Românii au depășit japonezii și americanii la... darul de nuntă. Cât lăsăm în plic

Sursă foto: Pexels (Lum3n)
Sursă foto: Pexels (Lum3n)

Românii, deși cu venituri mai mici, îi depășesc pe japonezi și americani la darul de nuntă lăsat în plic. 

Anul pandemiei a înregistrat în România cel mai mic număr de căsătorii și nunți, fiind cea mai joasă extremă statistică înregistrată din 1946 și până azi. De aceea, anul 2022 se preconizează unul mai agitat pentru nunți, după ce în 2020 și 2021 majoritatea evenimentelor de acest tip au fost amânate sau reprogramate, iar în cele mai multe țări din lume s-au ridicat restricțiile impuse de COVID-19.

Conform unei statistici Eurostat, în anul 2019, cel mai recent an cu condiții normale de organizare a evenimentelor, în Uniunea Europeană se înregistrau 4,3 căsătorii la 1.000 de locuitori, iar România avea o rată a nupțialității printre cele mai ridicate din UE (6,6‰, alături de Letonia şi Ungaria, cu 6,7‰, Lituania cu 7,0‰ şi Cipru cu 8,9‰), dar sub mediile din perioada 2016-2018 (6,8‰/ 7,3‰/ 7,4‰), scrie Economica.net

Numărul căsătoriilor a scăzut considerabil în 2020 din cauza pandemiei de COVID-19, transmite INS, ajungând la 81.343 căsătorii (2020) de la 128.610 (2019), cel mai mic număr de căsătorii din 1946 până în prezent. În anul 2021, numărul căsătoriilor a crescut față de primul an de pandemie, ajungând la 114.207, dar a rămas la un nivel inferior celui din 2019, cu o rată a nupțialității de 5,2‰.

CITEȘTE ȘI - Larisa, mireasa care a stârnit peste un milion de reacţii pe Tik Tok. "Cum iese? Pe uşă în niciun caz!"

Germanii oferă darul cash în recipiente diferite

Odată cu relaxarea condițiilor impuse de pandemie, numărul invitaților la evenimentele mari a început să crească. Revolut a realizat o statistică a darului de nuntă din 13 țări din lume, din Europa până în Asia-Pacific. Un nou obicei care s-a popularizat în timpul pandemiei este darul ”cashless”, din motive de igienă, continuă să fie un dar de nuntă dezirabil în mai toate țările – din România până în Suedia sau Japonia.

Germanilor le place numerarul și au obiceiul de a-l înmâna în diferite obiecte, pre deosebire de plicurile preferate de români, cele mai populare fiind cutiuțele de lemn. Aceeași preferință pentru cash se întâlnește și Japonia și în Portugalia.

CITEȘTE ȘI - O tânără de 24 de ani s-a căsătorit cu... ea însăși: Vreau să fiu mireasă, dar nu și soție

Nu toate popoarele oferă bani. Cazul Suediei

În sudul Italiei, la finalul petrecerii se înmânează proaspăt-căsătoriților un plic cu bani, așa încât să nu se piardă ceva în agitația zilei. În Polonia, darul în bani, de asemenea în plic, se oferă la ieșirea de la slujba religioasă sau când nuntașii ajung la restaurant. Familia și prietenii formează un culoar și le înmânează mirelui și miresei cadouri în bani și flori, însoțite de felicitări.

Suedia este un caz diferit, pentru că invitații nu dau bani la nuntă, acest subiect fiind un tabu pentru aceștia. În locul banilor, sunt oferite cadouri pentru luna de miere (un voucher de călătorie, o cazare la hotelul preferat sau servicii turistice) sau pentru noua casă a proaspeților căsătoriți. 

În Australia, sunt acceptate atât cadourile în obiecte, cât și cele în bani, iar modalitatea preferată de tânărul cuplu este precizată în invitația de nuntă. Cum cele mai multe cupluri trăiesc și locuiesc împreună înainte de a oficializa relația, este firesc ca aceștia să prefere cadourile în bani.

Cât se lasă în plic

În Germania se recomandă între 30 și 70 euro pentru cei care nu fac parte din cercul de apropiați ai mirelui și miresei, cum ar fi colegii sau cunoștințele. Prietenii, familia, domnișoarele și cavalerii de onoare oferă cel puțin 100 euro. În Polonia, Irlanda, Lituania și Spania, invitații oferă cel puțin 50 euro de persoană pentru a acoperi meniul de la masa festivă. Dar sumele cele mai potrivite variază între 100 – 200 euro/invitat și depind de importanța relației cu mirii. 

În Portugalia, darul variază foarte mult, dar cu siguranță începe de la cel puțin 125 euro de persoană și regula este ca la presupusul cost al meniului și distracțiilor din timpul petrecerii să se adauge cel puțin 25%, reprezentând câștigul efectiv al tinerilor căsătoriți. Românii par a fi ceva mai ”darnici”. Darul de nuntă poate avea valori cuprinse între 100 euro și 500 euro de persoană, în funcție de gradul de rudenie și apropierea de tinerii miri. 

Și japonezii au portofele largi, când vine vorba de o familie nou fondată. Locuitorii din Țara Soarelui Răsare sunt deosebit de generoși: aici valoarea darului la nuntă variază între 30.000 și 50.000 JPY (de la 200 euro la aproximativ 370 euro), în funcție de vârsta și natura relației dintre invitat și miri. În Italia, invitații oferă daruri de până la 500 euro de persoană și, mai ales în sudul țării, se dau cadouri generoase în numerar. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel