Rogozin a dezminţit informaţiile apărute în media potrivit cărora centrele de control al sateliţilor din Rusia ar fi fost piratate.
Dmitri Rogozin, directorul Agenției spațiale ruse (Roskosmos), susține că orice accesare ilegală a sateliţilor săi este o justificare pentru război, potrivit Reuters, citează Agerpres.
Totodată, Rogozin a dezminţit informaţiile apărute în media potrivit cărora centrele de control al sateliţilor din Rusia ar fi fost piratate în contextul invaziei militare ruse în Ucraina şi a avertizat cu privire la orice încercări de a face acest lucru, a relatat agenţia de presă rusă Interfax.
Şeful Roskosmos a adăugat că agenţia pe care a conduce doreşte ca firma specializată în tehnologii avansate OneWeb, ce are sediul în Marea Britanie, să furnizeze garanţii că sateliţii săi nu vor fi utilizaţi împotriva Rusiei. În absenţa acestor garanţii, Rusia va anula preconizata lansare, la 4 martie, a 36 de sateliţi OneWeb de la centrul spaţial Baikonur, aflat în Kazahstan, fără a plăti compensaţii firmei britanice, a subliniat Dmitri Rogozin.
”Refuzul efectuării lansării nu va cauza prejudicii economice semnificative operațiunilor Roskosmos și ale filialelor sale. Clientul a plătit pentru construcția vehiculelor de lansare și a treptelor superioare practic în întregime”, se arată în comunicat publicat de Interfax.
Cu toate astea, nu sunt semnale că ruşii s-ar retrage de pe ISS, în ciuda invaziei din Ucraina. Partea americană a ISS asigură energia şi sistemul de menţinere în viaţă la bordul staţiei, în timp ce Rusia este responsabilă pentru propulsie şi menţinerea staţiei pe orbită, folosindu-se de nava spaţială Progress, andocată permanent la ISS pentru a menţine staţia la altitudinea de aproximativ 400 km.
Săptămâna trecută, şeful Roscosmos, agenţia spaţială a Rusiei, Dmitry Rogozin, a anunţat că există o posibilitate a retragerii din parteneriatul ISS ca răspuns la sancţiunile impuse de SUA.
”Oamenii noştri de la SpaceX se uită la cum putem rezolva situaţia”, a declarat Kathy Lueders, cea care conduce programul de zboruri cu personal uman al NASA. Cu toate astea, ea a adăugat că operaţiunile la bordul staţiei decurg normal şi că ”nu sunt semnale că ar exista părţi care nu sunt complet implicate în misiune”.
Vinerea trecută, Elon Musk a răspuns printr-un tweet cu logo-ul SpaceX întrebării lui Rogozin legat de cine va salva ISS de pe o orbită necontrolată dacă Rusia se va retrage. ”Ar fi extrem de dificil pentru noi să operăm singuri ISS. Este un parteneriat international, totuşi. Ca echipă, ne uităm mereu la posibilităţi de flexibilizare, dar ar fi o zi tristă pentru operaţiunile internaţionale dacă nu vom putea coopera paşnic în spaţiu”, a mai spus Lueders, conform The Guardian. (Citește mai mult AICI)
Vezi și: Serghei Lavrov: Al treilea Război Mondial va fi nuclear şi distructiv
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu