările viitoare nu vor mai fi realizate de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan, ci de pe noul spaţioport al Rusiei, cosmodromul Vestocinîi, situat în Orientul Îndepărtat, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel