România, țara tuturor posibilităților. Cum primele de carieră pentru profesori vor genera situații aberante și umilitoare pentru aceștia

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Thirdman)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Thirdman)

În conformitate cu Ordonanța de Urgență nr. 58 din 12 iunie 2023, Guvernul României va aloca din octombrie 2023 cadrelor didactice o primă de carieră. Banii vor veni pe pepinieră europeană. Până aici sunt doar vești bune, însă procesul birocratic și amendamente la acest proiect dau naștere unor situații cu adevărat aberante.

E vorba de carduri pentru profesorii din învățământul preuniversitar și universitar în forma unei prime de carieră. Suma este de 1.500 de lei pentru profesori și jumătate pentru personalul auxiliar didactic și nedictatic. Banii provin din fonduri europene.

Pe vremea guvernului Ponta a mai existat în precedentul exercițiu financiar european această primă de carieră . Atunci suma a fost de 700 lei, dar modalitatea de acordare complet diferită. Lumea s-a înscris pe un tabel, ulterior banii fiind virați.

De data aceasta pe livretul care însoțește cardul scrie că 450 de lei pot fi cheltuiți pentru ce decide beneficiarul, iar pentru 1.050 de lei trebuie prezentate facturi, iar banii cheltuiți în favoarea procesului didactic, precum dispozitive IT, cărți de specialitate, cursuri, abonamente, etc.

Situația e cu atât mai aberantă încât și cei 450 de lei pe care îi pot cheltui cadrele didactice pentru nevoi personale vor trebui justificați prin bonuri, facturi și un raport.

Jurnalistul Val Vâlcu atrage atenția asupra unor situații aberante care o să apară.

„Pentru cei 450 lei trebuie să faci o notă justificativă. Adică ai cumpărat pantofi. De ce ți-ai cumpărat pantofi? „Ca să vii încălțat la școală”. Se ajunge la un munte de ridicol, coliziunea între birocrația românească și cea europeană generează un cutremur de ridicol și de umilință. Apoi cu ceilalți 1.050 lei trebuie să cumpere dispozitive IT. Nimeni nu zice de unde și ce dispozitive”, a precizat Vâlcu.

Pe surse au apărut informații că e vorba de laptopuri, tablete, dar nu telefoane mobile. 

„Ceea ce e o altă aberație! Telefonul e dispozitiv IT. El e folosit la cursuri, în loc de tabletă, etc. Dacă cineva și-a luat deja din banii respectivi, spre exemplu un telefon mobil, nu doar că i se va cere banii înapoi, dar riscă și contravenție”, mai remarcă Vâlcu.

De precizat că banii s-au distribuit, iar unii profesori au și cheltuit sumele. 

O altă anomalie e că din suma respectivă pot fi achiziționate doar „lucrări de specialitate”.

„Va veni Curtea de Conturi să decidă dacă o lucrare e de specialitate sau nu? Dacă profesorul e arhitect și își cumpără un dicționar de sinonime, spre exemplu pentru lucrarea de doctorat, dicționarul nu e specialitatea lui”, mai arată jurnalistul care consideră că proiectul trebuia să precizeze cât se poate de simplu „cărți” în loc de „lucrări de specialitate”.

Totodată, întregul proces birocratic va aduce costuri imense și inutile pentru România.

„Vor fi cheltuieli uriașe cu cei 200.000 de profesori. O groază de bani vor fi pierduți din cauza birocrației pe tipărituri, carduri emise, gestionări de documente. Se vor strânge tone de hârtie, facturi, bonuri, etc. Din banii dați de UE se vor cheltui o groază de bani pe prostii”, a conchis Val Vâlcu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel